Първанов тръгна да оспорва доклада на ОЛАФ. Тъй, де. Каква корупция в България?

Президентът Георги Първанов направи лека другарска критика на доклада на европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ.
В официално изявление той поиска държавната агенция „Национална сигурност“ да изясни дали е обоснована „тезата” на ОЛАФ, че влиятелни сили в правителството и държавните служби нямат интерес да бъде наказан никой от групата на Людмил Стойков, разследван за злоупотреби по САПАРД.
Междувременно опозицията вече беше поискала оставката на държавния глава, защото уличеният в доклада е спонсор на предизборната кампания на президента.
Засегнатите двама бизнесмени, които са свързани според доклада с група от около 50 фирми, ощетили еврофондовете, направиха изявления, че те не са пипнали стотинка по САПАРД и т. н. Бившият зам.-министър на външните работи Чаушев, който беше уличен в доклада, че се опитвал да постави чадър над единия бизнесмен, каза по телевизията, че само уредил чрез немския посланик среща между него и инспектора на ОЛАФ.
Всички са в бяло, като се почне от президента. Пита се само кой хвърли тоя доклад във вентилатора, та опръска всички?
Пак очерняне на България, пак някакви сили работели „срещу нас”. Този път обаче Първанов не се осмели да каже нещо такова, както след филма за Могилино. Тогава имаше насреща си журналисти от Би Би Си, сега – европейска разследваща служба. Неудобно е някак. Само измънка, че в доклада по-късно влезли „политически” тези. Никаква политика, обаче, няма в тоя доклад. Там скрупольозно се отбелязва, че държавата не си върши работата, съдът пуска срещу дребна гаранция обвинените по далаверата, институциите не са се загрижили, а на всичко отгоре влиятелни кръгове във властта пазят двамата бизнесмени в бяло.
Има една крилата мисъл: „Ако мирише на корупция, ако прилича на корупция, то Е корупция”. Цитира я у нас неотдавна един американски прокурор, вкарал сенатор в затвора.
Е, цялата история с това съзвездие от фирми, с парите на САПАРД, с тия ходатайства на зам.-министър и т. н. мирише ли на корупция? Прилича ли на корупция? Неееее. Хич. Що не го каже Първанов открито? Не. Честни сме. Корупция няма, всичко е прозрачно, няма обръчи, няма фирми, няма ходатайства, няма спонсорства, няма финансиране на предизборни кампании. Абе, Румен Петков нали го каза – в Австрия и Германия престъпността е по-висока, отколкото у нас. Какво ще ни говорят тия?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.