Фидел още държи Куба в хватката си

Работници боядисват пода под огромен плакат на бившия кубински лидер Фидел Кастро в Сантяго де Куба, където преди 55 години започва кубинската революция. Снимка: Ройтерс

Куба отбеляза официалния си празник – 55 години от т.нар. щурм на казармата „Монкада“, смятан за начало на революцията – две години след изпадането на Фидел Кастро в тежко здравословно състояние, което го принуди да се оттегли от властта и да остави на по-малкия си брат Раул да ръководи несигурния преход на комунистическия остров. Раул Кастро произнесе по случай празника реч в Сантяго де Куба, в южната част на страната, близо до бившата казарма „Монкада“, където партизаните, водени от двамата братя, предприемат първата атака в битката, довела до завземането на властта през 1959 година.

Този традиционно силен за кубинския политически живот период настъпва в момент, когато братът на Фидел Кастро изглежда още се опитва да си намери мястото, притиснат между желанието си за структурни промени, каквито обеща на същата тази дата преди една година, и съпротивата на една могъща и несклонна на реформи бюрокрация. От пет месеца официално президент на Куба, 77-годишният Раул трябва, освен всичко друго, да преговаря с по-големия си брат, който след оттеглянето си по здравни причини, се посвети на защитата на една стриктна идеологическа праволинейност, и едновременно с това продължава да е задължителен събеседник преди взимането на решения в областта на външната политика, икономиката, отбраната и избора на управляващи кадри.

Що се отнася до чужбина, братята Кастро следят с повишено внимание кампанията за президентските избори в Съединените щати и особено кандидатурата на Барак Обама, който гледа далеч по-благосклонно в сравнение с републиканския си съперник Джон Маккейн на развитието на отношенията с Куба. Раул Кастро и неговото правителство обаче запазиха мълчание при отмяната на европейските санкции, след като Фидел затръшна вратата под носа на Европейския съюз, като даде израз на презрението си към, според него, тази проява на огромно лицемерие от страна на съюза.

Предприетите от Раул мерки варират от предоставянето на свобода за закупуване на мобилни телефони и компютри до правото на престой в запазените досега само за чужденци скъпи хотели. В очите на Вашингтон те са чисто козметични и затова, заедно с Брюксел, той настоява да бъдат освободени политическите затворници и да се уважават дисидентите. В името на борбата срещу уравниловката последва раздаване на необработвана земя на дребните производители, бяха разрешени частните таксита и беше премахнат таванът на заплатите. Тези мерки бяха одобрени, но още чакат да бъдат приложени.

Серията от нерешителни промени, за които Раул Кастро даде ясно да се разбере, че ще бъдат извършвани стъпка по стъпка и предпазливо, не е особено убедителна за населението, което все още е настроено скептично за волята или способността на новия държавен ръководител да реформира закостенелия до крайна степен социализъм. В Сантяго на Раул ще му се наложи да убеждава, че надеждите, породени от речта, която произнесе преди година в град Камагуей, ще бъдат чути. Докато изпълняваше длъжността президент, по-младият от братята Кастро успя да излезе от сянката с откровената си риторика, като провъзгласи прагматизъм, осъди абсурдите на бюрокрацията и призова за осъществяване на структурните и концептуалните промени, които са необходими.
За мнозина кубинци свободата да отворят малки фирми в сектора на услугите, да продават и купуват жилището и автомобила си, както и правото да пътуват в чужбина са най-чаканите мерки, наред с края на двойната валутна система и повишаването на заплатите, при условие че средната се равнява на 17 долара на месец.

За Фидел Кастро 26 юли бележи втората годишнина от тежкия кръвоизлив в червата, който го принуди четири дни по-късно да се откаже от абсолютната власт и да я отстъпи на брат си, след като я държа в продължение на почти половин век. След 24 месеца мъчително възстановяване, старият кубински лидер, който навършва 82 години на 13 август, напомня за себе си най-вече чрез разсъжденията си в официалния печат по актуални или исторически теми. Но в момент, когато здравословното състояние на Фидел Кастро изглежда е стабилизирано, но остава обвито в плътна мистерия, кубинците не изпитват ни най-малко съмнение, че той запазва силното си влияние върху режима. Въпреки че за по-голямата част от младежите Ел Команданте вече е само принадлежаща на миналото легенда.

По БТА/Франс прес

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.