Физикът Георги Котев показва документи за горивото в АЕЦ „Козлодуй“

Георги Котев. Снимка: Личен архив

Българският ядрен физик Георги Котев, който качи в YouTube запис с предупреждения за използването на опасно гориво в АЕЦ „Козлодуй”, публикува два нови записа. Той заявява, че, най-накрая ще покаже първото си и най-важно доказателство, че ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй“ е подменено – разрешението за въвеждане в експлоатация на новия вид гориво и основанието за това.


Пълният текст на новите записи може да се прочете в блога на Георги Котев. В края на второто видео той дава линк към страница, където са публикувани факсимилетата на множество документи за доставките и въвеждането в експлоатация на ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“ и се казва:

„На практика ние вече трета година експлоатираме нов вид ядрено гориво без да имаме адекватна оценка за безопасната му експлоатация и в тази светлина появилите се отклонения от нормите изглеждат напълно логични? Непредвидените и наднормени удължавания на горивните кампании от своя страна водят до “прегаряния” на горивни касети от стария тип ТВСМ. Логично се налага въпросът, дали това са единствените и последни отклонения и ако не са, кога и как ще разберем за останалите? Може би при една авария…?“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.