Канадски учен: 15-20 години тренировки и ставаме Батман

Батман в акция срещу престъпниците в Готъм. Снимка: Кристофърнолън.нет

Да пикираш над Готъм сити с повече техника отколкото агент 007, да биеш лошите до кръв и да получаваш обичта на масите – кой не би искал да е Батман? Но кой пък може да бъде? Той има храбрата походка на Брус Ли, може да кара като Луис Хамилтън, притежава енергията на Паула Радклиф, силата на Чарлс Атлас и детективските умения на Коломбо. Със сигурност никой смъртен не може да комбинира тези способности и да изгони престъпниците от улиците на Готъм.

Един мъж обаче е сигурен, че това е възможно. Д-р И Пол Цер, професор по кинезиология и невронауки, който е експерт и по бойни изкуства, е направил дисекция на Тъмния рицар. Резулатите предстоят да излязат в книга по-късно тази година. В Becoming Batman: The Possibility of a Superhero, Цер, който работи в Университета „Виктория“ в Канада, показва начина, по който трябва да тренира Брус Уейн или който и да е друг простосмъртен, за да се превърне в кръстоносец с пелерина.

„Това, което прави Батман истински супергерой е фактът, че той е човек без особени суперсили, казва ученият. Той не е роден на друга планета, не е ухапан от мутирал паяк. Той просто има много пари и много умения. Но никой не беше изчислил дали е въможно да бъде Батман. Затова исках да похдодя към този въпрос научно и да намеря точен отговор.”

Изследването за правдоподобността на Батман включва проучването на колекцията му от комикси – Цер е дългогодишен фен на Батман, който като дете обичал да се облича като идола си – и прилагането на знанията му за мозъка, тялото и собствените му бойни умения. Той изчислил, че ще са необходими между 15 и 20 години, за да се изпълнят всички необходими тренировки, а най-добре е с тях да се започне в детството. Цер признава, че ще е „крайно трудно” да се постигне нивото на Батман, но казва: „Доколкото имам предвид познанията ни за тялото и за мозък, това е напълно възможно.”

Мозъкът
Батман може и да има всички необходими пари, устройства и умели движения, но ако иска да изгони престъпниците от Готъм, освен абдуктори и квадрицепси, ще трябва да приведе във върхова форма и един друг орган – мозъка си. „Освен всичко останало, той е най-великият детектив на света, а за това е необходима доста интелигентност,” казва Цер. А освен това има и още едно нещо, което ученият нарича „усет на тялото” – способността да се правят и усещат движенията. „Това е нещо, присъщо за върховите атлети в спортовете, които комбинират сила на движенията и перфектния контрол – като например бойните изкуства и гимнастиката. В един от комиксите има сцена, в която Батман трябва да защитава хората от оркестъра в операта. И той успява да използва усета на тялото си, за да игнорира ненужното и да изпълни мисията си. Необходими са години, за да настроиш двигателните си умения по този начин, но със сигурност е възможно.”

Очите
Очите на Батман трябва да бъдат по-добри от очите на един прилеп. „Той трябва да извлича важна визуална информация по-бързо, отколкото нетренираните хора, обяснява Цер. Трябва да комбинира визуалните умения на отличен детектив, който може да хвърли един поглед на местопрестъплението и да запомни всички подробности, и на футболист, който се движи бързо и трябва да взима решения бързо при динамични обстоятелства.” Т.е. нещо средно между Уейн Рууни и инспектор Морз. Това означава също, че Батман постоянно трябва да е наясно какво става край него. Хората имат малко периферно зрение, но има специални упражнения, които може да подобрят резултатите. Като например да изпънете ръцете си напред и да гледате някой предмет, който се намира между разперените ви пръсти. Важно е колко дълго може да се фокусирате върху предмета и върху пръстите си, когато започнете да раздалечавате ръцете си.

Храненето
Батман е зает човек, но да сте го виждали да яде Кит-кат? Една сцена с храна се появява в „Батман в началото”, когато икономът Алфред сервира на Брус мистериозна зелена каша. Цер казва: „Изчислих, че Батман трябва да яде 60 на сто въглехидрати, 25 на сто протеини и 15 на сто мазнини. За да направи всичко, което трябва, той трябва да приема по 4000 калории на ден – което е двойно повече от дневната доза на един нормален мъж.” Значи ще може да се радва на много макарони и бисквити? „Да, диетата му няма да е суперстрога.”

