Я, цените на имотите паднали. Пък ни лъжеха, че се увеличават…

Тия дни за пръв път пред бТВ експерт заяви, че цените на недвижимите имоти в България падат. Съботният “Труд” го съобщи като сензация на първа страница.

България е място, където с цените могат да стават страшни неща с помощта на медиите. Вестниците години наред пишат “Цените скачат”, “Токът скача”, това скача, онова скача. Хората вече претръпнаха от скачане. Но с цените на имотите е най-голям цирк и най-голяма акробатика.

Ако отвори човек който и да е вестник, само от миналия месец, ще види, че навсякъде се публикувани важни анализи, според които цените на недвижимите имоти са се увеличили с 10-20 процента в различните райони за първото полугодие. Примерно вестници като “Монитор” тръбяха постоянно как цените растат. И как сега изведнъж паднали?

Бившият шеф на Националното сдружение за недвижими имоти обяви преди седмица, че апартаменти в София, които миналата година са се продавали по 1100-1150 евро на квадрат, сега се продават по 850 евро. Дни след него и настоящият шеф на сдружението обяви спад на цените пред бТВ, но без да казва цифри. А цифрите са сериозни – спад около 20% и продължава. И как медиите, които довчера пишеха за увеличения в цените не го забелязаха? Просто обяснение – медиите са рекламноориентирани. Не ги интересува осведомяването на читателя, а какво иска от тях рекламодателят. А, когато той е от строителните спекуланти, той иска да се пише, че цените растат. Безброй експерти се изказваха по медиите как цените растат, а падането им прикриваха с изказвания, че пазарът се преструктурира – поевтинявали панелките, а поскъпвали новото строителство и луксозните. Сега се оказва, че точно новите и луксозните поевтиняват. Няма купувачи. Предлагането превишава търсенето с 50%. А преди месеци тук-там ни убеждаваха, че търсенето превишава предлагането.

Брокери признават, че по принцип сделките в последните години са ставали на цена 15-20% по ниска от обявените в офертите. Но в последните години се получаваше странен феномен – в офертите за продажба седят едни и същи апартаменти с месеци. Никой не ги купува, но през месец цените им растат, медиите пишат как цените растат и т. н. И накрая иде момент, когато балонът на спекулата се пука.

Цените на недвижимите имоти в слънчева Калифорния за 1 година са паднали с 20-30%. Цените на недвижимите имоти в слънчева България за същото време, според анализите и медиите, растяха. Защото тук сигурно държавата е по-уредена, инфраструктурата и качеството на строителството са по-добри.

Какво може да се очаква сега? Срив. Просто и ясно. По морето се продават 200 000 апартамента, няма кой да ги купи. В Банско – 20 000. Продават се цели хотели на безценица. Няма купувачи. Апартаменти на Слънчев бряг, около 70 кв. м, които са се продавали за 120 000 евро, сега се продават по 70 000 евро. И пак не се натискат купувачи.

В София е същото. Наглеци искат по 2500 евро на квадрат за т. нар. луксозно строителство, което обаче по правило е с ниско качество. Спекуланти се мъчат да продават имоти в някои части на центъра по 4000 евро на квадрат. И медии тръбят, че има сделки на такава цена. Дрън-дрън.

Сега спадът ще е толкова стремителен, колкото стремително и изкуствено са надувани цените. Нещата просто ще си дойдат на мястото.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.