Емигрант: След 6 години в 11 щата и 35 града в САЩ се върнах в България

Снимка: Ройтерс

Да замина ли за САЩ? Мога ли да уча и да работя в Лос Анджелис? Нямам намерение да  се бъхтя цял живот за 300 лв. заплата в България – така пише ученичка от София в интернет форума на българите в Калифорния. Те са обединени около вестника „Обзор“ (Obzor), издаван от фондация BulgariCA (от Bulgaria-California) в Лос Анджелис от Евгени Веселинов. Момичето задава въпрос към сънародниците там дали може да учи в Ел Ей и да работи в киноиндустрията – малки ролички и др. Да ходи с велосипед на работа и т. н. Наш сънародник, който се е завърнал в България, отговаря с цяла статия, описваща опита му там:

Здравейте,
Аз ще ви отговоря от личния си опит от Лос Анджелис където 6 месеца не успях да намеря работа (заради мексиканската конкуренция, която владее пазара на ниско квалифицираните професии) дори по официален път със Зелена карта, от която се отказвам и се завърнах завинаги в Родината си България след 6 години общо престой в 11 американски щата и 35 града, от които най-големите са Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Сиатъл, Бостън, Атланта, Детройт….
Моят съвет е да опитате да поработите поне 6 месеца, за да прецените дали ще издържите на огромното напрежение и да разберете дали физически и психически можете да издържите спрямо високо вдигнатата летва на вашата Мечта да имате повече, отколкото в България.
Най-важното е, да си намерите по-лека и по-платена работа, за да има смисъл да продължите, но не по малко от 20 долара на час за момента, ако искате да живеете нормално в безопасен квартал, където има по-малко убийства, изнасилвания и други престъпления.
Това за колелото като транспорт и аз съм го ползвал, обаче разстоянието трябва да е малко, защото разстоянията не са като в България, а едно разстояние като София – Пловдив е едно средно и ежедневно разстояние за Щатите и всеки ден се изминава за работа. Колата, ако нямаш кредит и готови пари, може и да е някоя бричка…

Снимка: Ройтерс

Така наречената здравословна храна е най-скъпата в Щатите като се има предвид че именно зеленчуците и плодовете са най-скъпите храни в сравнение с вредното месо, което е натъпкано с антибиотици и хормони, давани на животните, за да достигнат най-бързо растеж и да стигнат до кланицата.
Ако работите за по-малко от 20 долара на час, то със сигурност ще работите с латиноамериканците и основно с мексиканците, които… внимание, както пишете, че не искате да работите за 300 лева на месец в България, то имайте предвид, че в България за 8 часа работа каквото 3-ма работника ще свършат, то за 8 часа в Щатите само 1 (един) човек трябва да свърши работа за трима…. Дали ще издържите на това темпо и обем работа?
В България касиерките във магазините – обикновени и луксозни, касиерките в банките (без тези, които са на по-отговорна административна длъжност с по-високо образование) … всички работят минимум 8 часа на крак и умората и болките в краката са доста големи!!!
Не е като в България да се работи седнал на стола. Даже в скъпите магазини на централните улици в София от 8 часа работа поне 5 часа продавачките са седнали… но в Щатите се работи плътно 8 часа правостоящи и има само 30 минути обедна почивка, която не се заплаща.
Наемите са много високи и затова не може да се спестява достатъчно от заплата, затова ако се живее на квартира като съквартирант е трудно да се намери безопасна, като се има предвид колко много хора не спазват лична хигиена в тоалетната, банята и кухнята, които са така наречените общи помещения…. И най-малката опасност в такова съжителство е човек да се зарази от общите помещения с хепатит, който докарва цироза и смърт на черния дроб.

