ЮНЕСКО добавя нови обекти към чудесата на света

Една от рисунките от пещерата Ласко, които са на 17 000 години, и са част от световното културно и природно наследство. Снимка: френско министерство на културата

На годишната си среща в Квебек в началото на месеца комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави нови 27 обекта към вече набъбналия списък с места с „изключителна универсална стойност”. Със същия свещен статут на Статуята на свободата, Стоунхендж и замъка Ангкор бяха дарени дървените църкви в Словакия и арменските манастири в Иран. И защо не? Има най-различни начини да се дефинира „шедьовър на креативния човешки гений”, който е един от няколкото критерии за включване в списъка. Сега обаче статутът на световно наследство е даден на 878 обекта, а много хора се чудят дали ЮНЕСКО има възможностите и волята да защитава посочените забележителности адекватно.

Франческо Бандарин, директор на центъра за защита на културното и природното наследство към ЮНЕСКО World Heritage Center твърди, че има. Списъкът е част от конвенция, приета от ЮНЕСКО през 1972 година, чиято задача е да „оцени и защити най-значимите културни и природни обекти в света”. През последните 36 години Комитетът и ЮНЕСКО не спираха да работят в полза на първоначалната си мисия. „Предимствата да попаднеш в списъка,” казва Бандарин, „включват увеличена видимост, по-добро финансиране и достъп до общоизвестност и познанията на ЮНЕСКО. Центърът световно наследство има годишен бюджет от 20 млн. долара, включително частните дарения, а очакванията са повечето страни да съставят и финансират собствени планове за защита.
Разбира се, и посочването като обект на световното наследство само по себе си може да бъде предимство. Стюарт Смит, бивш директор на музея към железния мост в Шропшайър, Англия разказва, че когато мостът получил статут на световно наследство през 1986 година, „хората изведнъж разбраха, че живеят на невероятно място. И започнаха да го ценят и да го уважават.”

Но повишената оценка на обществеността може да бъде благодат с две лица. В книгата си Disappearing World: 101 of the Earth’s Most Extraordinary and Endangered Places консултантът на ЮНЕСКО Алонзо Адисон посочва туризма като една от основните заплахи за чудесата на световната култура и на природата. Няма съмнение, че включването на определен обект в списъка на световното наследство повишава привлекателността му за туристите. „Много страни се изкушават да променят документа, който в началото се отнасяше до културата и природата, в комитет за насърчаването на туризма,” казва Линкълн Силиакус, активист на организацията Wilderness Society в Австралия, който пристигна в Квебек за срещата на комитета на ЮНЕСКО.

И наистина, много защитници на културните ценности твърдят, че Центърът за културното наследство не желае да обяви обектите за застрашени без одобрението на съответното правителство. Едно е да осъдиш щетите от земетресенията на иранския град Бам, продължителната гражданска война в националните паркове на Конго или взривяването на статуите на Буда в Афганистан от талибаните през 2003 година. Съвсем друго е обаче е да се противопоставиш на все по-негативното влияние, което необузданото развитие или лошо управление може да има върху чувствителните обекти.

В действителност, на тайното заседание на Центъра за културното наследство през тази година не бяха добавени нови имена в списъка със застрашени обекти. Миналата година Комитетът заяви, че ще извади от списъка долината на Елба в германския град Дрезден, ако продължи изграждането на моста с четири ленти, който според активистите щял да повреди деликатния пейзаж на долината. Сега мостът се строи, но Комитетът отсъди, че ще даде на Дрезден още време с надеждата, че местната опозиция ще предотврати щетите.

Друг крайно спорен кандидат за санкции също успя да избегне общественото порицание – поне засега. Предисторическите рисунки на стени в пещерата Ласко в югозападна Франция са застрашени от години от бързоразвиващи се гъбички, които много хора считат, че са причинени или подпомогнати от лошото управление на обекта от страна на френското правителство. Намиращият се в САЩ Международен комитет за опазване на пещерата (International Committee for the Preservation of Lascaux) настояваше Комитетът да наложи санкции, а председателката му Бесли заяви, че Ласко е съвсем близо до включването в списъка със застрашени обекти. В замяна френското правителство се съгласи Центърът за световно наследство да наблюдава обекта по-отблизо. „Сега Франция трябва да отговори на световната общност, каза Бесли. Ще трябва да действа прозрачно и да носи отговорност за направеното в миналото и за това, което ще направи за бъдеще за пещерата. Ако усилията не са достатъчни, Комитетът си запазва възможността да впише Ласко в списъка на световното културно наследство, което е застрашено, през 2009 година.” Надеждата е, че състоянието на 17-хиляди годишното изкуство в пещерата ще се подобри до степен, че заплахата вече няма да е сериозна.

По сп. Тайм

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.