Физикът Георги Котев: Шефът на АЕЦ „Козлодуй” продължава да лъже

Георги Котев. Снимка: Личен архив

Георги Котев е 43-годишен, главен експерт по реакторно-физични анализи в АЕЦ „Козлодуй”. Завършил е Московския енергиен институт, специалност „Атомни електроцентрали и установки”. Работи в Козлодуй от 1991 г.
Котев предизвика международен скандал преди седмица, когато си взе неплатен отпуск от централата, замина в чужбина и качи в Интернет изявление, в което предупреждава за използването на опасно гориво в АЕЦ „Козлодуй”. Последваха успокоителни изявления от ръководството на централата и обвинения към Котев. На пресконференция ръководството на АЕЦ се опита да опровергае изнесените факти.
Свързахме се с г-н Котев във Виена и поискахме повече информация по случая.

– Г-н Котев, директорът на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов, след вашите изявления за проблеми с горивото в централата, каза, че сте ги направили, защото сте засегнат, тъй като не са ви направили началник?

– Ха-ха… Мен не са ме направили началник преди три години. Твърдя – абсолютно неправомерно, абсолютно противозаконно и вредно е сложен началник, който да “замазва” нещата, които в момента правят. Това с времето ще бъде доказано. Сами преценете – човек с половин година опит става началник на човек с над 14 години опит. Човек със специалност “Полупроводникова техника” става началник на човек със специалност “Атомни електрически централи и установки”. Да не изреждам другите аргументи, като възраст, стаж и опит. Има си нормативна база, има си наредба на Агенцията за ядрено регулиране, която е нарушена, правилници, длъжностни характеристики. Така че, за три години аз съм могъл да реагирам. Сега моята реакция е предизвикана от това, което правят тези хора, а не от формалното назначаване на този човек.

– По-късно Генов каза, че зад вас стоят някои. Спомена Георги Касчиев, който е във Виена. Кой стои зад вас всъщност?

– Да ги посочи тези имена. Георги Касчиев е физик като мен. Имал съм наистина една среща в Австрия с него за два часа. Съвсем нормално е един физик да се срещне с физик като него и да потърси съвет. Аз като един по-млад и по-неопитен с един по-опитен и знаещ в сферата специалист. И само толкова. Но Генов иска да внуши, че Касчиев чрез някакви организации ме спонсорира или ми осигуряват престоя в чужбина. Нищо подобно няма. Няма никаква организация. Касчиев с това не се занимава. Аз съм тук за собствена сметка, за собствен риск и единствено със собствените си пари. Така че, няма никаква организация. Нека Генов посочи някой, защото ще му търся сметка, когато всичко приключи. Той ще трябва да ми плати компенсацията за това, което говори и за това, което в момента харча.

Залата за управление на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Снимка: Булфото

– Вие преди да заминете споделяхте ли с някой в България, с ваши колеги или приятели, съмненията си…

– Такива неща в България е много трудно да се споделят и да останат в тайна. Генов ме обвинява, че не съм се обърнал към прекия си началник. Към същия пряк началник, за който твърди, че аз негодувам за неговото назначаване. Една от причините да негодувам е, че когато аз му обръщам внимание за несъответствието между документацията на горивото и същинското гориво (обръщал съм му многократно внимание) той ми отговаря със следния кратък израз: „Ами това са имали руснаците, това са ни дали.” Да се говори така по отношение на ядрено гориво за мен е престъпление. А те го слагат този човек да ми отговаря така и по този начин се обезсмисля всякакво ходене по-нагоре. Нали същите хора са го поставили там? Те са го поставили да ми говори така и да не се съобразява с моите въпроси, да не ми отговаря професионално. Така че въобще няма смисъл да ходя нагоре, било при Генов, при Николов или тям подобни.

– Имаше упреци, че трябвало да напишете докладна, а не да заминавате за чужбина. Възможно ли е?

– Нормално по правила е така. Аз съм трябвало да напиша докладна. Но, повярвайте ми, знаейки атмосферата, знаейки начина по който се процедира вътре в централата, знаейки нарушенията тези три години, в това число с назначаването на този човек – погазват се нормите – и затова аз щях да бъда наказан и санкциониран, че съм си позволил да поставя този въпрос. Самият факт, че Генов продължава да лъже и да отрича мои твърдения. На пресконференцията той е показал документ, от който ясно личи, че той лъже. И казва на журналистите: снимайте го. Журналистите явно са забравили да го снимат, аз ще ви го пратя да видите, че разрешението за прегаряне на горивото не е от завода производител , както той твърди, а от Курчатовския институт, както аз твърдя и това си го пише в документа. Никой от журналистите не се е сетил да го преснима.

