Шест летни коктейла, от които се дебелее най-много

Дайкири. Има различни варианти за приготвянето му, но калориите винаги са около 200. Снимка: Сайт с ръководство за приготвяне на коктейли

Вече сме в сезона на ледения летен коктейл и откритите барове. Но има коктейли, които удрят по талията. Не всички ледени напитки са равностойни от гледна точка на калориите: две чаши от твоята любима напитка след работа могат да се равняват на цял ден поглъщане на калории – или голямо парче торта.

Фитнес треньорката и звезда на американското риалити предаване „Work Out“ на телевизия “Bravo” Джаки Уорнър класира пред сп. „Нюзуик“ шестте летни коктейла, от които се пълнее най-много. Данни за тях са извадени и от няколко сайта за напитки и диети. По-долу те са подредени в обратен ред и списъкът завършва с най-калоричния коктейл – Маргарита.

6. Дайкири (Daiquiri) Ледено ягодово дайкири, направено от ягодов шнапс (вид немска ракия), ром, лимонов сок и ягоди и съдържа около 200 калории. Ако се използва предварително направена смеска или плодов сок, това ще увеличи калориите още повече. Това твърди фитнес треньорката Джаки Уорнър. Вие със сигурност не искате да комбинирате сок с ликьор, защото сокът е пълен със захар, а ликьорът има алкохол и захар и захарта става малко в повече.

5. Мохито (Mojito) Класическото Мохито – смесица от лимонов сок, захар, ментови листа, ром и сода ще ви качи в повече 242 калории, според информация от сайта cookinglight.com. Ромът и без това има повече калории от другите видове ликьор. Затова Уорнър съветва да поръчате Мохито, в което няма захар. Така ще бъде по-здравословно. Ще останете шокирани колко вкусен е. А също така на следващия ден махмурлукът ще бъде по-лек. Голямата доза захар в алкохола води до главоболие на другата сутрин.

Мохито. Като пийнеш 4-5 чаши, това са над 1000 калории. Снимка: Сайт с ръководство за приготвяне на коктейли

4. Минт джулеп (Mint Julep) Не е нужно да носите сламена шапка или да яздите кон, за да пиете този коктейл. Но смесването на бърбън със сироп от захар и мента много бързо намалява ефекта от диетите. Една чашка от този коктейл съдържа 427 калории, според сайта allrecipes.com.

3. Пиня колада (Piña Colada) Ако обичате да пиете този коктейл, внимавайте: ром, ананасов сок и кокосово мляко, а това прави 650 калории. Ако сложите сок от изцеден ананас, обезмаслен сладолед, сироп без захар и нискокалоричен изкуствен подсладител, това ще направи напитката значително по-полезна и може би малко по-малко забавно прекарването.

2. Мадслайд (Mudslide) Приготвя се с водка, ликьор Kahlua, ликьор Bailey’s Irish Cream и ванилов сладолед – вкусът му е като на алкохолен млечен шейк и е крайно нездравословен. Съдържа 820 калории и 27,2 грама мазнина според drinksmixer.com.

1. Маргарита (Margarita) Феновете на този прочут коктейл няма да са много щастливи да го чуят, но Маргаритата е един от най-калоричните летни коктейли. Приготвя се от текила, трипъл сек (портокалов ликьор ), сок от зелен лимон и се поставя в стъклена чаша, чиито ръб предварително е потопен в сок от зелен лимон и сол. Резултатът е 850 калории. Според Уорнър по-добре е да изядете едно парче чийзкейк.

Но все пак има надежда за жадните купонджии: Уорнър препоръчва да изберете по-малко калоричната опция като Мохито с водка или да намалите нездравословните смесители като сок или сода. Може просто да изберете тези без захар или диетичния вариант. Нейният избор на напитка? Той е водка с лед – само 115 калории. Също така може да изпиете чаша розе, което има 105 калории и вероятно е по-евтино от леденостуденото питие.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.