Как Афганистан измести Ирак в предизборната кампания в САЩ

Кандидат-президентът на Демократическата партия Барак Обама маха на публиката преди да изнесе външнополитическата си реч за Ирак и националната сигурност на Америка във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

През последните няколко седмици икономиката беше доминиращата тема в американската предизборна кампания. Сега двамата кандидати за Белия дом обръщат поглед към външната политика. Барак Обама донякъде е в неизгодна позиция – той е млад, не е прекарал много време в Сената, а неговата партия традиционно е смятана за по-слаба по отношение на международните дела.

Тази седмица Обама излезе с реч за външната политика, в която изрази позицията си, че войната в Ирак е отслабила усилията на САЩ в Афганистан, където ислямските терористи набират сили. Обама иска да започне да изтегля войски от Ирак. Напоследък той избягва да споменава колко точно войници ще се приберат и кога, но продължава да настоява, че това трябва да стане скоро и отбелязва, че това ще му даде възможност да разположи 10 000 души в Афганистан.

Освен това (макар подробностите около пътуването му все още да са неясни) Обама ще посети Европа и Близкия Изток. Европейците масово го предпочитат пред неговия съперник, републиканеца Джон Маккейн, когото мнозина смятат за продължител на политиката на Джордж Буш. Затова демократът може да бъде посрещнат от ентусиазирани тълпи и това ще го захрани с полезни телевизионни кадри. Неизбежно ще има сравнения с обиколките на Джон Кенеди и Роналд Рейгън в Европа, а Обама ще говори за възстановяването на водещата роля на Америка и за заздравяването на връзките с нейните съюзници. Той ще посети също така Израел и Йордания, а вероятно и Ирак и Афганистан.

Обама набляга на това, че САЩ трябва да постигнат по-добри резултати в Афганистан и това е доста разумно от политическа гледна точка. Но това отслабва впечатлението, че той е типичен демократически „гълъб“. Кандидат-президентът обича да казва, че не е против всички войни, а „само против тъпите войни“. Анкета, поръчана от в. „Вашингтон пост“ и Ей Би Си нюз показва, че половината избиратели смятат, че войната в Афганистан не върви добре, а също толкова анкетирани подкрепят плановете на Обама за изтегляне на войските от Ирак. Нито един от двата резултата не дава убедително предимство на Обама, но за кандидата на демократите ще бъде добре, ако получи в областта на външната политика толкова, колкото и Маккейн, който е с много по-силни позиции в тази област. Гласоподавателите масово смятат, че Маккейн би бил по-добър главнокомандващ.

Друг е въпросът дали Обама говори разбираемо за външната политика. Той тихомълком махна от своя уебсайт прогнозите, че изпращането на повече американски войски в Ирак няма да подобри ситуацията там. Сега той признава частичния успех на подсилването на контингента и изтъква, че иракчаните трябва да постигнат по-голям политически напредък. Повторното му обещание, че ще изтегли войски от Ирак, направено в навечерието на пътуването му там, може да усложни дискусиите с командващите американски сили в страната. Обама обаче държи да отметне това посещение – на сайта на Републиканската партия има брояч, който показва преди колко дни кандидатът на демократите е бил за последно в Ирак (921 към днешна дата).

Обама правилно отбелязва, че насилието в Ирак е намаляло (през май тази година имаше най-малко американски жертви от началото на войната през 2003-та), но се е увеличило в Афганистан. През май и през юни повече американски и натовски войници загинаха в Афганистан, отколкото в Ирак. Той отбелязва още, че Пакистан е също толкова сериозен фактор за проблемите в региона, колкото и самият Афганистан. Афганистанското правителство обвинява Исламабад, че стои зад атентата в индийското посолство в Кабул миналата седмица. Отношенията между двете страни са ужасни и въпреки това те трябва да си сътрудничат, а Америка трябва да ги подкрепи, за да изгони каквото е останало от Ал Каида от пакистанските племенни райони по границата с Афганистан.

В концентрирането на Обама върху Афганистан обаче има и елемент на самозалъгване. Той иска да предостави повече пари за невоенни цели в Афганистан и в Ирак, но не е ясно дали това ще помогне особено за насърчаване на икономическия растеж или за борбата срещу тероризма. Той (както и Маккейн) призовава за изпращане на повече неамерикански сили на НАТО в Афганистан, с по-малко ограничения за техните правомощия. Който и да стане следващият президент на САЩ, ще се постарае да убеди своите съюзници да отделят значително по-голям брой войници седем години след началото на изтощителната война.

Подсилването на американските сили в Ирак имаше изненадващ ефект. Обама, който се прочу с противопоставянето си на войната в Ирак, сега иска да обърне внимание на ситуацията в Афганистан и на проблеми като ядрения тероризъм и необходимостта от укрепване на съюзите. Маккейн, за когото многобройните нещастия в Ирак някога изглеждаха като воденичен камък на шията, сега използва всяка възможност да говори за Ирак. Той обаче беше принуден да отговори на Обама с реч за Афганистан, в която обеща да разположи поне толкова войници, колкото планира Обама, ако не и повече. (Той отбеляза, че изтеглянето на части от Ирак ще осигури необходимите войници за Афганистан). Външнополитическата тема в предизборната кампания се очертава да бъде много повече от скучното люшкане напред-назад по въпроса за Ирак, както можеше да се се очаква само до преди месеци.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.