Конфискувана от банка къща в гр. Стоктън, Калифорния, обявена за продан след ипотечната криза в САЩ.Снимка: Ройтерс

Америка се е до голяма степен латиноамериканизирала последните 30 години, когато латиносите или така наречената евтина работна ръка е била само 6 % от населението а сега те са 1/6 или 50 милиона от общо 300 милиона и достигнаха до канадската граница…. и заради тях се подби пазара за работа и заплатите паднаха много и животът стана много по-труден за белите работници, които не работят във високите технологии с големите заплати. И днес латиноамериканците вече учат в колежи и университети и постепенно се изкачват по социалната стълба нагоре и те като завършат гимназия, веднага се женят и обикновено имат по средно 5-6 деца, така както е във Мексико. Още повече бедните мексиканци в Щатите се чувстват богати за разлика от по-цивилизованите бедни българи имигранти. Прогнозите са, че след 25 – 30 години латиноамериканците ще бъдат минимум 65% от общото население и напрежението между испанската и англосаксонските раси и култури ще нараства все повече и това е нещо което не засяга хората от Източна Европа.
Най-добре е за вас да получите стипендия за университет и да работите и учите едновременно. И въпреки всичко вашите родители са прави, че са против. Защото в Щатите има от много години безследно изчезнали деца, млади жени и други, чиято бройка е вече близо един милион, но за това в България никой не пише по вестниците.
В Щатите има изключително много убийства и много хора никога няма да ги открият. Аз когато живеех в Щатите, всеки ден получавах в пощата снимки на изчезнали и телефон за полицията да се обадя, ако съм ги видял тези хора. В големите магазини има големи пана по стените със снимките на изчезнали деца, момичета и млади хора които от 20 и повече години не могат да ги открият и към оригиналните им снимки са добавени компютърни разработки как биха изглеждали днес, ако са живи. А това наистина е страшно за родителите, които никога няма да видят децата си и как са се мъчили преди да ги убият.
Ако не вярвате – разпитайте колкото се може повече български имигранти и ги питайте дали получават снимки на изчезналите млади хора. А тези снимки ги има дори във всички държавни офиси и дори са напечатани в брошурите, в които се обяснява как да си попълним формулярите за данъците и всичко това е направено с надеждата, ако може да се помогне на полицията да открие отвлечените хора.
Повечето български имигранти се правят, че това не е техен проблем и че това няма да им се случи на тях. Но много е глупаво да се разчита само на късмет в тази огромна и опасна държава. Аз не искам да ви плаша, но истината е, че в Щатите има най-много серийни убийци и това е национален проблем, за който Щатите много-много не искат да си признаят, а са изпратили армия по чужди държави.
Моят съвет е, ако можете да учите във университет в по-цивилизована Европа, още повече, че ще бъдете по-близо до близките си и на много по-културен континент.
В България поне не плащате наем в собствения си дом и докато завършите университет в България ще има много по-добри възможности за всички и дори и сега аз спестявам повече долари в България, отколкото когато бях в Щатите.

Дворецът на Спящата красавица в Дисниленд в гр. Анахайм, Калифорния. Снимка: Ройтерс

Поговорете със сериозни хора за перспективата да направите кариера в актьорското майсторство и винаги помнете, че американската мечта е просто една пропаганда и само много малко българи успяват да я постигнат истински след като са заплатили много висока цена.
Разпитайте препатилите български студенти от бригадите, които са работили по 6 месеца в Щатите, за да разберете с какво безмилостно и ненормално темпо се работи за малко пари и как се тъпчат като животни в обор, за да живеят повече хора в апартамент и да спестят нещо от малките заплати, които са малки дори и за имигранти със зелени карти. Даже от добротата и човечността си дори загиват, както стана с това момче в Сейнт Луис.
Последно аз работех за 8.50 долара на час в „Макдоналдс“, където моята работа трябваше да я вършат минимум 2 или 3 работника, за да е нормално, както е във България, но аз трябва да я върша сам, ако искам да не съм на улицата и да имам квартира. Обаче в България правя и спестявам повече като декорирам жилища и офиси и много по-малко се изморявам на родна почва, още повече, че имам възможност да работя и в Европейския съюз от следващата години свободно.
На вас ще ви бъдат достатъчни 6 месеца лично да се информирате за живота в Щатите, ако отидете на студентска бригада, за да усетите как стоят нещата. И там ще видите как много американци са принудени на напуснат малките градчета, за да си търсят работа в големите градове, където конкуренцията е безмилостно жестока, а стресът и умората в борбата за оцеляване изключително отрезвяващи .
Чао засега.

Емил Стефанов

Още мнения на българи в САЩ, обединени около въпроса „Да замина за САЩ или не?“ виж тук.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.