GSM-ите докарват рак на 30-50 хил. души годишно. Как да се опазим?

Дългите разговори вдигат температурата в главата до 39 градуса

telefoni.jpgОт 30 до 50 хиляди души годишно в света заболяват от рак на очите и на мозъка в резултат от използването на клетъчни телефони, предупредиха от Българската национална асоциация на потребителите (БНАП), като цитираха изследвания на италиански учени, ръководени от д-р Джордж Карло. Екипът изследователи прогнозира, че до 2010 година ще бъдат отчетени нови 500 000 случая на тези заболявания.

Подобни изследвания рядко се цитират в медиите, тъй като мобилните оператори са от най-големите рекламодатели във вестници, телевизи и и др.

Според Асен Ненов, експерт от БНАП, има две основни вреди, които клетъчните телефони нанасят върху главата, очите и мозъка. Едната е топлинното въздействие от антената на мобилния телефон върху тъканите на главата. По-дългите разговори буквално „пържат“ мозъка, тъй като в него има течности, които се нагряват от антената на телефона. Нарастването на градусите в главата зависи от продължителността на разговорите. При разговор от 30 секунди не се наблюдава промяна във вътрешночерепната температура, но при разговори над 2 минути първо започва да се загрява ухото, после меките тъкани след него, които се намират в главата, докато се стигне до загряването на мозъка. Ако човек говори по клетъчния си телефон повече от 2 минути – например по 10-20 минути, което напоследък масово се случва покрай безплатните минути и промоциите на мобилните оператори, това означава, че постоянно едната част от главата на човека (в зависимост от ухото, на което си държи телефона), е с висока температура.

Мерната единица за облъчването от клетъчните телефони се нарича специфичен коефициент на поглъщане и в упътването на телефоните е обозначена като SAR (Specific Absorption Rate). Този коефициент се измерва във ват на килограм W/kg. Пределно допустимата норма е 2.0 вата на килограм, така че всички телефони в ЕС трябва да да имат специфичен коефициент на поемане по-малък от 2.0 W/kg. В САЩ изискванията са още по-строги – там пределно допустимото облъчване е 1.6 W/kg. Информацията за нивото на този коефициент, известен като SAR може да се намери в упътването на всеки телефон, както и на страницата в Интернет на производителя на телефонния апарат, но рядко се обозначава на етикета на телефоните.

Мозъкът се охлажда от кръвта, която достига до него, след като е преминала през пръстите, тъканите и кожата, обяснява явлението Асен Ненов. При непрекъснато говорене по мобилен телефон температурата на главата се покачва с 1-2 градуса и кръвта трудно може да се справи ефективно с охлаждането. От друга страна, 39 градуса не е нормалната температура за работа на мозъка. Човек вдига такава температура само по време на инфекция и когато е болен. При 38-39 градуса, в мозъка се случват редица биохимични реакции, за да подготвят тъканите за стрес. Харчат се повече ресурси за поддържането на всички системи. Организмът започва да се бори със загряването.

Другото вредно влияние, което GSM-ът има върху човешкото здраве, се дължи на излъчванията от самата антена, чрез които се осъществява комуникацията между телефона и клетката на GSM-оператора. Тези излъчвания са и с висока честота, и с висок интензитет, тъй като антената е се намира на максимум 2 сантиметра разстояние от главата на човек. Според Асен Ненов, тези сигнали влияят не само на тъканите, но достигат до ниво клетки и ДНК. Подобно въздействие върху гените на човека повишава вероятността те да бъдат увредени. По принцип в човешкото тяло има системи, които се борят да предотвратяват въздействията от всякакви лъчения, на които сме подложени, но тези системи имат някакъв капацитет, твърди експертът. При нормални условия защитните системи сработват, но когато непрекъснато облъчваш дадени клетки, вероятността да се случи някакъв проблем, е доста голяма. Защото опитите са безброй. Така че със сигурност може да се твърди, че вероятността да се получи някакъв медицински проблем се увеличава, колкото по-дълго време човек говори с антена до главата си.

Най-честото заболяване, което причинява говоренето по мобилни телефони, е ракът на очите и на меките тъкани около очите и мозъка. Въпреки че има немалко случаи на рак на мозъка, причинен от клетъчни телефони, очите се оказват най-уязвими. В момента се правят изследвания, за да се установи дали е свързано с GSM-ите и голямото нарастване на случаите на перде на окото при все по-млади хора.

Вредните въздействия от клетъчните телефони не се проявяват само по време на разговор, уточни Асен Ненов. Когато GSM-ът стои в джоба на човек, облъчването засяга директно репродуктивните органи. Което означава, че потенциално, при наличие на генетични видоизменения, вредното влияние може да се прехвърли и върху поколението ни.

Как да се опазим от вредното въздействие?

За да се предпази човек максимално от облъчването на клетъчните телефони, от БНАП препоръчват да се използват устройства от типа „свободни ръце“ при разговор по GSM. По този начин телефонът остава далече от главата по време на разговор.
Друго правило, което трябва да се спазва, е разговорите да са с продължителност под минута и половина, за да се избегне споменатото топлинно въздействие върху мозъка.

Силно препоръчително е телефонът да се държи далече от главата и по време на избирането на друг GSM-номер. Най-силните дози облъчване се получават с телефон на ухото, докато човек очаква да чуе сигнала „свободно“ от другата страна. В момента от самото набиране на даден телефон до свързването с клетката на другия телефон, облъчването е до 100 пъти по-силно, отколкото по време на самия разговор, защото има момент на търсене. Когато търсената клетка отговори, двете автоматично се синхронизират и сигналът намалява. Така че, от БНАП съветват да държим апарата на разстояние, докато избираме номера и да го доближим до ухото си, чак когато сме сигурни, че двата телефона са се свързали помежду си.

От асоциацията съветват още всеки сам да си създаде разумен режим за ползване на мобилните телефони, дори и само поради факта, че такива електромагнитни полета в познатата ни човешка история досега не са ползвани. Ние сме поколението, което за първи път хваща GSM и тепърва ще се изяснява това как ни влияе на здравето.

Защото към момента са правени всевъзможни проучвания за влиянието на мобилните телефони върху здравето на хората, но резултатите от тях са противоречиви. Причината е, че най-често изследванията се поръчват, плащат и манипулират от компаниите за мобилни телефони, които нямат интерес истината да излезе наяве, коментира Асен Ненов. Другият проблем е, че технологията е прекалено нова и няма възможност да се направят по-задълбочени проучвания – към момента не съществува нито един човек, който да е имал GSM, докато е бил дете, да го е използвал цял живот и да е остарял.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.