– Други от вашите колеги в Козлодуй имат ли вашите тревоги? Поддържат ли ви, забелязват ли нередности, притесняват ли се?

– Това е сложен въпрос, защото (засмива се)… Ако аз съм си позволявал да споделя с колегите, така както съм си позволил в ефир, по пресата и по Интернет, това би навело на следа шефовете да ми търсят сметка защо задавам такива въпроси. Тоест бих насочил вниманието излишно. Моите наблюдения са, че колегите имат съмнения. Но дали са до такава степен уверени, както мен, е отделен въпрос. Самият факт, че никой от колегите не е излязъл и не е казал нещо лошо за мен… Само Генов ги твърди. А Генов е далече от материята.

– Каква е атмосферата в Козлодуй? Страхуват ли се служителите да говорят за нередности, за някакви проблеми?

– При нас има интернет форум, където всеки може да изказва мнения за ръководството, за колеги, можем да казваме нещата… с тази разлика, че всяко мнение се съпровожда с името на компютъра, откъдето е пуснато това мнение. По този начин ръководството оценява за всяко мнение кой го е пуснал и т. н… Хората ги е страх да си казват истинското мнение, както е било преди 2001 г., когато такава цензура нямаше в мрежата. Тя беше въведена от г-н Йордан Костадинов (б. р. – бивш шеф на АЕЦ). Не случайно е въведена тази цензура. В резултат на което хората не могат спокойно да изказват мнения и да задават въпроси. Малко прилича на книгата на Джордж Оруел “1984”…

– Значи форумът на служителите в Козлодуй от Йордан Костадинов насам вече се следи? Кой какво приказва?

– Абсолютно.

– От АЕЦ “Козлодуй” и от Агенцията за ядрено регулиране обясниха, че само в 6 касети от старото гориво от 5-и блок имало по-дълбоко изгаряне? Вие за тях ли говорите или за нещо друго?

– В документа, който Генов е размахвал на пресконференцията, наистина се говори за 6 касети. Но това е за 13-та горивна кампания на 5-и блок, която е приключила миналата година , за тях е искано разрешение. Но за тази година имам писмо, в което се иска още по-дълбоко изгаряне на 12 нови касети. Това вече за следващата, 14-а кампания на същия 5-и блок. (б. р. Котев е написал точка по точка писмено опровержение на казаното на пресконференцията от директора на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов и го е разпратил до медиите. Виж го тук)

Документът за касетите с ядрено гориво. Той не е от производителя на горивото.

– Това е документ от АЕЦ ”Козлодуй”?

– Документ от АЕЦ ”Козлодуй”, изпратен на ТВЕЛ и на Курчатовския институт, но не е изпратен на завода производител, както би следвало. Би трябвало да бъде изпратен на ТВЕЛ и на завода производител в Новосибирск. Вместо това Генов твърди, че аз лъжа, че производителят не е разрешил. Да, производителят не е разрешил. Не само не е разрешил, но те никога не са го и питали.

– А те всъщност разговаряли ли са? Казаха че са разговаряли с конструктора и с производителя на горивото?

– Не може разговори. Трябват документи. И аз и вие можем да си говорим много неща. Има документи кой какво е разрешавал, на какво основание е разрешавал.

– За същите ли касети говорите вие в изказването си в Интернет? Или говорите за новото гориво?

– Това са две различни неща. Новото гориво ТВСА води до неправомерно удължаване на кампанията. А в резултат на това старото гориво ТВСМ прегаря. ТВСМ-те прегарят, защото ние не познаваме (новото) ТВСА, не можем да прогнозираме неговата продължителност на работа, така както паспортът на програмата изисква. И нещата са навързани…Това са два независими проблема, но те се срещат. Тук Генов е прав, че има период от 3-4 години, в който тази замяна на старото с ново гориво става постепенно. Всяка следваща година новите касети са все повече.

– Какви са ви наблюденията за новото гориво?

