Нострадамус или кошмарите на един пророк за края на света

Въпреки че науката опровергава пророчествата на прочутия лечител и астролог, и до днес той има много последователи

Нострадамус е най-мрачният пророк на всички времена. Последователите му твърдят, че е предсказал атентатите от 11 септември и че сега е ред на нова световна война. Снимка: мабуз

Нострадамус е известен като най-мрачния пророк на всички времена. Мишел дьо Нострадам е син на търговец, роден в южния френски град Сен Реми и е най-големият от 17-те деца в семейството. Младият мъж с латинизираното име Нострадамус следва философия и медицина в Авиньон и Монпелие, където през 1529 година завършва като лекар. И досега обаче в литературата той е описван като шарлатанин, който така и не полага изпитите си по медицина.

Нострадамус практикува като лечител в Тулуза, Марсилия, Екс ен Прованс, Лион, Агон и Салон, където се опитва да се бори с чумата и където най-вероятно загива цялото му семейство. Прочува се обаче не като лекар, а като астролог и ясновидец. През 1550 година той започва да публикува годишния алманах по агрономия, който обаче е предназначен по-скоро за аристокрацията и за образованите граждани, тъй като по онова време селяните почти не можели да четат.

Кралският двор има слабост към мрачните пророчества

Пророчествата му „Центурии”, които той публикува от 1555 до 1558 година в римувана реч, предизвикват фурор заради мрачния си и загадъчен език. А съвременниците му се отнасяли към астрологията доста положително. Славата му на талантлив пророк му осигурила достъп до френското кралско семейство. Кралската благосклонност го пазела от всички нападки, на които той бил подложен приживе, въпреки почитта към него.

Катерина Медичи, съпруга на френския крал Анри ІІ, била една от почитателките му и го поканила в кралския двор. Там той правел освен всичко останало и хороскопи за децата на краля. Анри ІІ му се отплащал щедро. По-късно дори се понесли слухове, че Нострадамус предсказал изненадващата смърт на Анри ІІ. Новият крал Шарл ІХ дори назначил ясновидеца за свой личен лекар и го поставил под личната си закрила. А почитателите на Нострадамус провиждат в обърканите му слова предсказание за почти всяка катастрофа в световната история.

Пророчество и за терористичните нападения на 11 септември 2001 година

Пророчеството за нападенията на 11 септември срещу Световния търговски център било забулено в следния текст:

В годината на новия век и девет месеца от нея
от небесата ще дойде великият Крал на терора
Небето ще гори на 45 градуса
и пламъците ще наближат новия град

Тълкуванията му на бъдещето, заедно с многобройните направени по-късно и разпространявани от негово име фалшификации, са много популярни и днес. Писанията му се отнасят до събития, които трябвало да се случат от средата на 16-и век до края на света. Краят на света е предсказан за 3797 година, но има и определени внушения за 1999 година, които явно не са се осъществили.

Първото издание на „Пророчества“ на Нострадамус от 1555 г.

Пророчествата на Нострадамус станали много популярни през 1781 година, тъй като той предсказал залеза на папството. По традиция пророкът поднасял виденията си за бъдещето доста завоалирано, защото се страхувал от Инквизицията. Затова и днес в предсказанията му не може да се определи точното значение на казаното от него. Систематичното замъгляване на писанията му обаче позволява те да се интерпретират и да се провиждат най-странни събития.

Кошмари вместо видения

Погледнати на дневна светлина, пророчествата на Нострадамус се оказват просто записани на хартия кошмари. Епидемиите от чума и гладът, политическите скандали, религиозните войни и ужасите на инквизицията: всички катастрофи от всекидневието са вписани от лечителя и астролог в общо над 1100 четиристишия, шестстишия и текстове в проза.

Предсказанията на Нострадамус така и не са доказани с научни изследвания. Специалистите разпознават в трудовете му не думите на пророк със свръхестествени и прорицателски способности, а по-скоро виденията на човек, тормозен от страхове. Нострадамус живял в епоха на радикални промени и затова личността му изглежда разкъсана от противоречия: „Вижда се една трепереща душа, обвита в ужас от съвременния политически хаос и от форсираните културни и религиозни промени”, пише биографът на Нострадамус Франк Райнер Шек.

И въпреки че днешните му последователи се опитват да представят писанията му като пътна карта на бъдещето на света, при по-трезв поглед не остава много освен дългата сянка на Ренесанса. Мишел дьо Нострадам умира от воднянка на 2 юли 1566 година в Салон дьо Прованс. Сянката му обаче стига до бъдещето. А в редиците на последователите му отново цари безпокойство, защото той предсказал, че между 2010 и 2012 година може да избухне нова световна война.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.