Ще отговори ли Велчев докога ще сърбаме попарата на Румен Петков?

Чисто новият министър на вътрешните работи Михаил Миков получи тежък удар – неговите хора сринаха напълно доверието в полицията. Под носа на специална група, похитителите на Ангел Бончев го изхвърлиха и отвлякоха жена му. Пълна подигравка с държавата. Заглушили им джиесемите. Спецполицаите са били пълни аматьори, щом са разчитали само на джиесеми. Районът не е ограден, няма постове във всяка възможна посока. Или има, но заспали. Никой не казва.

Резултатът е – никой повече няма да потърси полиция, ако има случай на отвличане.

България става като Колумбия или Чечения. Отвличат хора, режат им пръстите, прибират откуп. В страна член на ЕС. Всички гледат като че ли не е станало кой знае какво. Опозицията се опитва да прави политика от случката. Пожарникарят Борисов ехидно се изцепи – това е крахът на МВР. Не. Това е крахът на държавата. Утре и Борисов може да стане управляващ на тази държава. Опитите му сега да прави политика ще се обърнат срещу него. От такъв проблем политика не се прави. Случаят е ужасяващ не само с трагедията на една жена и едно семейство, а с безизходицата. Държавата не съществува, безпомощна е.

Какво трябва да се направи, за да излязат МВР и държавата от тази мъртва точка?
Първо трябва да се започне с наследството на Румен Петков. Министърът, който се заиграва с “оперативно интересни лица”. От чийто кабинет изтича информация към следени и подслушвани. Чийто главен секретар също контактува със следени и подслушвани.

Сега, добър или лош, партиен активист или не, Михаил Миков се опитва да прави някакви структурни реформи в МВР, от каквито очевидно има нужда. Защо по-рано не ги направи Румен Петков, за когото президентът каза, че имал воля да направи реформа? А докладът на Петков за МВР бил основа за дебат, обобщи мъдро Първанов. Това само седмица преди министърът да подаде оставка.

В МВР е кочина. Шефове на спецслужби взимат “подаръци” от наблюдавани и следени. Изтича информация. (Със сигурност и в случая с отвличането е изтичала информация, вероятно и в момента изтича.) Този батак идва след като 4 години министър е бил юрист, вън от системата на МВР, а главен секретар – Бойко Борисов (стана генерал и любимец на народа). Едно след друго се редуваха показни убийства, а любимецът на народа казваше: „Ще продължават.“ Следват 3 години с партийния активник на БСП Петков в МВР. Той разкара шефа на НСБОП (ГДБОП), назначен от самия него, разкара и главния секретар, за да сложи съмнителния Валентин Петров, който си отиде заедно с министъра. Впоследствие разкараните разкриха страшни истини за МВР. Но никой не ги разследва. Никой не разследва винпром “Пещера”, чиито хора контактували с арестувания зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов. Не разследват изтичането на информация от кабинета на министъра и главния секретар.

Главният прокурор Велчев обяви, че разследват Петков дали не бил издал някакъв агент под прикритие – мутра, бивша барета. МВР има мутри за агенти под прикритие. Може би това е една от причините за безпомощността на полицията.

Безсилието на държавата е в ръцете на главния прокурор, който постави чадър над Румен Петков.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.