Боливийските фермери сменят коката с ориз

Боливийският президент Ево Моралес (вляво) избира листа кока на церемония в негова чест в Лима по време на официална визита в Перу. Снимка: Ройтерс

Растящите цени на храните може да постигнат това, за което САЩ хвърлиха напразно милиони долари: да убедят боливийските фермери да засеят полетата си с по-перспективна култура, отколкото коката.

Най-неочакваният застъпник за подобна промяна беше боливийският президент Ево Моралес, който е лидер на влиятелния съюз на отглеждащите кока фермери и от две десетилетия се бори срещу американските програми за промяна на отглежданите култури. Но растящите цени на житните растения и недостигът на храни го накараха да размисли. Сега той призовава „кокаиновите фермери” да добавят към отглежданите култури ориз и пшеница – така количеството на отглежданата кока ще намалее и едновременно с това ще стане по-лесно да се изхранят най-бедните държави в Южна Америка.

Американските програми най-често забраняваха отглеждането на кока – малките зелени листа, които са свещени за обитателите на Андите и са основната съставка на кокаина – като условие фермерите да получават помощи, за да отглеждат други растения.

В новия си устрем към алтернативното развитие, Моралес иска да постигне компромисно решение: фермерите може да запазят по едно „като“ кока, което се равнява на около една трета от акъра и ще им носи по около сто долара на месец, но едновременно с това ще получат заем, за да засадят и други култури. Американските власти смятат, че лимитът от едно като, въведен през 2004 година, е доста спорна правна отстъпка пред контрабандистите, но той се превърна в съществена част от стратегията на Моралес за борба с наркотиците и едновременна подкрепа на традиционната употреба на листата кока като мек стимулант с медицински качества. „Няма да има нулево производство на кока, но няма да има и свободна култивация”, каза Моралес миналия месец пред хиляди аплодиращи го селяни в малкия град Синахота. След това боливийският президент вдигна десния си юмрук и премина на езика кечуа: „Да живее коката! Смърт на янките!”

Съюзът на отглеждащите кока фермери в региона Чапаре, на който Моралес все още е президент, изисква от всеки от 35-те си хиляди членове да засеят през тази година 2,5 акра ориз, което е част от правителствения план за засяване на 125 000 акра ориз от „кокаиновите фермери”. Регионът, който се простира в подножието на боливийските планини, сега отглежда кока на 22 000 акра. Ако ограничат посевите кока само до едно като, селяните ще получат по 500 долара заем за засаждане на ориз, пшеница и други все по-доходоносни хранителни култури и дори субсидия от две хиляди долара, за да си вдигнат къща. Експертите твърдят, че планът на Моралес може да запази платежоспособността на фермерите, тъй като алтернативните култури имат шанс да намерят пазар, докато цените на храните продължават да растат.

„САЩ настояваха фермерите да спрат да засаждат кока преди да получат достъп до алтернативни програми за развитие, без да обръщат внимание на факта, че семействата им трябва да ядат. Сега разрешеното като им гарантира приходи и им дава шанс да поемат риска с новите култури”, каза Катрин Лидебър, директор на Andean Information Network, която наблюдава мерките срещу наркотиците в Боливия. „Ево е „кокаинов фермер”, но той е и фермер.”

Оризът обаче ще трябва да се конкурира с растящото търсене на кокаин в Бразилия и в Европа – двете топдестинации за боливийските продукти. Насажденията с кока в Боливия са на трето място в света след Колумбия и Перу, а през последната година се увеличиха с пет процента, въпреки твърденията на официалните власти, че това е победа в сравнение с растежа от 27 процента в производител №1 Колумбия. „Общата площ, използвана за отглеждане на кока, е малко вероятно да бъде намалена значително заради цените на пазара”, каза Брус Багли, специалист по наркотиците в Университета Маями.

Фермерите в Чапаре приемат плана на Моралес. На последната обиколка в региона агенция Асошиейтед прес разговаря със селяни, които твърдяха, че когато започне пролетта в южното полукълбо, до своето като с кока ще засеят ориз. Лидерите в ключовия за отглеждането на кока регион отхвърлиха програмите, финансирани от американската Агенция за международно развитие и обвиниха САЩ, че се опитват да подкопаят правителството на Моралес. От САЩ отговориха, че това не е вярно. „По-рано отхвърляхме алтернативното развитие, защото то беше оправдание за американската намеса, каза Хулио Саласар, генерален секретар на съюза на „кокаиновите фермери” в Чапаре. Сега е различно. Инициативата е на производителите.”

Хулиан Ромеро от селището Вила Тунари се радва, че ще сади алтернативни култури. Зъбите на 47-годишния фермер са зелени откакто се помни, заради дъвкането на листа кока, но той твърди, че няма да може да изхранва семейството си с едно като кока. „През август ще започнем да палим могилите, за да подготвим земята, а през октомври и ноември ще садим”, продължава Ромеро, като за миг спира да плеви бурените от полето си с кока.

Количеството ориз, изисквано от съюза, може да донесе същите пари колкото едно като кока, но пък за отглеждането му е необходима шест пъти повече земя и много повече труд. Но от миналата година цената на ориза в Боливия нарасна три пъти и продължава да расте. Оризът захранва също така гладния национален пазар, а предлаганите от САЩ програми за смяна на културите наблягаха на продукти като бананите и ананасите и изправяха бедните фермери на Чапаре срещу глобалните гиганти в селскостопанския бизнес като „Доул“ и „Чикита“.

Моралес предлага инициативи за по-нататъшно освежаване на пазара. Той пренасочи 26 млн. държавни средства от внос на храни за стимулиране на „кокаиновите фермери”, които искат да разнообразят продукцията си. По-късно сумата набъбна до 60 млн. долара и привлече много дарения на други държави, които желаят да помогнат. Боливийското селско стопанство се възстановява от катастрофалното наводнение по-рано тази година. В Синахота Моралес връчи чек за над 450 000 долара от фонда за изграждане на завод за преработка на палмови продукти.

Остава да видим дали фермерите ще тръгнат по този път, когато Моралес стартира програмата в Юнгас – най-големият регион за отглеждане на кока в северната част на страната, където организацията на президента няма влияние. Междувременно скептично настроените американски власти за борба с наркотиците казват, че времето ще покаже, дали стратегията на Моралес ще има реален ефект върху производството на кока. „За нас това не е философски въпрос, каза Джо Мансо, ръководител на Отдела по въпросите на наркотиците в американското посолство. Става дума дали програмата ще заработи или не.”

По Асошиейтед прес

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.