Южна Осетия: война и пропаганда

Грузия атакува Южна Осетия
Грузински танкове пътуват към Цхинвали, на около 100 км. от Тбилиси. Грузинската войска, включително авиацията, атакува няколко сепаратистки села в Южна Осетия в ранните петъчни часове след съвсем краткото примирие между двете страни. Снимка: Ройтерс

Кой контролира Цхинвали, колко самолета са свалени и какво се случва в обхванатата от боеве Южна Осетия –  са въпроси, на които няма ясен отговор. Въпреки това, всички страни в конфликта правят гръмогласни твърдения, които засега не получават потвърждение, а и не е факт, че някога ще го получат. Войната ще изтрие всичко. „Газета.ру“ анализира особеностите на грузинската и руската военна пропаганда.

За това какво се случва в Южна Осетия, няма точна информация, така че да се проверят многобройните изявления на страните в конфликта е доста трудно. Междувременно Русия и Грузия разказват свои версии за броя на свалените самолети, за жертвите и кой контролира територията на непризнатата република. За да не бъде голословна, Москва вече започна разследване на събитията в зоната на конфликта. Главната руска военна прокуратурата (ГВП)  вече заведе наказателно дело за убийства на руски миротворци и други граждани. Според различните данни за повече от един ден на конфликта са загинали между 12 и 13 миротворци. Броят на цивилните жертви според правителството на Южна Осетия достига 1600 души. 30 военни прокурори, заявяват от ГВП, ще приемат на място жалби и заявления на граждани на Русия, пострадали при сблъсъците.

Етническо прочистване

Колко души са загинали през тези дни предстои да бъде установено. Русия отправи гръмогласни обвинения за етническо прочистване, извършено от грузинските военни след окупацията на Цхинвали. Такива аргументи представи представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин на заседанието на Съвета за сигурност. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров също говори за жестокости, извършени от грузинските военни. „Тъй като за втори пореден ден грузински сили са въвлечени в агресивни актове, грубо нарушаващи международните споразумения и международните хуманитарни закони, като същевременно извършват нападения срещу цивилни граждани в жилищни домове, срещу конвой, който извежда ранени от зоната на боевете, а според някои съобщения, ги доубиват, това стана неприемливо за нас. Отговорността на Русия като миротворец е да реагира на тази агресия“, каза той.

Грузия отхвърля всички обвинения в прочистване. Досега не са представени никакви доказателства и факти за разстрели или изтезания поради национална принадлежност (именно такава интерпретация на „етническо прочистване“ е дадена в международното хуманитарно право). Съветът за сигурност на Грузия в събота обвини руската страна в етническо прочистване, извършено в завзетите от руски части села с преобладаващо грузинско население. „В това няма съмнение.Населените места, попаднали в зоната на руската инвазия, всички тези села, са били прочистени… Оттеглянето на нашите войски оттам ще доведе до ново етническо прочистване от страна на руските войски“, съобщиха на пресконференция в Тбилиси.

Кой контролира Цхинвали?

Руски войски навлязоха в Грузия
Руски части с бронирани машини навлизат в Южна Осетия, където по-рано Грузия опита да установи контрол над столицата на сепаратистите Цхинвали. Президентът на Грузия Михаил Саакашвили призова по CNN за международната помощ срещу руското нахлуване. Снимка: Ройтерс

Основният въпрос, на който засега няма отговор, е какви сили и доколко контролират Цхинвали и съседните села. И руските миротворци, и Грузия още в събота на няколко пъти успяха да заявят, че почти напълно контролират положението в столицата на Южна Осетия. Последният такъв доклад от руска страна прозвуча в събота следобед. „В момента батальонните тактически групи изцяло са освободили Цхинвали от грузинските въоръжени сили и започват да изтласкват грузинските части извън зоната на отговорност на мироопазващите сили“, каза главнокомандващият на Сухопътните войски генерал Владимир Болдирев. Той каза още, че миротворците се опитват да организират евакуацията на хората от Цхинвали. Междувременно, грузинската страна рапортува за заемане на нови рубежи. Така или иначе, в Цхинвали, както съобщават различни журналисти, продължава стрелбата. От друга страна, миротворците твърдят, че водят огън  само по тези сгради, където има грузински военни, които означава, че те са в града. Най-вероятно е все още рано да се каже, че някоя от двете страни контролира ситуацията в столицата на Южна Осетия.

