Маккейн предлага нова организация без Китай и Русия вместо ООН

в. Новие известия

Кандидатът за президент на републиканците Джон Маккейн говори пред избиратели в Сан Диего. Снимка: Ройтерс

Републиканският кандидат за президент на САЩ, сенаторът Джон Маккейн, заяви, че в Русия все повече се потискат човешките права и привидната демокрация е на път да изчезне. Той предложи вместо „неефективната“ ООН да бъде създадена т. нар. Лига на демокрациите, за да може Русия и Китай вече да не се вземат под внимание. Революционните му идеи бяха разкритикувани дори от държавния секретар Кондълиза Райс, една от най-влиятелните фигури в републиканската администрация.

Тези дни щабът на Маккейн пусна нов телевизионен клип, в който сравнява Барак Обама с Бритни Спиърс и Парис Хилтън – намек, че кандидатът на демократите прилича повече на попзвезда, отколкото на сериозен политик. Клипчето не се хареса нито на Обама, нито на споменатите звезди, затова пък рейтингът на Маккейн изостава вече само с 1 процент от този на опонента му, изчисли агенцията за проучвания „Галъп“.

Новият клип в кампанията на Маккейн:
http://www.youtube.com/watch?v=oHXYsw_ZDXg

И отговорът на Парис Хилтън: http://www.youtube.com/watch?v=6hVp9t_13_g

Докато тъмнокожият сенатор се опитва да бъде „втори Кенеди“ и дава всякакви примери за своята прогресивност, младежки жар и позитивна нагласа, Маккейн се вживява в имиджа на страховит мисионер на демокрацията, решен да възстанови имперското величие на Америка. Никой не би могъл да предскаже победителя в тази игра на „добро“ и „лошо“ ченге, но мнозина политици и политолози вече пресмятат какви ще са последиците, ако на власт дойде единият или другият. Като причина за евентуални трусове съвсем не се сочи Обама, макар тъкмо той да издига лозунга за необходими промени. А Маккейн е човекът, който наистина може с един замах да промени цялата система на международните отношения.

Ключовата идея на Маккейн е проста – ООН не се справя с решаването на най-важните политически проблеми, тъй като постоянни членки на Съвета за сигурност с право на вето са Русия и Китай, които блокират основните инициативи на демократичните държави. И щом е така, какво пречи да бъде създадена една Лига на демокрациите, която не би имала нужда от позволението на Русия, за да наложи примерно санкции на Зимбабве.

Не е изключено и самата Русия да си изпати от такава Лига, особено след като Маккейн подложи на остра критика „неотдавнашните действия на Русия в страната и в чужбина – от заплахи с икономически санкции срещу бивши съветски сателити до сплашване на независими фирми“. Сенаторът впрочем не спомена засега за санкции спрямо Москва и се ограничи да изрази възмущение: „Трябва да контактуваме с Русия, да преговаряме с нея, особено в светлината на купищата петродолари, с които разполага. Не можем обаче да стоим и да гледаме как една страна убива хора в Англия (намек за „делото Литвиненко“)“.

Любопитно е, че дори Кондълиза Райс, която не изпитва особени симпатии към днешната политика на Русия, сметна предложенията на Маккейн за твърде революционни. „Осъзнавам колко е привлекателна възможността да имаме здрава група от демокрации, способна да действа и ръководена от общия интерес. Тя обаче няма да замени Съвета за сигурност на ООН и просто сме длъжни да го разберем, главно защото трябва да открием как да склоним Русия и Китай да сътрудничат“, заяви държавният секретар на САЩ.

„Смятам, че който и да влезе в Белия дом – Обама или Маккейн – идеята за разпространение на демокрацията ще играе значима роля във външната политика на САЩ. Освен че Обама ще акцентира главно върху различни меки мерки и либерална риторика, а Маккейн ще действа по-твърдо, за да постигне тези цели“, заяви Владимир Кулагин, професор в Московския държавен институт за международни отношения. По думите му, Маккейн ще се опира на стратегията Кисинджър-Никсън – „разделяй и владей“.

„Тази стратегия предвижда да бъдат използвани обективните противоречия примерно между Русия и Китай или пък между тези две държави и Иран. Независимо дали ще бъде създадена Лига на демокрациите, либералните страни ще продължат да действат координирано по най-важните въпроси, като се възползват от липсата на единство сред недемократичните държави и зависимостта им от глобалната икономика. Същевременно ООН вероятно ще остане една от най-значимите институции – все пак след Студената война с нейна помощ бяха санкционирани над 10 крайно важни военни операции, включително в Афганистан, Босна или например по време на първата война с Ирак“, допълни Кулагин.

Председателят на външнополитическия комитет в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Михаил Маргелов обаче гледа доста скептично на шансовете планът на Маккейн да бъде осъществен. По думите му, споменатият вече Хенри Кисинджър също споделя съмненията, свързани с Лигата на демокрациите. „Буквално преди две седмици имах възможността да общувам с този „гуру“ на републиканското крило сред интелектуалците и той говори твърде предпазливо за проекта на Маккейн, заяви Маргелов. Всеки кандидат има нужда да предложи нещо ново в предизборната си програма, съответно и Лигата на демокрациите е нещо като нов амбалаж за републиканските идеи. Крайно трудно е обаче да се намери алтернатива за ООН като място, където се решават проблемите на държави с толкова различни представи за световната политика. Затова смятам, че Лигата на демокрациите няма да стане нещо повече от един слабо влиятелен пропаганден проект. Интересно ще е да видим как ще се развие идеята на конгреса на републиканците в края на август, който се надявам да посетя“, допълни Михаил Маргелов.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.