Питейната вода свършва заради глобалното затопляне

Африканско дете пие замърсена речна вода. В следващите десетилетия не само Африка ще бъде засегната от липсата на питейна вода.

Сушата и наводненията ще са основният проблем за човечеството в следствие на глобалното затопляне, прогнозират учени в новия доклад на ООН за климатичните промени на планетата, който ще бъде официално представен в петък. При средно покачване на температурата с не повече от 6,4 градуса до 2080 година близо 3,2 милиарда души на Земята ще страдат от липсата на вода. Едновременно с това всяка година милиони ще бъдат засегнати от наводнения. Стотици милиони, живеещи близо до делтите на големите реки, като например Нил, ще бъдат застрашени от повишаващото им се ниво. Крайбрежните райони на морета и океани също ще бъдат заплашени от наводнения. Опасността е голяма както за най-бедните, така и за проспериращите страни като например държавите от Северна Америка, които вече страдат от невиждани урагани. Сред възможните предпазни мерки са чисто технологичните инициативи като изграждането на диги.

Според документа в бъдеще се очакват огромни потоци от бежанци, прогонени от родните си места заради климата, и най-вече заради сушата. Учените твърдят, че през 2050 г. промените в климата ще принудят 500 милиона души да напуснат домовете си, като в момента според изчисления на световната организация те са близо 25 милиона. Андре Бьолинг от организацията за опазване на околната среда Грийнпийс твърди: “Европа ще бъде засегната особено силно заради миграцията от Африка”.

Стотици милиони, живеещи в крайбрежните райони, ще бъдат заплашени от наводнения. През 2050 г. промените в климата ще принудят 500 милиона души да напуснат домовете си.

В. “Билд” дава отговор на шестте най-важни въпроса, свързани с водните запаси на планетата:

1. Кой ще пострада най-много от липсата на вода?
И днес много хора в Африка живеят на границата на екзистенц-минимума. Заради промените в климата те няма да могат да се изхранват и ще бягат от родните си места. 30-те хиляди африканци, които през миналата година “кацнаха” на Канарските острови, са само началото.

2. Ще страда ли Европа от недостиг на вода?
Страни като Испания, Гърция и Турция са заплашен от водна криза още през 2050 г. Освен глобалното затопляне и намаляващите валежи, причина за това е разточителството на водните запаси чрез систематично напояване в селското стопанство.

3. Може ли водата да свърши съвсем?
Запаси от сладка вода на планетата в момента се изчисляват на 40 000 кубически километра годишно (Два пъти повече от Балтийско море). От тях обаче се използват само 3500 кубически километра. Това, което може да свърши, е достъпът до чиста питейна вода.

4. Могат ли големите реки да предотвратят водната катастрофа?
Не. Рио Гранде в Бразилия и Колорадо в САЩ в момента са толкова пресъхнали, че почти не стигат до океана. В Европа особено застрашен е Дунав.

5. Могат ли хората да си помогнат, ако преработват морската вода в питейна?
Да, за 180 млн евро на съоръжение. То може да превръща всеки ден 150 000 кубически метра морска вода в питейна. С това количество може да се подсигури половинмилионен град.

6. Може ли да се стигне до войни заради недостига на вода?
Изследване на проф. Аарон Уолф от Държавния университет в Орегон (САЩ) показва, че през изминалите 50 години по света вече са избухнали 37 военни конфликти заради водата.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.