Бирария със спомени за ЩАЗИ буди призрака на ГДР – видео

ДПА

http://www.youtube.com/watch?v=CkMCcNxmSbE
Кръчма, пълна със спомени за ЩАЗИ, предизвика гняв сред жертвите на някогашната източногерманска тайна полиция. Разпънато зад бара знаме на бившата Германска демократична република (ГДР) и разкъсани листа от архивите на ЩАЗИ са част от интериора на „Фирмата“ на улица „Източен Берлин“, на която се е намирала централата на тайната полиция на ГДР. На една от стените има порцеланова чиния с изписан девизът на ЩАЗИ за защита на „държавата на селяните и работниците“. Има и постер, който гласи: „Добре дошли в столицата на Германска демократична република (ГДР)“.

За хората, които са пострадали от източногерманското министерство на държавната сигурност, кръчмата обаче не е тема за веселие. „Омаловажаването на ЩАЗИ по такъв начин е невероятно“, казва Теодор Митруп – член на Съюза на организациите на жертвите на комунистическото управление, чиито офиси се помещават в някогашната централа на тайната полиция на ГДР. „Хората, които са били изпратени в затвора от тайните служби, и останалите жертви, не получиха толкова внимание, колкото отварянето на тази кръчма“, възмущава се Митруп.

„Фирмата“ е собственост на Вилфрид Гау и Волфганг Шмелц, които преди това работили заедно в кол-център. „Това не е шега, това е чиста сатира“, обяснява Гау, който е израснал в ГДР, но настоява, че не е бил сред 100-те хиляди неофициални информатори на ЩАЗИ, предавали сведения за свои съграждани. Той твърди, че кръчмата, известна още като „Свърталището на съзаклятниците“, не е замислена да прославя тайната полиция на бившата Източна Германия, която източногерманците често наричали именно „Фирмата“. „В основата си ЩАЗИ беше разузнавателна служба като израелската Мосад или германската БНД“, обръща внимание 60-годишният Гау. Неговият съдружник – 53-годишният Шмелц, който произхожда от Западна Германия, възприема кръчмата само като бизнес-начинание. „Това не е свърталище на ЩАЗИ, казва той. Хората от квартала идват тук, за да пият по бира и да поговорят за футбол и за жени.“

Кръчмата се намира в предградието Лихтенфелд, където живеят много бивши служители на ЩАЗИ. Редовните посетители могат да кандидатстват за информаторска карта, която им дава право на отстъпка. „Самият факт, че живея тук, не означава, че съм бил в тайната полиция“, казва 78-годишен мъж, преди да бъде изгонен от кръчмата за притесняване на останалите посетители. Собствениците се надяват, че „Фирмата“ ще е като магнит за туристите, които искат да опитат вероятния вкус на живота в някогашната ГДР.
От най-голямата атракция на Берлин – Берлинската стена, която беше съборена през ноември 1989 година – са останали само няколко отломки. Хитри предприемачи обаче измислят идеи за утоляване на ненаситната жажда за „осталгия“ (игра на думи в Германия, при която се смесват думите „ост“ – „изток“ и „носталгия“). На бившия контролно-пропускателен пункт от периода на Студената война „Чекпойнт Чарли“ търговци продават източногермански ордени и военни униформи. Хотел, наречен „Остел“, предлага стаи с мебелировка от комунистическо време и портрети на бившия комунистическия лидер Ерик Хонекер на стената. Една берлинска туристическа агенция дори организира „сафари-обиколки“ в източната част на столицата в модифицирани „Трабанти“.

„Кръчмата със спомени за ЩАЗИ беше отворена в момент, когато ГДР е смятана за шега или за обект за присмех“, отбелязва преподавателят от Берлинския свободен университет Клаус Шрьодер. В същото време, „колкото повече се отдалечава във времето ГДР, толкова по-положителен става образът й“, допълва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.