Врагове и съучастници очакват Караджич зад решетките

Охранител обикаля сградата на Международния трибунал за бивша Югославия в Хага, където очакват сръбския босненски лидер Радован Караджич. Снимка: Ройтерс

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич, който скоро ще бъде прехвърлен в Хага в центъра за задържане на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, ще намери зад решетките много братя по оръжие, но и врагове. Очаква се през следващите дни 63-годишният Караджич, който 13 години след обвинението срещу него беше арестуван в понеделник в Белград, да пристигне в затвора на трибунала в едно от предградията на Хага. Пред сградата, заобиколена от високи стени, до която може да се стигне само през две масивни врати, вече потропват в очакване многобройни телевизионни екипи.

afp-logo1.pngИмето на Радован Караджич е свързано с два от най-трагичните епизода на войната в Босна, продължила от 1992 до 1995 година, в която загинаха почти 200 хиляди души: геноцида в Сребреница, в Източна Босна, при който босненските сръбски сили екзекутираха почти 8 хиляди мюсюлмани-мъже и момчета, и продължилата 43 месеца обсада на Сараево (1992-94 година), жертва на която станаха около 10 хиляди души.

Някои от хората, които ще му правят компания в затвора, са обвинени за тези зверства. Сред тях са седем офицери и високопоставени представители на Република Сръбска в Босна, чийто президент беше Караджич. Процесът срещу тях продължава. Четирима от тях – Вуядин Попович, Любиша Беара, Драго Николич и Винко Пандуревич – са обвинени за участието си в клането в Сребреница. Според прокурора Здравко Толимир, бивш босненски сръбски генерал, също ще бъде обвинен в геноцид. Толимир, който беше задържан през май 2007 година, очаква началото на процеса си в центъра за задържане. Крайният сръбски националист Воислав Шешел също ще бъде в комитета по посрещането. Неговият процес по обвинение във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени и в Сараево, продължава.

Няколко осъдени очакват в Схевенинген да бъдат прехвърлени в затвора, където ще излежат присъдите си. Един от тях, Станислав Галич, генерал, осъден на доживотен затвор за обстрела на Сараево, вероятно ще приветства Караджич преди отпътуването си. Генерал Анте Готовина, герой от войната в Хърватия и заклет враг на проекта за Велика Сърбия, раздухван от Караджич с помощта на югославския президент Слободан Милошевич, също ще трябва да го изтърпи в центъра за задържане. Готовина се би срещу сръбските сепаратисти в Хърватска Краина и е отговорен, според прокурора, за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени при превземането на този район. Процесът срещу Готовина започна през март.

Вероятно ледено ще бъде и посрещането от страна на бившия босненски мюсюлмански генерал Расим Делич, срещу когото е повдигнато обвинение за екзекутирането на босненски сръбски войници. Радован Караджич за малко изпусна бившия командир Насер Орич, смятан от мюсюлманската общност за герой за защитата на Сребреница, но обвинен за престъпления от сърбите. Орич беше оправдан в началото на юли от апелативната камара на международния трибунал. На сбирката ще липсва въоръжената ръка на Радован Караджич по време на клането в Сребреница – военният ръководител Ратко Младич, който още не е заловен.

Центърът, където се намират обвиняемите, смятани до осъждането си за „невинни“, няма суровия вид на затвор и позволява на обитателите си да бъдат заедно в залите за възстановяване и спорт или на шопинг. Килиите там остават отворени през деня.
Въпреки че по времето на войната някои са били във враждуващи лагери, тук изглежда цари югославското братство, свързващо хората, които имат неприятности с международното правосъдие. Това братство им позволява всяка година да празнуват Коледа с банкет, организиран от самите тях.

При смъртта на Слободан Милошевич през март 2006 година, някои от неговите бивши врагове, задържани в Хага, предизвикаха изумлението на външния свят, като изразиха публично съболезнованията си в сръбски вестници.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.