Македонска простотия

От 2 седмици македонските вестници заливат първите си страници със заглавия за малтретирането на македонското малцинство в България. Полицаи ги биели, съдии не им давали да се регистрират, натискът бил тотален.
Вчера някаква организация се събрала на мирен протест пред представителстоно на ЕС в Скопие и внесла декларация в защита на ОМО “Илинден – Пирин”, с искане за незабавната й регистрация като партия.
Както е известно, т. нар. македонско малцинство досега 4 пъти е осъдило България в Страсбург, заради отказ от регистрация. Последния път съдът отказа да ги регистрира, защото не бяха внесли нужния брой подписи, сред събраните подписи много имена са се повтаряли, документите за регистрация са били нередовни и правно неграмотни.
Може би заради ОМО “Илинден Пирин” трябва да се промени законът така, че да може да се регистрира партия и с нередовни документи. Все пак има някакъв праг на простотия, който трябва надскочиш, ако искаш да развиваш политическа дейност като партия.
Логично беше България и българскии националисти да искат да се присъедини Македония или части от нея. Това все пак не стана. Става обратното – македонци искат да присъединят части от България. Затихващо ръмжене на животното балкански национализъм, загубило ориентация. Защото същевременно всеки ден по 200 македонци подават молба за българско гражданство. По собствено желание, без някой да ги натиска. Не от национализъм, а от прагматизъм – искат да стават граждани на ЕС.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.