Отговори на физика Георги Котев на пресконференцията, дадена на 17.07.2008 от ръководството на ЕАЦ Козлодуй

Изслушах внимателно цялата пресконференция и още веднъж много благодаря за изпратените записи. Ето какво ще отговоря на по-основните твърдения и нападки по мой адрес:

1. Не съм ничия маша, никoй за нищо не ми плаща и никoй не стои зад мен. Настоятелните и непрекъснати твърдения на Генов в тази посока са опит за внушение и злепоставяне, за което надявам се в скоро време да имам възможност да му потърся сметка и да получа съответната компенсация за причинени вреди.

Документът за касетите с ядрено гориво. Той не е от производителя на горивото.

2. От чутото останах с впечатление, че по време на срещата той все пак е предоставил на журналистите един единствен документ, като даже им обещава после да им позволи да го снимат, ако искат. Обаче изглежда в суматохата около приключването на конференцията и уморени от мнoгoто приказки на Генов и Николов, журналистите са забравили да преснимат въпросния документ. За публикуването на този документ можете спокойно да се позовете на разрешението на изп. директор Иван Генов. Много ясно се вижда (написано на руски), че ОАО ТВЕЛ и РНЦ „Курчатовский Институт“ съгласуват експлоатацията на 6 касети ТВС-М, по време на 13-то горивно зареждане на 5-ти блок до 49,15 МВд/кгU. Никакви основания за това „съгласуване“ няма посочени, нито пък то е дадено от завода производител НЗXК, както твърди Генов на пресконференцията. Слушайте много внимателно думите му и ги съпоставете с документа. Освен това, те твърдят, че броят на прегорелите касети е само 6, като се позовават на същия този документ, но той е от миналата година. Искайте от Генов да ви предостави аналогично „съгласуване“ за настоящата 2008 година, за 14-то горивно зареждане на 5-ти блок. Ако той все пак го направи, тогава общо касетите ще станат 18 на брой, а с проследяването и на други документи окончателното количество ще надскочи 20 броя. В края на тази тема, нека не ви заблуждава факта, че поисканото тук превишаване на дълбочината на изгаряне наистина е малко (под 1%), после Генов твърди, че достигнато превишение до кюм 1,5%, а аз разполагам с доказателства и за превишаване до близо 4 %.

3. Само една от цитираните 4 броя задгранични командировки (б. р. – на Георги Котев) е била финансирана от АЕЦ Козлодуй и това е първата от списъка на Генов, тази в Москва. Във Франция бях за сметка на средства отпуснати от европейски и американски институции по проект за разработване на нов софтуер. В САЩ бях за сметка на средства от международната атомна агенция (IAEA), а в Иран (където той вярно казва, че не успях да замина) щях да бъда за сметка на международната организация на ядрените оператори (ВАНО) или по-точно от московския център на тази организация. Генов умишлено пропуска тези подробности, като внушава на журналистите, а чрез тях и на общественноста, колко много се е грижила централата за моето израстване.

4. Въпросът с моето награждаване с 3000 лева е също така изцяло манипулиран от присъстващия на пресконференцията Александър Николов. Да аз наистина получих тези пари, за мое, така да го наречем, оригинално предложение, с което заменям 6 броя по-дълбоко изгорели касети с други 6 броя – по-малко изгорели. По този начин не само съм спасил първите 6 броя касети от прегаряне, но и без риск от нарушаване на нормите за безопасна експлоатация съм удължил продължителноста на 13-горивно зареждане на 6-ти блок и не 5 денонощия, както твърди Ал. Николов, а с цели 15, като в тях влиза и т. нар. работа на мощностен ефект на реактор. Така реално с моето предложение централата си е осигурила между 15 000 000 и 20 000 000 лева допълнителни оборотни средства. Вместо това Ал. Николов се опитва да ме изкара инициатор и идеолог на нарушенията.

5. По отношение на това дали съм сигнализирал по надлежния ред, прекия си началник и следващите след него, нагоре до Генов, ситуацията е следната: Аз съм сигнализирал неколкократно прекия си началник за абсолютното несъотвествие между Техническата обосновка за безопасното използване на новото гориво (ТОБ), до момента в който той ми отговори буквално следното „Това са имали – това са ни дали.“. След този труден за класифициране отговор и с оглед на факта, че човекът, който ми го дава, е поставен (пак повтарям в нарушение на нормите и правилата) на този пост от стоящите над него, тогава какъв е смисълът да си губя времето? Действията на Генов от последните 10 дена напълно подтвърждават моите предположения. Щом той пред всички лъже, полу-лъже или въобще отказва да говори по някои от проблемите, то какво би се случило, когато сме сами в кабинета му? Аз този път съм го изминавал, питайте същия Ал. Николов, а също така и директор производство Кирил Николов и т. к. съм им сърбал попарата.

6. Да, аз работя и ще продължавам до край да работя срещу сегашното ръководство на атомната централа, но в никакъв случай и срещу самата атомна централа. Това ръководство е вредно и опасно не само за централата, но и за целия български народ.

7. Що се касае до това дали горивото е рециклирано или не, нека си припомним, че в продължение на цяла една седмица Генов упорито твърдеше че руснаците нямали възможност, все още, и поради тази причина няма как да са произвели такова гориво. На въпросната пресконференция той вече говори съвсем други неща, почват да му се появяват спомени за разговори с шефове на ТВЕЛ, за други държави, опитващи се да получат такова гориви и т. н. Все пак, нека изчакаме да се проведе независимо замерване, както – благодаря – те са поискали. Същевременно искам да ви върна към най-първото си изявление в youtube.com, където много ясно казвам, че новото гориво е най-малкото подменено, а в най-лошият случай е рециклирано. И продължавам да стоя на твърдението си. Генов на тази среща не предостави нито едно аргументирано и документирано доказателство за невъзможността това да се случи.

8. Накрая искам да призова Генов и компания да разпоредят да бъде прекратена вътрешната цензура, чрез следенето на компютрите на служителите на АЕЦ Козлодуй, които изказват мнение или предложение във вътрешноцентралския форум. Тази практика беше въведена от Йордан Костадинов, когато в един коментар на наш колега, той се разпозна като литературен герой с името Фактурков. След отмяната на тази цензура Генов може по-обективно да говори за настоенията в централата.

Георги Котев

ядец
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.