Шефът на АЕЦ “Козлодуй” май не е на себе си и трябва да си ходи

След слуховете, че от АЕЦ “Козлодуй” изтича радиация, се случи нещо истинско – от там изтече цял ядрен физик, скри се в чужбина и обяви, че в централата се използва опасно ядрено гориво.

Георги Котев, който от 17 години работи в Козлодуй, е точно специалистът в централата, който анализира ядреното гориво. Тоест, това не е Яне Янев, който плямпа наляво и надясно за далавери. И точно този 43-годишен физик съвсем отговорно заявява, че с горивото се правят далавери и това създава опасност за работата на реакторите.

Отговорът от изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов пред медиите беше, че физикът си отмъщава, защото не е назначен за началник, след като пенсионирали шефа му. А въпросният физик си е взел отпуск, скрил се е в чужбина, защото се опасява за сигурността си и обявява, че е готов да представи доказателства.

Значи – някой разкрива нещо опасно, а баш шефът на централата, отговаря – мани го тоя, бе, той е сърдит, че не го повишихме. Такива ли комедианти управляват българската енергетика? Вместо сериозен отговор, шеф на АЕЦ се занимава със сплетни и опровергава информацията по смешен начин. Ако такива хора ръководят ядрената централа, значи по-добре ЕС да бяха закрили и последните два блока от нея.

Болезнено става ясно, че проблемът с ядрената енергетика в България не е в техниката, а в главите на хората. Тук стават далавери, дори с ядреното гориво. А реакциите при негативна информация за централата по правило са отричане. Преди 2 години стана инцидент, а от централата криеха. После казаха – няма инцидент, дори тогавашният министър Овчаров съобщи, че нищо не се е случило. После се оказа, че има инцидент. Дори в един доклад на Запад беше обявен като най-опасния в АЕЦ въобще в последните години.

Този случай, който медиите (повечето купени от атомното лоби с тлъсти рекламни договори към разни фирми) се опитват да омаловажат, ще се разчуе по цял свят. Вече има кратки информации по няколко западни медии. В близките дни ще се разчуе още повече. А тук опровергават нещо, за което дори не са съобщили както трябва.

Вместо да се направи сериозна проверка, шефовете нахално омаловажават информацията, медиите им припяват. Ама с атома няма шега. Той не разбира от пиар, реклама и пропаганда.

Случаят доказва, че АЕЦ “Козлодуй” наистина е опасен. Опасен с директора си, който след тия изявления трябва да бъде пратен на заслужен отдих. Опасен с хората, които работят там и с цялата кохорта т. нар. енергетици, които поставят целесъобразността и далаверата по-високо от ядрения риск.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.