Олимпиада с горчив вкус

Открива се Олимпиадата в Пекин. Едва ли някой се съмнява, че откриването ще бъде грандиозно. Ако в Китай умеят нещо, то е да накарат хиляди и милиони да танцуват в синхрон, да издигат като мравки гигантски строежи, да сглобяват милиони лаптопи и кукли „Барби“. Коментаторите ще се захласват по мащабите и организацията, ще изреждат надминатите рекорди по участници, публика, съоръжения и, естествено – рекламни приходи. Но какво ще остане извън кадрите на преките предавания и репортажите?

Когато акредитираните журналисти за Олимпиадата се озоваха в Китай, изведнъж изпищяха, защото не можели да отворят сайта Youtube. Цензурирали им интернет. Но че е цензуриран постоянно за милиардите китайци, не им беше направило впечатление. Някъде на заден план останаха човешките права и публичните екзекуции, репресиите в Тибет и разрушаването на природата. Важното е да стане олимпиадата. И да не дразним сега китайците. Те съчетават еднопартийната система и пазарната икономика. В Азия нещата са по-особени. А ако не излизаш от олимпийското село, всичко изглежда почти наред.

Репортерката на БНТ беше искрено изненадана и дори възхитена, че са и позволили (!) да посети разни места извън въпросното село. Вярно седем-осем пъти й проверили документите и й записали името, но, представете си, нямала придружител! Толкова ли е лесно да ни върнат в кадифената прегръдка на комунизма?

Е, лордовете от МОК изглежда обичат тази прегръдка. Тоталитарните режими се справят отлично с организацията на масови мероприятия, знаят как да посрещат високи гости и са щедри на скъпи подаръци.  А когато почнат състезанията, дори журналистите, които са се опитвали да се огледат наоколо, ще забравят всичко извън терените. Най-много да им подхвърлим няколко допинг скандала. Четиридесет – каза още преди седмица председателят на МОК. И с това не бива да се прекалява, защото страдат приходите от реклама.

Приятно гледане на грандиозните състезания. И много поздрави на Кубертен. А ако ви е останал горчив вкус в устата, дано да си го оправите на следващите олимпиади. Защото след шест години ни очаква Сочи и ново тържество на демокрацията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.