Циркаджиите от Висшия съдебен съвет трябва да подадат колективна оставка. Какво се ослушват?

Вчера в Страсбург България беше осъдена за пореден път да изплати 10 000 евро обезщетение на човек, доказано бит в полицията, но съдът прекратил делото срещу ченгетата. Съдил полицаите от 1998 до 2005 г., българската прокуратура и съд се подиграли с него. Сега данъкоплатецът плаща от джоба си нехайството на съдии и прокурори.

За тях санкции няма. Те продължават да влачат дела по 5-6 години, да пускат мутри под гаранция за символични суми, да оневиняват престъпници.

И никой не ги санкционира за това. Магистратите се оказват най-привилегированите хора в държавата. Министри, депутати, държавни чиновници винаги са заплашени с уволнение, медиите ги разпъват на кръст. А прокурори строят хотели, съдии диплят пачки в дюшеци и …нищо. Неотдавна Върховният съд върна на работа прокурора хотелиер Николай Ганчев, известен с репликата си “Оферирай!”. Висшият съдебен съвет го освободил, а съдът го върнал.
Тия циркаджии в съдебната система се подиграват с обществото. Направо му се смеят в лицето.

България беше разпъната на кръст с доклада на Европейската комисия, в който най-тежките квалификации са именно за съдебната система. А шефовете на тази система нагло гледат от екрана на телевизията и важно се изказват за положението.

За тях оставки няма. Никой не им ги и иска. А те просто трябва да се скрият от срам. Целият Висш съдебен съвет трябва да подаде колективна оставка след тоя доклад. Но не – те колективно си замазват насраните задници и даже не се опитват да кажат нещо извинително.

Може би е дошло време парламентът с нов закон да разтури Висшия съдебен съвет (както вече го е правил преди) и всичко да започне отначало. Защото магистратите прекалено се оядоха и се чувстват безнаказани.
Или може би трябва да чакаме бунтове и саморазправа по конкретни случаи, в резултат на това корумпирано и неефективно правосъдие?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.