Тренировките
Както показа Крисчън Бейл в „Батман в началото”, за да си Батман, трябва да си доста мускулест. Проблемът е, че освен силен, супергероят трябва да е и много ловък. „В реалния живот не можеш да имаш и двете качества, казва Цер. Батман трябва да е нещо по средата – наистина добър във всичко, но не и специалист в определена област – освен, разбира се, да бъде Батман.” За да разбере как поддържа формата си идолът му, Цер разгледал подробно всичките си комикси. „Първото описание се появява през 1939 година, когато Батман е нарисуван по шорти и с огромна щанга над главата си. Това е бил начинът, по който той е трябвало да се превърне в Батман, но тренировките за сила не са достатъчни. Тренировките му трябва да са по-разнообразни отколкото на десетобойците.”

Теглото
Да станеш Батман е висока топка, но колко висок е всъщност кръстоносецът на доброто? Петимата актьори, които са го играли на големия екран (Адам Уест, Майкъл Кийтън, Вал Килмър, Джордж Клуни, Крисчън Бейл) са с височина от 177 см (Кийтън) до величествените 188 см на Адам Уест. Изследвайки всички комикси и налична литература, която може да се нарече Батманология, Цер заковава височината на истинския супергерой на 188 см. По времето, когато се превръща в Батман, Уейн тежи 95 килограма, а преди да започне тренировките е едва 84 кг.

Биологичният часовник
Плейбоите милиардери като Брус Уейн се чувстват по-добре през нощта, отколкото повечето хора, но пък работата през нощта не е нещо естествено. „Батман е в почти постоянно състояние на jet lag, защото почти винаги през нощта е навън, обяснява Цер. Всеки, който е летял със самолет знае, че часовата разлика влияе върху поведението ни, защото тялото ни работи в съответствие с определен ритъм. За да бъде Батман във върхова форма, трябва да приспособи дневния си режим или да бъде постоянно на границата на изтощението. А за да може през деня да се отпусне и да заспи нормално, ще му трябва нещо като маска за оксиженисти. Това е доста крайно, но – отново – не е невъзможно.”

Костите
Може би си мислите, че когато спрете да растете, костите ви стават като рамка на колело, като единствената им съдба е да стават по-слаби и по-чупливи с всеки изминал ден. Това не е така. „При всяко физическо натоварване тялото се адаптира, но скелетът си остава същият, казва Цер. Да кажем, че някой иска да тренира за маратон, но до този момент никога не е бягал. Когато почнете да навъртате километри, костите изпитват механично натоварване, към което не са привикнали. Този стрес ги кара да се променят и да отлагат нови минерали, които ги правят по-силни.” Батман използва тази способност, за да стане по-силен. „Той би направил това като удря различни предмети, както е прието в бойните изкуства.”

Облеклото
Впечатляващото облекло на Батман, разработено, а след това изоставено от Wayne Industries като военна бойна екипировка, е най-важната част от екипировката за борба с престъпниците. Но каква е защитата от куршуми и ножове, които предлагат „подсилените кевларови плочи с титаниеви нишки”? „Проблемът е, че колкото и голяма защита да осигурява костюмът, енергията на куршума или на удара може да го пробие, казва Цер. Виждал съм метални костюми на гмуркачи, които не бяха пробити от челюстите на акулите, но костите отдолу бяха раздробени. Най-уязвимата част от Батман е главата му, а според учения едно от най-големите препятствия пред превръщането ни в Батман е оцеляването от ударите, които той понася. „Колкото и добра да е каската му, по-силен удар ще причини мозъчно сътресение или нещо по-лошо.” В реалния живот Батман ще трябва да бъде достатъчно бърз, за да се крие добре.

Пелерината
Материалът memory cloth, използван за създаването на пелерината на Батман, чиито елементи се втвърдяват, когато през тях мине електричество, е холивудска измислица. Експертите обаче смятат, че може да се създадат подобни материали. Няколко армии създават екипировка, която използва т.нар. magnetorheological fluids – смес от желязо и масло. Те се държат като течности до момента, в който не засекат магнитно поле, след което се втвърдяват. Дали тогава Батман ще може да може да контролира пелерината си и да пикира от един небостъргач в Готъм до друг, е друг въпрос. Бейзджъмпърите обаче използват специални костюми с крила и доказаха, че хората могат да летят и сами.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.