Семейството на Хрушчов съди Русия за клевета

Асошиейтед прес

Според новата версия на руските медии Леонид Хрушчов, синът на Никита Хрушчов, е бил разстрелян като предател по време на Втората световна война. Снимка: псевдология.орг

Седнала в кухнята на московския си апартамент, Юлия Хрушчова приглажда с фините си пръсти посребрената си руса коса и споделя мъката си от нападките срещу репутацията на фамилията. 68-годишната внучка на лидера на Съветския съюз Никита Хрушчов е завела няколко дела срещу държавна телевизия, излъчила документална драма, която, според нея, невярно твърди, че баща й Леонид е бил разстрелян като предател по време на Втората световна война.

След разпадането на Съветския съюз твърденията за предателство на баща й, което историците отхвърлят, са публикувани над десет пъти в книги, списания и вестници и понякога тя дори няма сили да ги прочете. „Не съм толкова смела“, казва тя. Някои членове на фамилията Хрушчови, както и други хора, смятат, че упоритият слух е част от тихата политическа битка, в която защитниците на силната държава се опитват да отслабят демократичните институции. „Целта е, казват те, да се излъска имиджът на силните лидери като бившия президент Владимир Путин и Сталин, като се опетни Хрушчов. Той изобличи масовите арести, екзекуциите и депортациите по сталинско време в тайна реч пред ръководството на комунистическата партия през 1956 година, разгласена по-късно и публично.”

Тактиката, според тях, е да оклеветят сина с фалшиви обвинения, за да опозорят прочутия му баща и после да твърдят, че известната реч на Хрушчов всъщност е била мотивирана от желание за мъст. „Не става дума за Хрушчов или за Сталин, а за бъдещето на Русия“, казва Сергей Хрушчов, природен брат на Леонид и старши изследовател в Института за международни изследвания „Уотсън“ към университета „Браун“.

Ирина Шчербакова от „Мемориал“ – московска правозащитна група, твърди, че органите на властта „несъмнено“ помагат за разпространяването на слуховете за предполагаемата екзекуция на Леонид Хрушчов. Те са част от епичната битка в Русия между авторитаризма и реформаторството, олицетворение на които са Сталин и Хрушчов. „Причината за подобни упорити слухове… се корени в съдбата на страната, където реформаторите са смятани за слаби, а тираните – за силни“, казва тя. Според Шчербакова в опитите да се пренапише историята след периода на преобразования, руските диктатори традиционно прибягват до „банални митове, сензационни истории или нашумели политически телевизионни предавания“. Някои политически анализатори обаче виждат в нападките срещу паметта на Хрушчов по-скоро уреждане на сметки между потомците на елитите от съветската ера, отколкото дирижирана от държавата кампания за подкопаване на реформите.

„Не смятам, че Хрушчов е интересен за днешното правителство“, посочва Маша Липман, анализатор от московския център „Карнеги“, която често критикува Кремъл. Все пак, възхвалата на мощта на държавата е главна тема в руското изкуство и образование през последните години. Филмовата индустрия, до голяма степен субсидирана от държавата, произвежда

Никита Хрушчов. Снимка: псевдология.орг

трилъри, в които Русия е под обсадата на Запада и е защитена само от решителните царе, непреклонните първи секретари на комунистическата партия или енергичните модерни президенти – най-вече от Путин. Нови учебници възхваляват съсредоточаването на властта у Путин и превъзнасят Сталин като успешен, макар и брутален лидер. Миналата година Путин каза пред учители по история, че никой не може да накара руснаците да се чувстват виновни заради престъпленията на Сталин, защото „в други държави са се случвали много по-лоши неща“.

Руските телевизии, повечето субсидирани или контролирани от държавата, изглежда са раздвоени по въпроса как да бъде представян Сталин. Някои развлекателни програми, включително и екранизацията на „В първия кръг“ на Солженицин, критикуват диктатора. Но според зрители на минисериала с необичайното название „Сталин-lite“, в него той е описан като герой.

През юни бившият съветски президент Михаил Горбачов настоя да се създаде мемориал на жертвите от сталинския ГУЛАГ и изрази съжаление, че има хора, които го смятат за „блестящ ръководител“, а не за кръвожаден диктатор. На Запад помнят Хрушчов главно като съветския лидер, който удряше по трибуната на ООН с обувката си и който се противопостави на младия президент Джон Ф. Кенеди по време на кубинската криза с ракетите. Но в Русия го познават и заради речта му от 1956 година.

За онези, които бранят паметта на Сталин, историята за предполагаемото предателство на Леонид показва, че речта е била акт на отмъщение. Според официални данни старши лейтенант Леонид Н. Хрушчов, пилот на изтребител, изчезва на 11 март 1943 година по време на въздушен бой близо до село Жиздра, югозападно от Москва. Колеги на Леонид предполагат, че 26-годишният самолет е бил свален, а самият той – убит. Нито той, нито самолетът му са открити. В смъртния му акт пише, че е загинал в деня на въздушната битка. Той беше награден посмъртно с орден „Велика Отечествена война“.

Уилям Таубман от колежа „Амхърст“, написал биография на Никита Хрушчов, която печели награда „Пулицър“ през 2003 година, категорично отхвърля предположението, че Леонид е дезертирал и е бил екзекутиран. „Убеден съм, че самолетът на Леонид е бил свален и той е бил застрелян във войната и че нито е бил заловен, нито е бил сътрудник на германците“, пише той.
Има обаче малка група упорити автори, които след рухването на СССР през 1991 година системно твърдят обратното. В енциклопедия от 2004 година, озаглавена „Епохата на Сталин: хора и събития“, Владимир Суходеев пише, че Никита Хрушчов на колене молил Сталин да пощади живота на Леонид. „Сталин му казал да стане и да се овладее“, пише Суходеев. Авторът отказа да даде интервю. „В книгата си съм написал всичко, нямам какво да добавя“, каза той.

Хрушчов, който почина през 1971 година, не споменава нищо в мемоарите си за обстоятелствата около смъртта на Леонид. Според семейството на Хрушчов КГБ е разпространявало слухове за екзекуцията на Леонид, в опит да реабилитира Сталин през 60-те години, след свалянето на Никита Хрушчов и отстъплението от реформите му. Хрушчова споделя,че за първи път чула историите, когато те се появили в края на 80-те години като част от кампания срещу реформите на Горбачов. „Това не е истина, а слух, казва тя. Но той беше широко разпространен.“

Според Сергей Хрушчов тези приказки се разпространяват най-малкото с мълчаливото одобрение на властта. „В Русия нищо не се случва без подкрепата на правителството“, добавя той. От канцеларията на Путин – сега той е министър-председател – не отговориха на молбата ни за коментар. Алексей Павлов, говорител на президента Дмитрий Медведев, заяви, че Кремъл няма връзка с предаването на Първи канал и не би могъл да коментира.

За Юлия Хрушчова минисериалът „Звезди на ерата“ е капката, която препълва чашата. Тя заведе дело срещу Първи канал и го обвини, че „позори честта, достойнството и доброто име на Хрушчов, Л. Н.“. До момента руското правосъдие отказва да даде ход на делото с аргумента, че телевизиите имат правото да излъчват художествени творби за исторически личности. Късометражният филм беше излъчен отново през май по друга национална телевизия. От Първи канал на няколко пъти обещаха да отговорят на искането на Асошиейтед прес за коментар, но до момента такъв няма.

Юлия Хрушчова е завела дело в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. До момента съдът не е дал ход на делото „Хрушчов срещу Русия.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.