Андрешковците и Европа

„Той и народът си е такъв.“
Зрителка пред БНТ

Докладът на Еврокомисията излезе, България е критикувана и санкционирана. Лесно е да се каже, че виновна, некадърна и корумпирана е т.нар. „политическа класа“ или „управляващата коалиция“. И ще бъде вярно. Но дали е достатъчно?

За първи път в подобен доклад се срещат термини като „умора“ и „фрустрация“ (в изтеклите неофициално варианти) сред страните членки от липсата на напредък или „нарастващо недоволство“ – в окончателния текст. Анализаторите мъдруват над нюансите и разликите, но те не променят факта, че Европа се чувства разочарована и излъгана. Не толкова от отделни далавери на министри и институции (такива има във всяка страна-членка), а от страната като цяло.

Защото не се сбъдват (засега?) надеждите, че с влизането ни в Европейския съюз ще приемем не само на думи европейските ценности и правила. Всички ние. Зад всяка огромна афера, забелязана от медиите или спомената в докладите, стоят хиляди дребни. Зад всеки огромен рушвет – милиони всекидневни. Зад Баткото със 150-те милиона – батковци, лели, чичовци и естествено братовчеди във всяка паланка. Всеки иска да намаже от САПАРД, ФАР и пр., да усвои едни европейски пари, да раздуе разходите и да задели нещо.

Пръкнаха се фондации без дейност, информационни центрове без персонал, сайтове, които не се обновяват, книги в тираж 50 екземпляра – за отчет пред европейските спонсори. „Ако мине“ – срещу регламентите, шуробаджанащина – срещу „конфликт на интереси“. На всички равнища, не само по върховете. Ако не може за милиони – поне за хиляди или стотици. Евро.

Да видят тия европейци с парите в какво блато ще ги вкараме ние, андрешковците. Е, оказа се, че в Европа сюжетът е друг. Накрая в блатото се озовава Андрешко. Само дано не завлече и малцината, които не искат да са андрешковци. Стига да са останали в България.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.