– Ние не го познаваме. Иванов казва, че всяко ново гориво трябва да бъде експериментирано , тествано, проверявано в Русия дълги години и след доставено у нас. Ние нямаме такъв документ, с който това гориво е тествано, валидирано с показани производствени характеристики. Така че ние да кажем: да, това гориво е достатъчно безопасно, дайте да го използваме. Вместо това имаме съвсем друг документ, който говори за други видове касети и точно това е тънкият въпрос. Точно затова съм сигнализирал прекия ми началник, на което той каза: „Ами такъв документ имаме, това са ни дали.”

– Добре, новото гориво няма документи, които да го валидират…?

– Може точно да запишете: няма техническа обосновка за безопасното му прилагане.

Георги Котев. Снимка: Личен архив

– А възможно ли е да има в АЕЦ “Козлодуй”, а вие да не знаете?

– Ха-ха-ха.. Ами, повече няма да ви отговарям. Смешно е. Не може да има в “Козлодуй” и аз да не знам. Генов ви каза, че съм достатъчно добър експерт, за да се крие такъв документ от мен. (Това е в кръга на шегата. Колко съм добър , аз си знам). Но – не може.

– Наблюденията ви от работата на новото гориво какви са? Как се държи то? Някакъв проблем има ли с него?

– Това забелязвам във всички журналисти. Всички журналисти очакват едва ли не да кажа, че новото гориво може да предизвика “бум!”. Не мога да кажа такова нещо… Разбирам ви много добре – и западни, и български журналисти очакват най-лошото. Аз не мога да кажа най-лошото. Най-лошото, което мога да кажа, е, че това гориво се държи непредвидимо, непредсказуемо. В нашата област не може горивото да се държи непредвидимо и непредсказуемо, респективно реакторът, в който се намира това гориво. Аз само това мога да кажа. Оттук нататък всичко е възможно при положение, че това гориво не се вмъква в границите на предвидимостта, които са вложени в паспортите на програмите, с които се пресмята неговото поведение. А тези паспорти са издадени от руската Агенция за ядрено регулиране или “Госатом надзор”.

– А нещо по-конкретно можете ли да кажете за горивото? Какво е непредвидимото?

– Непредвидимото е това, че то гори по-дълго, отколкото паспорта на програмата, с която се пресмята неговото поведение, позволява като отклонение. Над три пъти се превишава отклонението от неговите граници. Над три пъти. Това е параметър, който може да се измери и да се сравни. Има маса характеристики, които за съжаление се смятат със същата програма, с която се смята продължителността на горивната кампания. Но, за съжаление, за разлика от продължителността на кампанията , ние не можем да ги хванем – ефективност на аварийна защита, аварийност на органи за регулиране. Това са обратни връзки по реактивност, маса други параметри, които за съжаление ние не можем да измерим и да сравним. След като продължителността ми се разминава по паспорт, аз откъде да съм сигурен, че другите параметри, които не мога да измеря и сравня, се вписват в границите? Оттам идва непредвидимостта.

– Вие изказахте някакво предположение, че горивото може да е рециклирано? Те отричат категорично.

– Изказах предположение – в най-лошия случай може да е рециклирано. Това следва от първото предположение – много хора забравят, че преди това съм казал, че, най-малкото, то е подменено.

– В какъв смисъл подменено?

– Не съответства на обявените характеристики. Вече ви казах.

Залата за управление на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Снимка: Булфото


– Казахте, че са променяни някакви правилници, за да може посредническа фирма да доставя горивото…

– Не са променяни правилници, а е приета Наредба за реда и издаване на лицензи и разрешения за безопасно използване на ядрената енергия. Тази наредба е приета на 4 май 2004 г. от Министерски съвет с Постановление 93. На 18 май 2004 г. е публикувана и влязла в сила. Раздел 8 в тази Наредба регламентира разрешенията за внос и износ на ядрен материал. Тя регламентира и частно юридическо лице да може да извършва тази дейност.

– Генов твърди, че няма частна фирма – посредник. Горивото директно се доставя от ТВЕЛ.

