Медиите в Америка: Не се опиянявай, Обама!

Кандидат-президентът на Демократическата партия Барак Обама маха на почитателите си в Берлин след речта си пред Колоната на победата. Снимка: Ройтерс

На една карикатура Барак Обама слиза от самолет и маха с ръка на френетично приветстваща го тълпа с балончета, музикални инструменти и плакат с думите: „Поздравления, г-н Възможност-за-край-на-ерата-Буш!“ Зад най-вероятния кандидат за президент на демократите в САЩ пристъпва негов помощник, който го съветва: „Не се главозамайвайте от твърде топлия прием на Европа.“ Карикатурата, поместена в американския всекидневник „Детройт фрий прес“, улучва точно в десетката – тя показва как много американци гледат на ентусиазираната подкрепа на Европа за чернокожия сенатор.

Коментатор на „Вашингтон пост“ прогнозира възторжени тълпи и дори „припадащи госпожици“ при посещението на Обама в Берлин. Но коментаторът от „Ню Йорк таймс“ Роджър Коен предупреди: „Не се опиянявай, хер Обама!“ Коен посъветва европейците и Обама „да се пазят от вманиачаване“. От вниманието на политическата класа в Съединените щати не убегна фактът, че ако зависеше от европейците, на 4 ноември те биха гласували масово за сенатора от Илинойс.

След като осем години живяха с помрачения от управлението на Буш облик на Америка, много американци с облекчение виждат как един виден американски политик получава изключително топъл прием от другата страна на Атлантика. Но тази емоционална подкрепа се посреща и с нотка на скептицизъм, въпреки че американците искат да възстановят близките си отношения с Европа. „Надявам се той да съзнава, че заслугата за този възторжен прием не е собствената му личност, а по-скоро фактът, че след близо осем години управление на Буш, европейците, почти колкото и американците, копнеят в Белия дом да настъпи промяна“, писа друг коментатор в „Детройт фрий прес“.

Цялата тържественост около посрещането на Обама в Берлин и фактът, че той произнесе реч съвсем близо до Бранденбургската врата, предизвика учудване сред американските наблюдатели и наля вода в мелницата на консерваторите. „Обама изглежда не разбира, че Бранденбургската врата е нещо, което трябва да се спечели“, писа консервативният анализатор Чарлз Краутхамър във „Вашингтон пост“. „Какво точно е направил той в живота си, че да получи Бранденбургската врата като опора в предизборната си кампания?“ Краутхамър не намира нищо в Обама, с което той може да се сравни с покойния президент Роналд Рейгън, избрал това историческо място, за да поиска от съветската империя „да събори тази стена“, нито с покойния президент Джон Ф. Кенеди, който посети вратата преди да произнесе речта с паметната фраза „Ich bin ein Berliner“. „Все едно германски политик да направи предизборно посещение в Америка и да поиска да произнесе реч пред Статуята на свободата“, възмутено писа Краутхамър. В крайна сметка Обама не можа да се добере до Бранденбургската врата, но се изправи пред не по-малко престижната Колона на победата, недалеч от арката. В „Таймс“ Коен писа: „Мястото, мястото, мястото е лозунгът за Берлин. Моят съвет към него е трезвост, трезвост, трезвост“.

За Европа обаче едва ли всичко ще върви по мед и масло, ако Обама бъде избран за президент. „Враждебността“ към правителството на Буш „може би улесни някои от нашите европейски партньори да не предприемат стъпките, които ние бихме искали от тях и които те може би би трябвало да предприемат“, каза един от главните външнополитически съветници на Обама – Сюзън Райс -пред лондонския „Дейли телеграф“. Това прозвуча като ясно послание, че ако бъде избран, Обама ще продължи да настоява за по-голяма европейска подкрепа за ангажимента в Афганистан, така както правеше и Буш.

В Съединените щати „розовите очила“, през които мнозина гледаха сенатора от Илинойс, отстъпиха пред по-ясен и критичен поглед. Преместването на Обама към политическия център по редица въпроси вече тревожи неговите леви привърженици. Секретността около пътуването на Обама в Близкия изток, Ирак, Афганистан и Европа през последната седмица накараха американските медии „да поклатят глава“.

Сенаторът, който в продължение на трите години на този пост „няма нито едно важно законодателно постижение“, както се изрази един консервативен политик, беше разкритикуван за това, че дръзна да се намеси в преговорите между Вашингтон и Багдад за бъдещия статут на американските войски. Обама разгласи съдържанието на разговорите си с иракския премиер Нури ал Малики през уикенда и изглежда двамата са били на еднакви позиции във виждането си американските сили да напуснат Ирак към 2010 година.

Това никак не се хареса на Дейвид Гъргън, бившият съставител на речите на няколко обитатели на Белия дом и коментатор на Си Ен Ен. „В нашата страна имаме отдавнашната традиция президентът да е само един“, каза Гъргън в понеделник и добави, че Буш е „главнокомандващ и главен преговарящ“, а не Обама.

По БТА/ДПА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.