Какво представлява ОЛАФ?

Коя е службата, която даде безпрецедентни разкрития за корупцията в България, довели според Сергей Станишев до "истеризиране на нещата"?

Главният прокурор Борис Велчев говори на миналогодишната пресконференция “Превенция на злоупотребата с еврофондовете чрез медиен контрол”. Вляво от него са Волфганг Хетцер, съветник на ОЛАФ по проблемите на антикорупцията и Румен Петков. Снимка: Булфото

Скандалът около юнския доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в момента бушува във всички български медии. За всички стана ясно, че според доклада група от фирми около бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков е ощетила с десетки милиони евро бюджета на Европейската общност, източвайки пари по САПАРД. Людмил Стойков между другото е сочен в медиите като един от спонсорите на кампанията на Георги Първанов за втори президентски мандат.
Според ОЛАФ „групата Николов-Стойков“ е престъпна мрежа от компании, която включва повече от 50 български, европейски и офшорни фирми.“ Изброените престъпления на групата са измами с данъци и субсидии, фалшификация на документи, пране на пари, незаконен внос и износ в България и ЕС на китайско месо. В доклада се посочва, че българското правителство и държавни служби има влиятелни сили, които нямат интерес да бъде наказано нито едно лице от престъпната група.

Каква е тази служба ОЛАФ?

Създадена е от Европейската комисия през 1999 г., за да се засилят мерките за защита от измами с европейски пари. На службата се дава отговорност да прави административни разследвания срещу измами, като за това и се предоставя независим статут.

ОЛАФ има персонал от 400 души. Те не получават инструкции от правителствата си или други власти, организации или личности извън институцията. В ОЛАФ работят хора с професионален опит в националните разследвания, полицейските и съдебни системи, комплексните случаи на измами, анализите и оценката на информация, както и развитието на политики в областта на борбата с измамите.

Повечето служители идват от съответните национални разследващи служби и съответно поддържат връзка с тях. Това партньорство е особено важно в борбата срещу тези, които нарушават интересите на общността.

Президентът Георги Първанов след публикуването на доклада на ОЛАФ за България призова ДАНС да провери доколко е обоснована тезата в доклада, че има чадър от властта над споменатата група фирми. Цялата опозиция поиска оставка на президента, той като един от цитираните в доклада е спонсор на предизборната му кампания. Снимка: Булфото

В този смисъл ОЛАФ не е „тайна служба“ или полицейска сила. Тя е легален инструмент за административни разследвания, които са важни за защитата на европейската общност от атаките на организираната престъпност.

Според официалните европейски документи службата работи в тясно сътрудничество с всички компетентни национални, международни и европейски органи и съответните органи от Европейската общност. OЛАФ притежава автономни права за провеждане на разследвания; защитава и охранява правата на гражданите; подсилва и развива култура за предпазване и борба с измамите в дух на прозрачност; проучва и развива законодателството, доказващо измамите и борбата с тях. Службата също така информира медиите за дейностите си и ги подкрепя в изпълнението на тяхната задача да информират обществото.

Вихър Георгиев, магистър по право и докторант в Катедра “Европеистика” на Софийския университет, обяснява в блога си, че ОЛАФ осъществява правомощията на Европейската комисия за различни административни разследвания, включително проверки на място и инспекции. При изпълнението на своите задължения обаче ОЛАФ е напълно независим от Комисията, други институции на Общността или държавите членки. Задължение на директора на ОЛАФ е да уведомява компетентните правораздавателни органи на държавите членки за информация в рамките на извършените разследвания, която може да доведе до възбуждане на наказателно преследване.

Според Вихър Георгиев, по повечето от посочените в доклада за България случаи, ОЛАФ вече е сезирал компетентните български власти. „Това означава, че целта на доклада не е да бъде възбудено наказателно преследване срещу посочените лица. Директорът на ОЛАФ представя този доклад, за да уведоми българските власти, че според ОЛАФ Република България не осъществява задълженията си на страна по Конвенцията на ЕС за защита на финансовите интереси на Европейските общности.“
От гледна точка на ОЛАФ след уведомяването на компетентните български власти те не са предприели ефикасни и целенасочени мерки за възстановяване на незаконно получените средства на Общността от посочените лица от групата Николов – Стойков, обяснява Георгиев. „ОЛАФ посочва конкретно работата на Държавен фонд „Земеделие”, прокуратурата и съда. Сами по себе си констатациите на ОЛАФ са безпрецедентни.“

––––––––––––

Още за ОЛАФ – коментар от автора в блога му.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.