Билет за КАТ или кой излъга, че нямало опашки?

Чакащи пред гишета с билетчета от група В. Малкият брой не трябва да подвежда. На билетчето обикновено пише, че чакат 150-180 души. Снимка: e-vestnik

В КАТ опашките свършиха – съобщиха медиите неотдавна. Тази новина може да претендира за една от най-лъжливите във вестниците за последните години.
Отначало съобщенията ме зарадваха. Няколко пъти отивах там на гишетата да си подам документи за издаване на нова книжка и всеки път сварвах поне 200 чакащи, въпреки въведената система с изтегляне на билетче, купон или както там го наричат. Шансът да минеш за 2-3 часа, примерно, беше нулев. Ходих сутрин в 9, в 11, чаках и се отказвах. Все пак хората си имат работа и няма да си взимат отпуска, за да чакат пред гишетата на КАТ. Два пъти ходих и следобед, с надежда да мина към края на деня. Не стана. Междувременно два пъти ми съставиха акт за шофиране с книжка с изтекъл срок.
След радостните съобщения, че опашките свършили, отидох пак. В 11 часа сутринта си изтеглих билетче, на което пишеше, че чакат 150 души, а редът ми беше 254-и. Наминах следобед към 14 часа и номерът ми беше още далеч. Този ден го пропуснах.

Така изглежда прословутото билетче, купонче, номерче, което не премахва опашките, а само кара хората да си го изтеглят и да дойдат с него след 2-3 часа и пак да чакат. Снимка: e-vestnik

Великодушно си дадох билетчето на друг наивник, дошъл следобед да си свърши работа. Към 14 ч. билетчетата, купоните или както там ги наричат, свършват. Зависи от броя на хората в съответния ден. Могат да свършат и по-рано. Като си подавах билетчето, купона или както там го наричат, на непознатия щастливец, отстрани се хвърли друг и викна: “Плащам!”. Отклоних офертата, той се разсърди: “Плащам, си, плащам си”, повтаряше с нарастващ яд.
Сигурно върви търговия с билетчета.

Прословутото устройство, което издава „билетчета“, „купони“ или както там го наричат. Снимка: e-vestnik

На следващия опит да подам документи изтеглих билет пак около 10 сутринта, редът ми излезе към 15 ч. и нещо, междувременно ходих да върша друга работа и се върнах, с риск да съм си изпуснал реда. Таман стигнах гишето, служителката с голямо удоволствие ми съобщи, че първо трябва да си платя актовете (за шофиране с изтекла книжка, за неправилно паркиране – паяк и т. н.) и тогава ще ми приеме документите. И ме прати към гишетата, за които се изтеглят билети от група В. Гишетата са разделени на такива с билети група В и група С. Разбира се, по това време билетите от група В, за гишетата, където се дават наказателни постановления, бяха свършили. Явих се на следващ ден. Видях хора, които, също като мен, с изтеглен билет, купон или майната му, на гишето узнават, че трябва първо да минат на друго гише, с друг билет, а вече не могат, защото билетите свършили. Или научават на гишето, че не са си взели не знам какво си към документите (никъде не пише) и трябва да дойдат на следващ ден, да теглят пак билет, купон и майната му, и пак да чакат.

Поглед вътре зад гишето – така се съхраняват актове и документи за град с 1 милион шофьори. Снимка: e-vestnik

Най-накрая ми приеха документите. След не знам колко посещения на трогателното място КАТ – София. Едно от местата в столицата с най-добре организиран хаос и издевателство над софиянеца. Град, в който има регистрирани над 1 милион автомобили, обслужва шофьорите с 20-ина гишета, със съответния брой служители. Дали някога под кръглите им шапки няма да ги озари идеята, че такъв брой шофьори не могат да се обслужват с толкова гишета, па макар и разделени на групи В и С?

Като допълнение към хаоса, отвън няма никакви места за паркиране. Самият КАТ е отдалечен от най-близките спирки на градския транспорт, намира се край мост, в околността на който също няма места за паркиране. Така че там може да се види и най-големият транспортен хаос в столицата. Добре организиран от униформени, които се мъчат да гонят колите, прииждащи към гишетата. Сред тях сутрин става и гигантска опашка от коли, дошли за първоначална регистрация. Това пък какъв цирк е – отделна тема за описване.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.