Хилари Клинтън, най-мразената жена в САЩ, има шанс за президент

Хилари Клинтън на среща в предизборнтата си кампания във Вашингтон на 2 април. Според социалогическите допитвания тя е мразена и същевременно има най-големи шансове за президент. Снимка: Ройтерс

Като че ли никоя друга жена не е толкова мразена в САЩ, колкото демократката Хилари Клинтън. Никой друг от кандидатите за президент обаче не е прекарал толкова време в Белия дом, колкото нея. Откакто г-жа Клинтън започна независимата си политическа кариера през 2000 г. в битка за място в нюйоркския сенат, в политическите кръгове бяха единодушни, че основната й цел е да се върне на Пенсилвания авеню. И тя оправда очакванията – включи се в надпреварата за номинации на демократите за президентските избори през 2008 г.

Омразата към бившата Първа дама е част и от огромната огромна индустрия, която преди президентските избори се задейства на пълни обороти и с помощта на която избирателите правят своя избор. Затова в най-реномираните книжарници като Borders, Barnes и Noble рафтовете се огъват под книги, в които се лее омраза срещу Картър, срещу Рейгън, срещу Буш. Сега обаче има рекордни тиражи за онази “желязна дама”, за която е ясно още от януари, че ще тръгне по стъпките на сериозно критикувания за политиката си настоящ президент Джордж У. Буш – Хилари Родъм Клинтън.

Почти година и половина преди президентските избори, всеки, който мрази Хилари, спокойно може да събере цяла библиотека със съответната литература: The Truth about Hillary (Истината за Хилари), The Case against Hillary (Делото срещу Хилари), Hillary Clinton Nude (Хилари Клинтън гола). Никой друг американски политик не е толкова често разобличаван, разбулван, развенчаван и наблюдаван, както бившата адвокатка, родена през 1947 г, бившата First Lady (Първа дама), настояща сенаторка и бореща се за кандидат за президент на демократическата партия.

Омразата към Хилъри Клинтън властва не само на книжния пазар. Над три милиона посетители на сайта You-Tube са гледали видеоклипа срещу нея, измайсторен от калифорнийски компютърен маниак. Той е имитация на рекламния клип на Епъл от 1984 г., направен за представянето на новия за времето си компютър Макинтош, който с алюзия за Биг Брадър съобщава: “На 24 януари Епъл ще представи Макинтош. И ще видите защо 1984 няма да е като “1984”. В новия клип Хилари Клинтън играе ролята на Биг Систър, която превръща свободните американски граждани в безволеви роботи и повтаря: “Ще видите защо 2008 няма да е като 1984”.

В издателството Running Press срещу 12,95 долара може да се поръча Хилари Клънтън вуду-комплект („Hillary-Clinton-Voodoo-Kit“). Той се състои от кукла-Хилари Клинтън, книга с вуду-заклинания (“особено подходящи за нови сенатори”), и карфици.

“Хилари Клинтън вуду-комплект” се продава под мотото “Набодете я вие, преди да ви е набола тя”.

“Тя е най-противоречивата Първа дама в света”, пише в наръчника. “И като жена, осмелила се да влезе на политическата сцена, вместо да играе на сигурно с благотворителна дейност, тя вдъхнови бурни страсти и у двете страни. За всички, които биха искали да я набодат, това е вашият шанс. За онези, които са ужасени от тази мисъл, остава успокоението, че всеки долар, похарчен за купуването на този комплект, няма да бъде дарен на политическите противници на г-жа Клинтън.” И завършва със съвета “Набодете я вие, преди да ви е набола тя.”