– Не, той не казва това. Той казва, че АЕЦ “Козлодуй” има договор с ТВЕЛ и дали участва частна фирма или не, той не знае. Не е възможно изпълнителният директор на централата да не знае. Но той твърди, че не знае. Въпросът защо ТВЕЛ трябваше да наема частна фирма посредник? Представете си: примерно АЕЦ ”Козлодуй” плаща 100 млн. евро да му внесат горивото. Защо ТВЕЛ трябва да дели тези 100 млн. евро – 20 млн., примерно, да дава на посредническата фирма? Вместо сами да си свършат работа и да си спестят тези пари или си ги разпределят помежду си. Вие как бихте постъпили? Защо тази наредба е приета 2004 г., същата година, когато за първи път се зареждат новите касети и са внесени в България. Същевременно фирмата, която ги внася в България (малко по-малко от половин година) си сменя името. И същата фирма дълго време се занимава с вноса на това гориво. Дали с договор с ТВЕЛ или с АЕЦ ”Козлодуй” – не знам. Но на мен от сигурно място ми е казано, устно (нямам доказателства), че Агенцията за ядрено регулиране е издала лиценз през 2004 г. на въпросната българска фирма да внася гориво.

– Вие с ваши колеги от Русия споделял ли сте някакви тревоги за горивото?

– Специално с колеги от Русия, не. Откакто Йордан Костадинов стана директор на централата, ми беше поставен началник, несъответстващ на изискванията. В последните години този началник практически ме е изолирал от преки контакти с колегите от Русия, с които в други години съм работил. Познаваме се и с някои даже съм бил в приятелски отношения. Но през последните три години вече практически нямам никакви контакти, нито професионални, нито лични. Практически всичко движи той, така че аз да нямам достъп до кореспонденция, движение на въпроси и т. н.

– Остана ли нещо в целия този задочен спор между вас и шефа на АЕЦ, което да е премълчано и да не е изяснено още?

– Абсолютно нищо не е изяснено (смее се). Аз продължавам да твърдя, че горивото не е това, за което го представят. Той още не е представил никакви доказателства. Пак ви казвам – документът, който той размахва на пресконференцията, не отговаря на твърденията му. Ако аз бях там, щях да взема този документ и да го прочета буква по буква и хората щяха да разберат. Няма изяснено нищо. Всичко е още в сферата на мъглата. Тоест (смее се), моето обвинение продължава. И аз в близките дни най-вероятно ще пусна нов текст в YouTube, за да опровергая и пресконференцията, и фактите, които той твърди.

– Виждате ли някаква прилика между случая отпреди 2 години, когато прътите, с които се спира реакторът, не се спускаха?

– Приликата е дотолкова, доколкото е некоректно, непрофесионално отношението на нашите ръководители с руски доставчици. Най-общо казано приликата е далечна. Все пак едно са прътите, друго горивото. Там в детайли не съм навлизал( не е много в моята част), но по отношение на търговската част – кой ги е поръчвал, кой ги е доставял, на коя фирма, на какви цени… Но приликата е във взаимоотношенията между АЕЦ „Козлодуй” и руски фирми-доставчици, които не са чисти, не са ясни, не са прозрачни. И в крайна сметка водят до такива неща – като сега с горивото.

– Вие във Виена как се чувствате? До кога ще останете там?

– Ще остана докато мога да издържа финансово за своя сметка. И второ, ако час по-бързо някоя българска институция започне разследване и ми гарантира наистина спокойно участие в това разследване…

– След случая в САЩ с аварията в централата в „Три майл айлънд” са приети правила, че служителите в атомните компании не могат да бъдат наказвани, за да се осигури спокойствие и те да не се страхуват да приказват за нередности и грешки… Бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй” Йордан Йорданов ни каза, че след Чернобил тези правила са били приети и в Източния блок… Не би трябвало да се страхувате.

– За пръв път го чувам от вас. Още по-благодарен ще ви бъда, ако намерите нещо писано по тоя въпрос. Хубаво е да се види в документацията на международната агенция… Едно е да не ме наказва централата, друго е когато си карам колелото по пътя да не ми се случи нещо…

– Споменахте чужди журналисти. Намериха ли ви вече?

– Да, намериха ме чужди журналисти. Между другото с чужд журналист вчера за пръв път се видях лице в лице. Иначе по телефона и в Интернет се случва да говоря. Отказвал съм на чужди журналисти, но с двама британски съм се свързал. Не е ясно дали те ще публикуват материала, защото, както ви казах, и те също очакват лоши новини, катаклизми. Може би за тях подмяната на горивото не е сериозен проблем, така че очаквам дали ще публикуват нещо или не.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.