Как се краде в Интернет

Сайтът Copyscape се опира на Google, за да намери в кои сайтове е копирано съдържание от твоя статия, информация в сайт и др.

Трудно беше да се краде едно време за пишещия брат… Пишеха малко, издаваха още по-малко, всички си знаеха кътните зъби, та нямаше как да откраднеш без да ти ги избият… От руски горе-долу ставаше,най-вече за някоя дисертация, но пак с голямо треперене – руски ползваха всички, ами ако те засекат. Аз лично помня историята как един доктор от факултета по журналистика бързо спря да е доктор… Ти крадеш, а колегите дебнат…

Най-голям късмет имаха тия, които знаеха западен език, но и те бяха ограничено количeство сред пишещите на български. А и от тях само избраници имаха достъп до списания и вестници на английски и немски – тези неща не бяха за простосмъртния дописник и ако някои старателно сваляше текстове от тях като свои, значи тъй е трябвало за комунистическото възпитание, било е съгласувано с най-горе…
На въпросa на випускниците от факултета как се става голям журналист Тома Томов отговаряше тогава кратко – четете „Тайм“ – и се усмихваше двусмислено. Да, той несъмнено знаеше рецептата за ставане на голям журналист в тогавашна България.

Но днес са други времена! Не защото малко повече хора знаят чужди езици – а защото много повече хора станаха писачи. Днес за това не ти трябва издателство и партийно поръчение и писането от основна привилегия се превърна в основна свобода на масите. Писането, а с него – и преписването. Харесаш си някое текстче, кликнеш с мишката два пъти и готово – то си става твое завинаги. Има с кво да се похвалиш на баджанаците…
Нета, които ражда толкова отрови, ражда ,както е известно и противоотровите за тях. Има едно хитро адресче http://www.copyscape.com, където вмъкваш своя сайт и чакаш да излязат преписвачите. И те наистина излизат – доколкото всевиждащото око на Google вече ги е фиксирало.

Така със съвсем малко усилия – само поставям сайта си http://changewire.info в адресното поле – откривам една госпожица в популярния сред българските графомани блог.бг, която е изкопирала не просто текст, а направо цяла моя статия. Сменила заглавието, лепнала си отгоре името и ето – да блести сред дружките…
Блог.бг както е известно е собственост на Investor.бг, компания, която се представя като най-големия инвеститор в Българското интернет пространство… Би трябвало от такъв адрес да се очаква бърза и сериозна реакция, когато става дума за престъпление и нарушаване на закона… Грешка! Никoй не си прави труд въобще да отговори на писмото, разпратено на всички публикувани в Интернет адреси на компанията.

Може би защото и други списуватели там тъй пълнят мнoгoбройните сайтове, за да печелят посетители и реклама… Може би защото това е една тихо одобрявана практика сред журналистите от сууперновото време на сууперновите медии: чак да ти стане мъчно за времето, в което преди да публикуват, повечето автори бяха принудени от обстоятелствата и надзирателката-партия и да напишат нещо..

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.