Омразата към Хилари Клинтън има няколко корена. Един от тях е в “съвсем нормалната” враждебност между демократи и републиканци, които през изминалите години така се възбудиха, че политическите наблюдатели заговориха за разделение на страната. Другият е в това, че името “Клинтън” не помага особено много. Във фантазиите на противниците си Хилари и Бил се свързват с образа на безполово мъжко-женско същество наречено “Билари”, в което едната половина е толкова отвратителна, колкото и другата. До влизането в Белия дом на Джорд У. Буш почти не е имало президент, дори не и Ричард Никсън, който да е бил толкова мразен от противниковата партия, колкото Бил Клинтън. И логическата последица е “прегръдката на смъртта” за неговата съпруга, която му е вярна в интелектуално и политическо отношение. Затова забележителен брой американци, според запитванията повече от 40 на сто, уверяват, че за нищо на света няма да изберат Хилари. Независимо срещу кого ще застане на президентските избори.

Заслуга за омразата има, разбира се, и самата Хилари. На много избиратели тя се струва студена, амбициозна и пресметлива. Начинът, по който промени отношението си към войната в Ирак през годините – от пълна подкрепа през 2002 г. до критика, насочена повече към самия Буш, отколкото към войната – буди усещането за хладна и нямаща връзка с убежденията пресметливост. Междувременно Хилари успя да докаже вещината си по военните въпроси, като се включи в размяната на удари в Сената. Войната в Ирак обаче става все по-непопулярна, а първоначалната й подкрепа за военното приключение на Джордж Буш й донесе негативи. След това тя се изказа радикално за връщане на американските войски оттам, а напоследък заема по-умерена позиция за постепенно изтегляне от Ирак.

За омразата към г-жа Клинтън може би има още една причина. Дали не става дума за женомразство? Преди време журналистът от Вашингтон пост Ричард Коен я сравни с друга особено мразена жена – Мария-Антоанета: “Както Мария-Антоанета, и Хилари е извор на толкова страх, ужас, но и на толкова надежди, че трябва да приемем, че не става дума само за нейното минало или за нейните амбиции. Тук има замесено нещо дълбоко фройдистко.”

С поведението си Хилари Клинтън демонстрира крайна амбиция и железни нерви. Тя дори постави рекорд в набирането на дарения за президентската си кампания, като за три месеца събра 26 млн долара. Г-жа Клинтън има богат опит с президентските кампании. По време на кампанията през 1992 г. тя подкрепяше мъжа си, когато цяла Америка разбра, че той е женкар. Днес много наблюдатели считат, че той никога не би станал президент, ако тя го беше напуснала. Хилари го подкрепяше и по време на аферата Люински, дори когато беше принудена да признае, че тя не е гигантска конспирация на десните, а се дължи изцяло на характера на мъжа й.

Наред с омразата към нея, обществените допитвания са категорични, че американците са готови да изберат жена за президент на САЩ и да я направят върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Затова е жалко, че женското начало у Хилари е едва на втора линия.

Много републиканци считат, че г-жа Клинтън е възможно най-добрият кандидат за президент на демократите, който може да очакват. Никой освен нея не може да извади от летаргията собствените им отчаяни привърженици и да ги заведе до урните.

Още през 1992 г. Хилари наложи рекламното мото “Две в едно” (“Two for one”) – ако бъде избран Бил Клинтън, като бонус се получава опитната юристка Хилари. Днес нещата са обърнати: с “две в едно” се дава шанс обичаният екс-президент Бил Клинтън отново да влезе в Белия дом. И тъй като от 1951 г. една поправка на Американската конституция забранява трети президентски мандат, двойното същество Билари може да отбележи политическото завръщане на Бил.

За този успех обаче трябва да се положат още много усилия. Хилари продължава да изглежда ледено студена и дистанцирана. Така беше и на погребението на вдовицата на Мартин Лутър Кинг през февруари 2006 г. След речта на съпруга й Бил нямаше присъстващи без насълзени очи. След словото на Хилари разликата беше шокираща: смислените й думи прозвучаха като лекция пред студенти. Оттогава двамата почти не се появяват заедно. И никой не се съмнява във волята й за победа. Съмненията са, че точно желязната й воля ще й изиграе лоша шега.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.