Хапчета помагат срещу страстта към хазарт

Колаж: Обърн джърнал

Може ли лечението с лекарства да излекува пристрастяването към хазарта?
Това лято двама учени направиха рискован облог: че могат да излекуват зависимостта към хазарта само с терапия с лекарства. И двамата изследователи започнаха малки опити с медикаменти, традиционно използвани за лечение на алкохолизъм, пише сп. „Нюзуик“. Те правят предположение, че залагането на хазарт стимулира производството на същия вид химически вещества в организма, които ни карат да се чувстваме добре, както и алкохолът. И лекарствата могат да помогнат да се тушира вълнението от залагането достатъчно, за да помогне при проблемите на играчите на хазарт.

Дотук ранните резултати са окуражителни – опитите подтикват пациентите да вземат лекарствата и да се подложат на изкушението. Но докторите са се опитвали да лекуват запалените по хазарта с подобна терапия в продължение на години, като тя дава смесени резултати в най-добрия случай. Ще успеят ли тези изследователи да се справят със случай, при който предишните опити са пропадали? Или те все още не са изтеглили добри карти от добра ръка?

Първото от двете изследвания за това лято е разработено от Джуди Грисел, психолог в Университета “Фурман” в Грийнвил, Южна Каролина. Подготвителната работа за опита започва преди години, когато Грисел изпраща студент в салони за видео хазарт по северозападната граница на Южна Каролина. Студентът дава 60 от обичайните в салоните за хазарт 50 долара, за да получи позволение да гледа докато се играе играта, наречена “Shamrock 7s” – вариация на видео покер, който е “стандартна игра, блокираща мозъка, с никаква стратегия”, казва Грисел. Половината от играчите вземат плацебо. Другата половина взема лекарство наречено Naltrexone, за което е доказано, че лекува алкохолизъм и други зависимости.

“Хората, които вземат лекарствата, са склонни да пият по-бавно и напускат баровете по-рано”, казва изследователката. Те казват неща като: “Имам да свърша доста работа утре” или “Имах дълга седмица”. Те изглежда не се наслаждават толкова много на пиенето. Лекарството Naltrexone действа, като блокира сънотворните рецептори – решителна стъпка по пътя към производството на допамин, невротрансмитер, който активира положителни усещания в мозъка при възнаграждение. Главно лекарството е създадено, за да държи хората далеч от поведение на активно забавление.

Ще стане ли налтрексонът вълшебното хапче, което спасява от пристрастяване към хазарта? Снимка: Обърн джърнал

Грисел и студентът й откриват, че тези играчи на хазарт, които са взели Naltrexone, не са били толкова активни в игралната зала, колкото другата контролна група. Те са заложили само половината от парите си. На следващото лято Грисел и друг неин студент се опитват да повторят резултата в лаборатория. Замисълът е да са използва компютърна игра на карти и да се провери дали играчите, вземащи Naltrexone, са по-малко склонни да рискуват голяма сума пари, докато играят.

Междувременно подобен опит се разработва в Медицинския център на университета “Небраска”. Психиатърът Денис Макнийли е построил експеримента си върху веществото Acamprosate, което има различен механизъм на действие от Naltrexone, но също е предназначено за намаляване на страстното желание към алкохола. Последното малко изследване по въпроса показва, че то може да намали проблемите, с липсата на контрол на импулсите. Например при човек, който не може да се въздържа от ядене.

Макнийли набира около 20 души, които са здрави, като изключим тяхната пристрастеност към хазарта. Хора, които наистина се опитват да спрат с хазарта, но не могат. Неговият експеримент обаче не предвижда контролна група, което означава, че неговите резултати не могат да бъдат убедителни. Но те потенциално могат да очертаят пътя за следващи проучвания.
Той възнамерява да дава на доброволците си лекарството Acamprosate по три пъти дневно за осем седмици. След това всеки ще трябва да посочи промяната, която е настъпила в него, относно страстното желание за определения период. И трябва да се има предвид, че това са хора, които организират дните си и начина си на живот спрямо хазарта. Те мислят за това по цял ден. И е интересно да се види дали те продължават да живеят за играта или състоянието им се подобрява, твърди изследователят. Интересно е да се види как се е променил животът на доброволците. Цялата идея е да се види дали може да се помогне на тези хора да стигнат до точка, при която да кажат: „Гледай ти, хазартът вече не е толкова забавен!”

Има два основни проблема, с които се сблъскват изследванията: ако медикаментите не проработят или ако дадат по-добри резултати. Първото възражение е подкрепено от други изследвания, които показват, че медикаментите за контролиране на поривите, могат да имат ограничен успех. Изследвания на Acamprosate показват, че когато лекарството се взема от алкохолици, то работи най-добре в комбинация с консултации и групова терапия. За Naltrexone някои смятат, че има огромен успех, а други са скептични. Наскоро излязло изследване в списанието “Journal of Clinical Psychiatry” посочва, че почти 40 процента от хората, които са вземали медикамента Naltrexone, са се справили с желанието да играят хазарт поне за месец. Докато при употребявалите плацебо този дял достига до 10 процента. Но друго изследване за Naltrexone, публикувано в “Annals of Clinical Psychiatry” през 2002 г., твърди, че е малко вероятно медикаментът да помага на пациенти с по-малки социални и професионални възможности, дължащи се на пориви и мисли за залагания – с други думи, тези, които имат най-голяма нужда.

Другото възражение е, че съдържащите допамин медикаменти е възможно да работят твърде добре. Тъй като той действа като спира производството в мозъка на хормон, който ни кара чрез активност да се чувстваме добре, може да причини при някои пациенти липса на изпитване на удоволствие и от други сфери на живота. Изследвания показват, че лечението с Naltrexone не лекува депресията при много пациенти, но Грисъл смята, че медикаментът може да направи някои от най-забавните дейности в живота скучни и потискащи за някои бивши зависими. “Ако правят секс или слушат любимата си група, няма да се забавляват толкова много, както преди”, смята изследователят.
В края на краищата това може да превърне желаните резултати в проблем с тези медикаменти. Забравете за минутка колко добре работят: ако рискува да изгуби способността да преживява радост, кой пациент ще желае да ги приема?
По сп. „Нюзуик“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.