Защо КАТ обича да мери въздуха

През лятото, особено през август, вестниците се гърчат от глад и жажда за простотии. Не само в България, а и в Австралия, Канада и Южно-африканската република. Пишат за кръвожадни бели акули, които късат живо месо по плажовете, за извънземни и за тайния живот на звездите от Холивуд.
Като дюшеш им падна и историята на 25-годишния строителен работник от с. Нова махала, Пазарджишко. Хванали го катаджиите да кара пиян след сватба. Блъснал с БМВ-то си две паркирани коли и припаднал. И му измерили с дрегер 8,15 промила съдържание на алкохол в кръвта. А той човекът успял само да каже: “Господин полицай, изпил съм само 20 литра (2 каси) бира?!” Готово заглавие за австралийските таблоиди. Нищо че в южното полукълбо иде зима, засушаването в пресата е световен факт. 8,15 промила е рекорд в цял свят, тъй като се знае, че над 6,5 промила настъпва алкохолно отравяне и смърт.

Но като говорим за факти, ето какви са те. Въпросният строител е карал БМВ-то си с 3,53 промила, показала кръвната проба в лаборатория Пловдив. Тази стойност за строител на 25 години е нещо нормално, все едно да кажеш, че е рекорд куче да изяде парче луканка.
Никой не обясни, че показанията на уредите, които използват катаджиите, не само у нас, са далеч от истинските стойности.  В случая “грешката” е над 4 промила. Ето защо всички шофьори, без разлика на възраст, пол и съзнание, трябва да знаят, че ако ги хванат почерпени на пътя, трябва по най-бързия начин да дадат кръв за проба. Иначе може да се прочуят на няколко контитента като огнегълтачи. Защото уредите мерят количеството алкохол в издишан въздух и нищо повече. Ако си нажабуриш устата с водка и я изплюеш, КАТ може да изкара, че имаш 5 промила алкохол в кръвта, а реално съдържанието да е под разрешените от закона 0,5 промила. И това може да установи само кръвната проба.

Полицаите се кълнат, че не могат да разбъзикат уредите и да изкарат пиян човек, който е трезвен като краставичка. Така казват и таксиджиите, но опитът показва, че за едно и също разстояние апаратите им отчитат различни суми, защото слагат “помпи”.
При предишните поправки на Закона за движение по пътищата през юли м.г. бе предлагано кръвната проба в медицинските лаборатории да отпадне. Но не се прие. Бъдете сигурни, че този казус ще бъде поставян отново и отново пред законодателите. Защото къде-къде по-лесно е да мериш въздух и да изкарваш някого престъпник. А после да му искаш рушвет.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.