Читателят в Интернет става репортер

zero.newassignment.net е нов сайт за експериментална журналистика

potrebiteli_reporteri.jpgЖурналисти и медийни специалисти от САЩ отскоро насърчават читателите си да създават истории. “Assignment Zero” (zero.newassignment.net) е уебсайт, в който интернет-потребителите могат да влязат в ролята на репортери, независимо от заниманието и професията си. Той има за цел да използва не само “мъдростта на тълпата”, а и комбинираните репортерски усилия на потребителите. Този подход е известен като “краудсорсинг” (crowdsourcing) – използване на труда на хора извън компанията, обикновено голяма група потребители или аматьори, на които се плаща много малко или нищо. Проектът е резултат от общите усилия на списание Wired и NewAssignment.Net – сайтът за експериментална журналистика, основан от Джей Роузън, професор по журналистика в Ню Йорк Юнивърсити.

Идеята е да се приложи същият отворен модел на сътрудничество, както при операционната система “Линукс”, уеб-браузъра “Мозила” и онлайн енциклопедията “Уикипедия”, където потребителят може да променя, допълва и подобрява съдържанието на продукта. Милиони хора вече разменят видео клипове в YouTube и други подобни сайтове, пишат блогове и разменят идеи в Мрежата. Зaсега обаче журналистиката е оставена в ръцете на професионалистите. “Assignment Zero” ще се опита да промени това.

Могат ли разпръснати групи от много хора да обединят усилията си, за да разкажат една история по-пълно, постигайки високи стандарти в истинността, коректността и свободата на изразяване? Това е въпросът, на който експериментът ще се опита да отговори. Целта е граждани с различни специалности да създават материали, които после да бъдат проверявани и редактирани от опитни журналисти.

Междувременно подобен подход вече прилага медийният гигант “Gannett”.
В момента компанията превръща редакциите на част от 90-те си вестника в информационни центрове, където читателите получават дотъп до всички средства на журналистиката, включително и до самите журналисти.
Във вестниците The Asbury Park Press в Ню Джърси, Florida Today в Бревърд Каунти и The News-Press във Форт Майерс гражданите вече могат да ползват базите данни и публичните архиви, както и да помагат на репортерите чрез собствения си опит. Избирайки прозрачността, диалога и и сътрудничеството, най-голямата вестникарска фирма в страната ще остави на заден план традициите на конкуренцията, специализацията и контрола. Икономическата страна на въпроса пък показва, че по-големият брой хора вършат по-малко работа срещу по-ниско възнаграждение, особено ако става въпрос за доброволци. Освен това от “Gannett” смятат, че хората ще се обвържат повече с продукт, в чието създаване сами са участвали.

В сайта NewAssignment.net репортерската работа ще вършат основно доброволците. Качеството на информацията ще зависи от тяхната отговорност и желание. В следващите няколко месеца материалите ще се редактират и статиите ще излязат на сайта. Едва тогава ще може да се прецени дали обикновените граждани стават за репортери или е по-добре да си останат просто читатели…

По материали от в. „Ню Йорк Таймс“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.