Свалените самолети

Също така е трудно да се изчисли колко самолети са свалени над Южна Осетия след 8 август. От Съвета за сигурност на Грузия в събота съобщиха за десет свалени руски самолета, предаде кореспондентът на „Газета. ру“. Пилотът на свален в събота Су-25 бил взет в плен. Началникът на Генералния щаб на Русия генерал-полковник Анатолий Наговицин призна загубата на два самолета и техните пилоти: Ту-22 и Су-35. Грузинските власти съобщиха на агенция Ройтерс, че един руски пилот е заловен и разпитван, а вторият – загинал при падането на самолета.  Преди това министърът на реинтеграцията Темур Якобашвили каза друго пред „Газета. ру“: „Ние свалихме 4 руски самолета. Имаме видеоклипове, облеклото на пилотите, и смятаме да покажем всичко това по телевизията.“  Нищо такова не е беше показано.
Южна Осетия твърди, че техните ПВО са свалили два грузински самолета. В събота го заяви сайтът на Държавния комитет за информацията и печата на републиката. Падането на един грузински военен Су-25 са успели да снимат руски журналисти  от канала „Вести“. Те също така показаха кадри с горящия самолет, а катапултиралият пилот по техни данни е бил застрелян.

Бомбардировките

Грузинската страна за два дни на конфликта посочи пет-шест населени места, далеч от зоната на конфликта, за които твърдеше, че са били подложени на руски бомбардировки. Като правило Москва оставяше тези твърдения без коментар.  В събота, с позоваване на председателя на прогрузинското правителство на Абхазската автономна република Малхаз Акишбай, телевизия „Рустави-2“ обяви, че руски щурмови самолети са нанесли въздушни удари по Кодорското дефиле в Абхазия, контролирано от Тбилиси. Тази информация беше опровергана от абхазка страна. Президентът на непризнатата република Сергей Багапш съобщи, че  ударите по Кодори са нанесени от военновъздушни сили под негово командване.

От Съвета за сигурност на Грузия съобщиха в петък, че руски самолети са бомбардирали базата на националните ВВС във Вазиани, на 25 км от Тбилиси. В резултат на удара никой не е пострадал, но на сградите са нанесени значителни щети, съобщиха от съвета. Същият ден имаше съобщения за бомбардировки на военна база и железопътната гара в Сенаки и на военноморската база в Поти. В събота бяха атакувани грузинските позиции в град Гори, както и военното летище Копитнари край Кутаиси. Фактите за бомбардировките бяха потвърдени както от очевидци, така и от местните власти.

Руската страна предпочете да се въздържа от коментар, но външният министър Сергей Лавров заяви в събота, че Русия не възнамерява да бомбардира грузинската столица Тбилиси. Но териториите, които правителството на Саакашвили използва за водене на война в Южна Осетия, предава АП думите на министъра, „не могат да се чувстват в безопасност“.

Евфемизми

Дипломатите от двете страни дискутират много за това дали двете държави са в състояние на война помежду си. Измислят се хитри евфемизми. Русия, чийто миротворци се намират в зоната на конфликта, твърди, че страната не е във война с Грузия. „Всички подразделения на 58-а армия, пристигнали в Цхинвали, са насочени там за подпомагане на руските мироопазващи сили, понесли много загуби в резултат на обстрела на позициите им от частите на грузинската армия“, представи версията на руската страна Наговицин. Президентът Дмитрий Медведев нарече въвеждането на войски в съседна страна „операция за налагане на мир“.
Грузия още отначало използва формулировката, че страната фактически се намира в състояние на война. В събота сутринта президентът Саакашвили заяви, че е „решил да въведе военно положение в страната“ и това е продиктувано от „агресията на Русия срещу Грузия“. В края на деня в Грузия бе въведено военно положение за срок от 15 дни.

По газета.ру

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.