Интернет критик №1 чете по 5 книги на ден

За осем години Хариет Клауснер е публикувала 16 000 рецензии на книги в сайта Amazon.com, повечето положителни

Хариет Клауснер чете минимум по четири книги на ден и постоянно публикува нови рецензии в Интернет. Снимка: incipit vita nova

Хариет Клауснер прочете днес четири книги. Но това не е кой знае какво за нея. Понякога чете и по пет. Пътешествията й в света на книгите имат своето отражение в рецензиите, които тя пуска всеки ден в различни сайтове за литература. Клауснер беше избрана за критик номер едно в сайта Amazon.com, където продуктивността й продължава да смайва.

Да пишеш ревюта в Amazon.com не е особено постижение. Сайтът дава възможност на всички, които имат желание, да публикуват своите рецензии върху всяка книга. Изисква се само грамотност, гледна точка и естествено спазване на правилата на Amazon.com, които изключват обиди, злобни забележки и разкриване на ключови моменти от съдържанието.
Въпреки това, продуктивността на Хариет Клауснер е такава, че не може да бъде подмината с лека ръка. До юни 2008 г. тя е публикувала в сайта над 16 000 рецензии, които освен това наистина изобилстват с полезни факти. Друг е въпросът, че ревютата на Клауснер почти винаги са положителни. Би било преувеличено да се каже, че 53-годишната госпожа харесва всички възможни книги. По-скоро тя действа на принципа, че ако нямаш нищо добро да кажеш, по-добре да не го казваш изобщо. „Ако една книга не задържи интереса ми до 50-ата страница, аз спирам да я чета. Затова давам предимно добри оценки, казва Клауснер. А и защо да пишеш за някоя книга и да я разгромиш тотално? Няма смисъл.“
Все пак, Клауснер може да охлади ентусиазма си, когато се налага. „Определено има автори, които не харесвам. Такъв е Ралф Макинърни, който разказва една и също история всеки път“, обяснява госпожата, която пише в Amazon.com от 2000 г. насам. Клауснер не харесва и Кейси Едуардс, авторката на романтични булевардни четива за индианци. „Винаги става въпрос за индианец и бяла жена девица. Даже заглавията си приличат: „Дива радост“, „Диво отдаване“, „Дива искреност“, „Дива надежда“ и т.н. Жената бива отвлечена, после се връща при белите, но разбира, че обича индианеца и пак отива при него, за да му стане жена, обяснява Клауснер. Погледнати индивидуално, тези книги стават. Щеше да е чудесно, ако авторката беше написала пет или шест такива. Но тя има 75 или 80… стига толкова. Имам следния критерий за добра книга: трябва да ме забавлява и да забравя за останалия свят“, казва Хариет.
Вече е пределно ясно, че вкусовете на г-жа Клауснер клонят към фентъзи, женски романтични четива, особено тези с паранормални и свръхестествени сюжетни линии, ужаси и научна фантастика. Любимите и автори са Лоуръл К. Хамилтън, Нора Робъртс, Джейн Ан Кренц и особено Патриша Корнуел. „Нуждая се от разнообразие. Никога нямам достатъчно за четене“, казва Клауснер. Признава, че не обича поезия и уестърни и документалистика. „Освен на теми, които наистина ме интересуват. Иначе отнема твърде много време.“
От Amazon предпочитат да не коментират дейността на Хариет Клауснер, за да не изглежда, че имат специално отношение към даден свой потребител. Но други издатели не са толкова въздържани. „Сигурен съм, че има хора, които влизат в Интернет специално, за да видят какво Хариет мисли за някоя книга“, смята директорът на издателската къща Кnopf Николас Латимер. Той изпраща на Хариет всяко ново заглавие, което може да й се стори интересно, защото би се радвал да чуе оценката й. Още повече, че тя пише за автори, които иначе не получават критики от много места.
Клауснер признава, че харесва големи имена като Робъртс и Корнуел, но не пренебрегва и по-неизвестните автори. „Някои от тях са добри колкото Джон Гришам, но просто нямат рекламната машина зад гърба си, казва тя. Това е една от причините да пиша в Amazon.com. Искам да привлека вниманието на читателите към имена, които може би не са чували преди.“ Единствената печалба на г-жа Клауснер са точно тези новопросветени читатели, които понякога й пишат благодарствени имейли. Да не забравяме и още по-благодарните автори, които понякога й пращат евтини промоционални материали.
Иначе Клауснер получава по-осезателна финансова помощ от издания като „Affaire de Coeur“ и „I Love a Mystery“, които са специализирани тъкмо в рецензиите на книги. „Да откриеш добър нов автор е като да намериш диамант“, казва Хариет. Тя се гордее, че е била една от първите открили Тес Геритсен, днес една от най-продавани авторки на бестселъри. „Някои хора казват, че влия на продажбите на книги. Не мисля, че е така. Изнервям се, ако мисля прекалено много за това“, казва Клауснер.
Г-жа Клауснер е отраснала в Бронкс. Баща й работел в издателската къща McGraw-Hill, което идвало като манна небесна на младата любителка на книги. „Вкъщи постоянно се появяваха нови книги. Имах голям късмет“, казва Хариет. Тя има магистърска степен по библиотекознание – нещо, което винаги е виждала като своя съдба. Работила е в книжарници и е писала библиотечни брошури, което е било добра подготовка за Amazon.com. „ В един момент реших, че ще е добра идея да пиша там. Просто имам нужда да пиша рецензии.“ Клауснер казва, че неведнъж издатели са й предлагали да напише собствена книга. „Това е много мило от тяхна страна, но просто е нещо, с което не мисля, че мога да се справя.“
Всеки ден в къщата на г-жа Клауснер в Атланта пристигат нови и нови книги, което не радва особено пощальона, доставчиците и съпруга й Стан, който прави бизнес анализи за Пентагона. „Според него трябва да изхвърлим част от книгите“, обяснява Хариет, която вече е принудена да складира литературата си на масата в кухнята и в специална барака на двора. Клауснер признава, че от време на време поръчва и тайно от съпруга си. Приятелите я убеждават да си намери нови хоби. Наскоро дори са й купили DVD плейър, „за да смени терена“. „Беше чудесен подарък. Но още не съм го разопаковала“, казва обаче Хариет.

По в. Уол стрийт джърнъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.