Вода на Луната? Колонизацията е възможна

Проба от Луната, която се съхранява в лабораторията във Хюстън. Учените разполагат с много такива образци за изследване, които астронавтите са събрали по време на шест посещения на Луната преди около 40 години. Снимка: НАСА

Луната може да има много морета, но доскоро учените смятаха, че вода там няма. Оказва се, че са грешали. Списание „Нейчър“ публикува изследване на американските учени Алберто Саал от Университета „Браун“, щата Род Айлънд, и неговите колеги от Института „Карнеги“ във Вашингтон, както и специалисти от Университета „Кейз уестърн ризърв“ от щата Охайо. Учените са открили наличие на водни молекули в проби, донесени от лунната повърхност от корабите „Аполо“ на НАСА преди около 40 години.

Новината бързо беше разпространена от всички световни агенции, но какви могат да са последствията от нея? Откритието говори, че има наличие на вода дълбоко под лунната повърхност. Това променя научните разбирания за нашия най-близък съсед, а може би, и за нас самите. Може да има и преки практически ползи. „Има ли наистина вода там? Това е много важно за лунните мисии. Хората могат да използват тази вода. Могат да и използват и водорода за енергия“, казва Алберто Саал.

Пробите на „Аполо“ са взети от вулканично стъкло, което се е образувало след избухването на лунни вулкани преди повече от три милиарда години. Тогава Луната все още е била вряща смес от магма, която е била изстреляна в орбита от сблъска на астероид с размера на Марс и Земята. Но този сблъсък е обгърнал Земята в температури от над 7000 градуса по Келвин – повече от достатъчно, за да заличи всички следи от въглерод и кислород. Още през 1999 г. експедиция на НАСА предполагаше, че се е натъкнала на лед на Луната, но доказателствата не бяха безспорни. По тогавашните предположения водата се е получила от газове, появили се след сблъсъци на метеорити с Луната. Затова очакванията за вода на Луната винаги са били минимални. „С толкова малко основания да вярваме, че има природна лунна вода, нищо чудно, че ни отне три години да си осигурим минимално финансиране, за да анализираме отново пробите на Аполо – събрани между 1969 и 1972 г.“, казва Алберто Саал.
Сега учените са използвали последните постижения в областта на спектрометрията, за да определят съдържанието на природните летливи вещества – сяра, вода, хлор, въглеводороди, а също желязо в най-древните базалти на Луната – във вулканично стъкло. Специалистите са установили, че във вулканичното стъкло може да се е съдържала вода – от 260 до 745 милионни части.

Зелени стъклени сфери, събрани от „Аполо“ 15 на Луната. С помощта на нов тип спектрограф учените откриха сведения за вода на Луната, която се съдържа във вулканичните стъкла, събрани от астронавтите преди почти 40 години. Снимка: Ройтерс

Важно е и уточнението, че издайническите водородни молекули са концентрирани в ядрото на пробите, а не на повърхността им, което дава надежда на Саал и екипа му, че вода е имало на Луната, а не е привнесена от метеоритните бомбардировки.

„Това не се знаеше преди“, казва Уилям Фелдман, геофизик от Националната лаборатория в Лос Аламос, който е страничен наблюдател на изследването. Ако тази вода е дошла от Земята, то планетарните геолози могат да бъдат сигурни, че на нашата планета е имало вода преди 4,5 милиарда години. Това може да промени фундаментално идеите за развитието на Земята. „Летливите елементи играят важна роля в планетарното формиране, защото влияят на топенето, казва Фелдман. Температурите на топене са по-ниски и така се получават различни видове вулканични течения и кристализация на магмата. Това е важно за много от процесите, които определят минералогията на повърхността.“

Другият вариант е водата да е била привнесена след като Луната е била изстреляна в орбита, но преди да се охлади. Това би повдигнало нови въпроси за произхода на Луната. „Това отваря невъобразимо количество теми за изследване“, казва Саал. Говорейки по-практично, ако се докаже, че под повърхността на водата има много вода, това дава възможност за бъдещи лунни колонии. Те могат да използват водата за кислород за дишане и за водородно гориво. Дали това ще е възможно, ще зависи от количеството и концентрацията на водата. То все още не е известно. Но скоро могат да бъдат получени отговори, По-късно тази година на Луната са насрочени нови експедиции, които ще изследват южния й полюс. През 2009 г. ще бъда пуснат и специален сателит, който ще наблюдава Луната и ще може да даде допълнителна информация.

„Дали колония ще може да използва водата? Това е като да искате да знаете крайния резултат на футболен мач пет минути след започването му, обяснява Саал. Но вече поне знаем, че мачът се играе.“

По материали от ABC News

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.