Български ядрен физик се крие в чужбина и предупреждава за опасно гориво в АЕЦ Козлодуй

Българският ядрен физик Георги Котев, на 43 години, е качил в YouTube запис, в който продупреждава за използването на опасно гориво в АЕЦ „Козлодуй”. Котев работи от 17 години в АЕЦ „Козлодуй” и се занимава с анализ на поведението на ядреното гориво.
Според него в момента в „Козлодуй” се използва рециклирано или нискокачествено ядрено гориво, с което се създава непредвидимост в работата на реакторите и вероятно някои прави далавери за милиони евро, поради разликата в цената от предишното гориво и сегашното.

Котев се крие в чужбина и се страхува за сигурността си.
Според него преди няколко години са започнали странни структурни и персонални промени, които са вървели паралелно с процеса на въвеждане в експлоатация на новия сорт ядрено гориво, наречено ТВСА.

Новото гориво дава неочаквани и нежелани разминавания за дълбочината на изгаряне в горивните касети, което може да доведе до разхерметизиране на ядрен материал.
Котев съобщава, че е извън България (за своя сметка и за свой риск) и търси съдействие и помощ за справяне с този проблем, също е готов да предостави доказателства за твърденията си.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.