Президентската кампания на САЩ прехвърли границите

Кандидат-президентът на демократическата партия Барак Обама говори на пресконференция в Аман, Йордания. До него са американските сенатори Джак Рийд (вляво)и Чък Хагел. Снимка: Ройтерс

Преди обиколката си в чужбина Барак Обама обеща по време на пътуването повече да слуша, отколкото да прави външнополитически изявления. „Заминавам като американски сенатор. В страната ни не може да има повече от един президент“, заяви той във Вашингтон, преди да хване самолета за Афганистан. На практика обаче се случи тъкмо обратното. Освен двама колеги от Сената, представители на двете партии, фактическият кандидат на Демократическата партия взе със себе си водещи на новините от всичките три основни телевизии в САЩ, като обеща на всеки от тях ексклузивно интервю за резултатите от обиколката. Десетки журналисти следят внимателно всяка негова стъпка. Той продължава денем и нощем да е на телевизионните екрани в Щатите – ту стиска ръцете на войници от коалицията, ту води преговори с представители на висшето ръководство. А всяко негово изявление, било то за противодействието срещу международния тероризъм в Афганистан или за графика, по който да бъдат изтеглени американските войски от Ирак, незабавно поражда насрещна реакция от страна на опонента му, фактическия кандидат на републиканците за президентския пост в САЩ, сенатора Джон Маккейн.

Наблюдателите припомнят, че сегашното пътуване на Обама в Близкия изток и Западна Европа до голяма степен беше провокирано от нееднократните изявления на Маккейн, според които опонентът му е твърде неопитен във военните и международните дела и затова не би могъл да оглави Америка в сегашния кризисен период. Дълги месеци Маккейн критикуваше своя съперник демократ за това, че изобщо не е посещавал Афганистан и е бил в Ирак само веднъж. А когато Обама замина, след него от САЩ полетяха думите на Маккейн, че един върховен главнокомандващ не може да си позволи лукса да се обучава в процеса на работа. Това са вероятно и причините за доста смелите изказвания на Обама по крайно важни проблеми, направени по време на обиколката.

След като посети Афганистан, където се срещна с президента Хамид Карзай и с командването на многонационалните сили, Обама нарече ситуацията в страната „опасна“, но същевременно „изискваща неотложни действия“. Той призова Белия дом да прехвърли там допълнителни американски контингенти от Ирак. Колкото до Ирак, където прекара понеделника в срещи с премиера Нури ал Малики и главнокомандващия силите на САЩ в страната Дейвид Петреъс, още преди обиколката си кандидат-президентът на демократите обеща, че ще изтегли оттам войските на САЩ 16 месеца, след като встъпи в длъжност през януари 2009 година.

Изявлението на Обама за Афганистан породи безпокойство в САЩ, включително сред собствените му привърженици. В интервю за европейски журналисти бившият президентски съветник по националната сигурност Збигнев Бжежински го призова да не забравя за възможните печални последици, за които говори съветският опит от ескалацията в Афганистан.

Междувременно наблюдатели обръщат внимание, че разликата в подходите на двамата кандидати към ситуацията в Афганистан и в Ирак вече не може да се обрисува само в черно и бяло. Така например, докато за Маккейн приоритетът е да се запази стабилна иракската държава и в името на това той е готов да жертва в близките години живота на нови американски войници и пари на данъкоплатците, за Обама най-важното е американските въоръжени сили да бъдат изтеглени от страната. И за целта той е готов дори да поеме риска от граждански хаос в Ирак и загуба на американското влияние в региона.

Налага се впечатлението, че участниците в този презокеански дуел са загрижени главно не за идеологическата чистота на своите позиции и убеждения, а по-скоро за възможността всеки да спечели допълнителни политически точки, омаловажавайки как ли не външнополитическите способности на своя съперник. Лагерът на Обама например обвинява републиканския кандидат, че е променил позицията си за Ирак и вече няма нищо против да разговаря за приблизителни срокове за изтегляне на войските на САЩ. На свой ред сенаторът Джоузеф Либърман, привърженик на Маккейн, обвини Обама, че ако е бил осъществен неговият иракски план, той нямало да може да замине днес за страната, тъй като просто това би било опасно за живота му.

Неусетно акцентът в дебатите се измести – обсъжда се вече не кой от кандидатите е „за“ и кой „против“ непопулярната война да продължи, а кой е по-добре подготвен да оглави въоръжените сили на САЩ през периода, когато ще се наложи войските да бъдат прегрупирани.

Както сполучливо посочи сп. „Тайм“, позициите им днес съвпадат дотам, че в очите на обикновените хора и двамата изглеждат патриоти, и двамата се стремят към победа както в Афганистан, така и в Ирак. Конвергенцията между позициите им не се ограничава до въпроса за Ирак. И двамата осъзнават, че на вълната на президентството на Буш Америка ще има нужда от икономическо, дипломатическо и идеологическо обновление. Не става дума само за това, че кандидатите по традиция ще гравитират към политическия център, както обикновено се случва в САЩ, щом приключи сезонът на първичните президентски избори. Въпросът е да бъде проявен здрав политически прагматизъм. И както личи от анкетите, обществеността не съзира нищо лошо в това. Проучване на в. „Вашингтон пост“ тази седмица например показа, че според 78 на сто от американците за един кандидат е по-важно умението да приспособява позицията си към промените в обстановката, отколкото да остава упорито вкопчен в идеологическите си постановки, макар и продиктувани от висши морални съображения.

По БТА/ИТАР-ТАСС

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.