Интимният живот на жената след операция

Когато лекарите поставят диагноза „рак на гърдата” или „рак на матката”, последното нещо за което се мисли е, как това изпитание ще се отрази на интимния живот в двойката. Разбираемо е цялото внимание в тези случаи да се фокусира върху оцеляването, което в повечето случаи изисква тежки оперативни интервенции, оставящи трайни следи не само върху тялото на жената, но и върху психиката и.
Сексуалните проблеми се появяват по-късно, когато идва сериозния въпрос – как ще се живее с една гърда, или какво отражение ще има премахването на половите органи. В суматохата преди операцията, лекарите не винаги намират време да обсъдят тези въпроси със своите пациентки, пък и пред ужасната заплаха, едва ли точно това е най-същественото. За съжаление голяма част от преживелите подобни операции са млади жени и след като те отново се върнат към обичайния си живот, естествено е да очакват и в интимен план нещата да се възстановят.
Как се отразяват въпросните операции върху сексуалния живот на жената?

1. Смъртната заплаха, която крият злокачествените заболявания на гърдата и половите органи са огромен стрес и за двамата партньори. Преодоляването му може с месеци да потисне сексуалното желание, но е възможно да стане и повод за преосмисляне на живота и поставяне на акцент именно върху качеството на интимните отношения.

2. Телесната промяна след премахване на гърдата или на част от вътрешните полови органи на жената е не по-малък стрес. За много жени тези операции се преживяват като „лишаване от женственост”. Често те споделят, че след операцията вече „не се чувстват жени”. Променя се не само самооценката по отношение на собствената еротична привлекателност, но се появяват и куп притеснения за това как партньорът ще възприеме промяната и дали тя няма да доведе до крах в сексуалните отношения.

3. Премахването на яйчниците и приемът на различни медикаменти след подобни интервенции при млади жени може да доведе до временни или по-продължителни телесни и психични промени, за които пациентките и близките не винаги са подготвени. Страхът, че операцията ги е лишила от възможност да преживяват пълноценно сексуалния контакт най-често е неоснователен, но сам по себе си той може да разстрои сериозно отношенията в двойката.

Какви са решенията на тези предизвикателства?

В клиниките оперираните жени имат специална възможност да разговарят със своите лекари или със специално обучени психолози за отраженията на операцията върху сексуалния живот. За лекарите емоционалното състояние на пациента е не по-малко важно от телесното. Професионалната психотерапевтична подкрепа в тези случаи включва:

1. Подпомагане на жената и нейните близки в справянето със стреса от самото заболяване. Колкото и да е парадоксално, всяка ситуация, която застрашава живота ни е повод ние да се замислим дали живеем точно този живот, който искаме и заслужаваме. В моменти на драматични изпитания в много двойки се очертават нови приоритети и акценти в отношенията, които могат да помогнат на партньорите да се открият отново и да намерят по-директен път един към друг след изпитанието. Самата болест често е своеобразна проверка за свързаността на партньорите. В този смисъл отношенията определено могат да се обогатят и заздравят след успешно преодоляване на острата фаза. Именно в тази посока е и един от акцентите в психотерапевтичната работа с двойките, преживели ужаса на онкологичното заболяване.

2.
Подкрепата в адаптирането към телесните промени е важен елемент от пълноценното възстановяване след операцията, наред с козметичните интервенции, които днес до голяма степен могат да компенсират загубеното. Важно при жените с отстранени яйчници е да постигнат оптимален хормонален баланс чрез съвременна хормонална терапия. При това положение, отстраняването на част от вътрешните полови органи, на практика не би следвало да промени обичайната сексуална активност и преживявания на жената. Световната практика показва, че дори и при жени, при които следствие на тежки гръбначно мозъчни травми е загубена всякаква чувствителност на половите органи, целенасоченото обучение може да възстанови напълно възможността за достигане до оргазъм и получаване на сексуална удовлетвореност посредством алтернативни еротични практики. Днес категорично се знае, че гениталиите съвсем не са единствената част от тялото, стимулацията на която може да достави сексуално удоволствие и преживяване на интимна близост и удовлетвореност.

За да адаптират стила си на еротично общуване след операцията обаче, повечето двойки имат нужда от компетентно партниране. Един от най-сериозните проблеми е невъзможността двойката да говори за сексуалния си живот, тъй като тази тема е твърде чувствителна и всяко докосване до нея може да отключи непредвидими емоционални реакции. Когато човек успее да сподели чувствата си и да бъде разбран от партньора си, възможностите за конструктивно осъзнаване на промяната и намиране на алтернативите, стават много по-реални. При добра воля и достатъчна гъвкавост, дори и след тежки операции, сексуалните партньори успяват да открият нови начини да се чувстват добре един с друг и да постигат истинска интимност и сексуална удовлетвореност.
Справянето с изпитанието на злокачествените заболявания в онкогинекологията изисква умения не само от страна на гинеколози, хирурзи и ендокринолози, но и адекватна психотерапевтична подкрепа и за двамата партньори след операцията.

––––––––-

* Доц. д-р Румен Бостанджиев е сексолог-психотерапевт. Специализирал е сексология в Белгия и Холандия, член е на Европейската федерация на сексолозите и на Европейската асоциация по сексуална медицина. Като психотерапевт е специализирал по програма на Американската психологична асоциация, обучавал се е в Германия по т.нар. психодрама (вид психотерапевтичен метод), има няколко квалификации и е изучавал методите на невро-лингвистичното програмиране, терапията, ориентирана към решения, теорията на избора на Уилям Гласър, теорията за емоционалната интелигентност на Даниел Голман и позитивния подход на Джон Кехоу. В терапевтичната си практика съчетава всичко това, като използва свой стил. Основател и ръководител е на Фондация „Сексуалност и здраве”
Повече за д-р Бостанджиев и контакти с него в сайта www.erbos.com

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.