Русия буксува, през 2030 г. САЩ ще са единствената свръхдържава

Руският президент Дмитрий Медведев (вляво) говори с министъра на отбраната Анатолий Сердюков в академията за ядрена, химическа и биологична отбрана в град Кострома. Снимка: Ройтерс

Основна заплаха за Русия са действията на Запада, смятат руски военни, които признават „растящото технологично и военнотехническо превъзходство на водещите чужди държави“, пише московският в. „Комерсант“. Вестникът се позовава на публикувани от Интерфакс откъси от проект на концепция за развитие на руските въоръжени сили до 2030 година, подготвен от министерството на отбраната в Москва.

Според авторите Русия навлиза в епоха на крайно остри кризи и растяща военна опасност. „За да легитимира едностранните си действия, Западът ще се опита да издейства международно юридическо признание на НАТО като единствената организация, която има право да употребява сила въз основа на решения на собствените си ръководни органи“, прогнозират те. С оглед на приемствеността във външнополитическия курс на Вашингтон и съдържанието на дългосрочните програми за военно строителство се налага предположението, че за САЩ военното превъзходство ще остане най-важно условие за успешно осъществяване на външнополитически планове, се казва в документа. Възможно е САЩ да запазят военното си присъствие на практика във всички ключови региони на планетата.

Оценката показва, че Русия ще трябва да полага усилия да оцелее в свят, все тъй доминиран от САЩ, които се стремят да запазят световното си господство чрез агресивни методи, коментира пред вестника московски анализатор. Този стремеж като цяло е очевиден, но трудно осъществим заради общите световни антиамерикански тенденции. Обективно погледнато, потенциалният противник номер едно на Русия се намира на друг континент, заявява друг руски експерт. Китай има далеч повече причини да заплашва териториалната цялост на Русия, отколкото НАТО или САЩ. Острите противоречия между НАТО и Русия обаче тласкат федерацията в обятията на Китай, отбелязва той.

Освен предизвикателствата, авторите признават и наличието на вътрешни проблеми в Русия. Основният е растящата дистанция между външните заплахи от Запад и способността на руските въоръжени сили да ги отразят. Русия закъснява да реагира на военнотехническото превъзходство на водещите западни държави, което им дава възможност с изпреварващи темпове да разработват и предоставят на войските си средства за въоръжена борба.

Руските военни обаче не смятат да стоят със скръстени ръце. До 2030 година руските стратегически ракетни войски ще продължат да разполагат нови ракетни комплекси, да усъвършенстват средствата за управление и комуникации по време на бой. Планира се развитие на морския и на въздушния компонент от стратегическите и нападателните сили, а също и създаване на система за въздушно-космическа отбрана. Очаква се руският министър на отбраната Анатолий Сердюков да представи концепцията за развитие на въоръжените сили до 2030 година през септември т. г., добавя „Комерсант“.

В момента Русия разполага със 762 ракети носители, на които са монтирани 3373 ядрени бойни глави. САЩ имат 986 носители и 4116 бойни глави. Редица експерти смятат, че руският ядрен потенциал неизбежно ще намалява, докато не бъде възстановено пълномащабното производство на ядрено оръжие.

За разлика от предишни доктрини, пълни с неясни разсъждения за многополюсния свят или за борбата срещу тероризма, новите тезиси са по-конкретни и по-разумни, коментира московски военен експерт за „Ведомости“. САЩ ще останат единствената свръхдържава и през 2030 година, сочи проектът на руското военно ведомство. Щатите наистина ще полагат всички усилия, за да запазят своята хегемония в света, твърди германски анализатор. Съдбата на НАТО обаче ще зависи от изхода на операцията в Афганистан – ако тя се провали, няма да има повече такъв военен алианс, смята той.

Русия признава, че изостава в техническо отношение, и това е положително явление, посочва за „Ведомости“ руски политолог. Като следваща стъпка трябва ясно да се осъзнае, че Русия е държава от втори ранг и разходите й за отбрана трябва да са приблизително като тези на Франция – 15 милиарда евро годишно. През 2008 година вече са изразходвани 340 млрд. рубли – по-малко от 10 млрд. евро, пише „Ведомости“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.