От „Тромбата на Вили“ до „Мюзик Айдъл“

Вили Казасян. Снимка: Булфото

Вили Казасян почина малко след като приключи „Мюзик айдъл“, на чието жури беше член. По-младото поколение, което се вълнуваше от певческия конкурс, не знае, че първият подобен кастинг за откриване на млади таланти в България е организиран през 70-те години на миналия век и се казваше неофициално „Тромбата на Вили“. Тогава пред жури, председателствано от Вили Казасян, се явяваха млади изпълнители от цялата страна, също както в „Мюзик айдъл“. И пееха, докато шефът на журито Казасян не натиснеше няколко пъти една гумена тромба с месингова фуния на масата пред себе си – вероятно велосипедна или от стар автомобил, с характерен мек звук. И когато някой кандидат като изпълнителката на прочутото „Кен лий“ започнеше да пее, много бързо Вили Казасян натискаше тромбата и прекъсваше изпълнението.
За съжаление в тогавашна социалистическа България тези кастинги и конкурси не се предаваха на живо. Нещо срамно и нередно намираше тогавашната медийна номенклатура в това да се излъчва подобен конкурс. Само няколко репортажа по телевизията показаха част от кастингите.
Всъщност фигурата на Вили Казасян е далеч по-голяма от това, което се видя в „Мюзик айдъл“. 35 години той беше ръководител и диригент на Биг Бенда на БНР.
Вили Казасян е завършил МЕИ (сега Технически университет) в София (1957). Учи в теоретичния отдел на Българската държавна консерватория (днес Държавна музикална академия „П. Владигеров“). Един от първите джазмени в България след войната. Свири в различни оркестри, докато оглави Биг Бенда на радиото през 1960 г. Създател е на няколко вокални групи – „До Ре Ми Фа“, „Студио В“, телевизионното предаване „Студио 1“. Има голям принос за организирането и развитието на фестивала „Златният Орфей“ и телевизионния конкурс „Мелодия на годината“. Автор е на стотици песни и оркестрови пиеси за биг бенд. Поради диригентската си дейност не участва в конкурси за забавни песни като композитор. Присъдена му е наградата на името на Й. Цанков за цялостно творчество на фестивала „Златният Орфей“ (1984). Автор е на детски песни; филмова музика; музика към театрални спектакли, радио и телевизионни мюзикъли; стотици аранжименти и др.

Тук в e-vestnik може да се види едно от последните големи интервюта на музиканта.

Вили Казасян: Техниката е толкова напред, че можеш от всеки да направиш певец

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.