Нещо не ме трогват фермерските касапски протести

Някакви наречени фермери заклаха демонстративно на митинг едно теле и едно агне, кръстени на премиера Станишев и коалиционния партньор Доган. Третото теле – Симеон – било спасено от полицията. Тук какви ли не организации защитават бездомните кучета, но никой не се обади, че колят теленце и агънце по този варварски и демонстративен начин…
По Европа все се е виждало фермери да протестират, като изсипят една цистерна мляко насред някой град, ама като нашата касапница – това е новост за Европа.
Сега същите фермери затварят всеки ден тук и там пътищата в най-отпускарския месец, за да се изпълнят исканията им. Протест, че няма с какво да изхранят животните, точно когато има най-много пресен фураж и добитъкът има какво да пасе.
Министърът възкликна – тия с вратовете ли са фермери? Май има нещо вярно в думите на министъра. Протестиращите не са само измъчени животновъди.

Производители наистина страдат от ниски изкупни цени. Но тия касапски протести нещо не могат да ме трогнат.
Като им чета исканията – по 20 ст. на литър мляко субсидия годишно, намалено ДДС, гориво без акциз, гарантиране на минимални изкупни цени на месото, директни плащания на глава животно от 2009-а и др.
Ами това ми прилича на тотален комунизъм. Правим си ферма с 50 крави и чакам да ми дават по 20 ст. на литър мляко годишно от държавата, плюс изкупната цена (това прави поне 30 000 лв. годишно). Да ми плащат на глава добитък – 300 лв. на крава (още 15 000 лв. годишно). Да купувам евтин дизел. Да ми изкупуват телетата по гарантирани цени. Ами всеки врат ще иска да си направи по една ферма и да капе оттам. Да дава по една мизерна заплата на изпадналите маргинали от село, дето ще изриват тор в обора и да прибира субсидиите. Не се съмнявам, че движещата сила сред протестиращите са точно такива вратове.
ЕС започна да ограничава този род субсидии отдавна – на глава, на литър и т. н. Каква конкуренция, какъв пазар ще има тогава? И защо държавата с нашите данъци ще плаща на фермери, после ние ще си купуваме скъпо и некачествено мляко от магазина (тукашното сурово мляко превишава нормите за замърсявания средно 3 пъти и въобще не може да се вмести в европейските стандарти)?
Навремето Станислав Стратиев добре описа синдрома с българина и млякото. В едно от есетата си на тема “Стоян и демокрация” беше разказал как героят му животновъд Стоян като алхимик търси начин да увеличи млякото, което продава – добавя вода, разбива в него мас, да не падне маслеността. Пробва един или друг метод и клати глава. Само едно не се сеща Стоян – да не разрежда млякото.
Та с тези особености на народопсихологията у нас – никакви субсидии. Докато има вратове и касапи, които колят телета и агнета на митинг, и стотинка не трябва да им се дава от бюджета. Вносното свинско е по-евтино от българското. Не е нормално. Някой надува цените, че и субсидии иска.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.