10 грешки, които правим при първа помощ

Слава Богу, че съществуват спешни отделения в болниците. Но понякога мерките за първа помощ, които взимаме преди да стигнем до там могат коренно да  променят нещата, особено ако спешното е препълнено.
Сп. „Нюзуик“ се посъветва с двама експерти – д-р Том Скалета, който е президент в оставка на Американската академия за спешна медицинска помощq и президента на Асоциацията на сестрите в спешната медицина Денис Кинг. Те посочват най-честите грешки при първа помощ и какво всъщност е нужно да се направи.

1. Отрязване на пръст
Много лесно е човек да отреже част от пръста си за секунда, докато нарязва зеленчуци или използва електрически трион.
Какво не трябва да правим в този случай – да се опитваме да запазим отрязаното парче, като го поставим директно в лед.
Какво е нужно – завийте парчето във влажна марля (физиологичен разтвор би бил най подходящ за напояване на марлята), след това го поставете в непромокаема торбичка и чак след това се поставя торбичката в лед. После занесете торбичката в лед до спешното отделение. А на раната на ръката или на тялото е необходимо да се постави лед, за да се намали подуването и се покрива с чисто и сухо платно.

2. Избит зъб
Не търкайте и не жулете зъба, дори да е мръсен (внимателното изплакване е по-добро).
Необходимо в случая е да се постави зъбът в мляко и бързо в спешното, само така има шанс зъбът да бъде поставен отново.

3. Изгаряне
Не поставяйте лед или масло или нещо друго мазно върху изгорелия участък. Също така не покривайте с хавлиена кърпа или одеяло, защото влакна от тях могат да попаднат върху раната. Когато става въпрос за сериозно изгаряне, трябва да се внимава да не се спука някой мехур или да не откъснете парче от кожата.
Необходимо е изгореното място да бъде измито и да се намаже с мазило, подходящо за леки изгаряния. Насочете се към болницата за всяко изгаряне на очите, устата или нежни части на тялото, дори и да е леко.  И за всяко изгаряне, което е по-голямо от дланта ви, както и за всяко, което прави мехури или е последвано от температура.

4. Електрически удар
Не пропускайте да потърсите лекарска помощ при раздрусване с ток (например от електрическите кабели в дома), дори и когато няма видими следи или травми. Електрическото изгаряне причинява невидими и сериозни вреди, които са дълбоко в нашето тяло. Повече от 500 американци всеки ден умират при токов удар.
Необходимо е веднага да отидете до спешното отделение на някоя болница.

5. Изкълчен глезен
При изкълчване на глезена в никакъв случай не поставяйте затоплен компрес.
Трябва да наложите изкълченото място с лед. Ако болката е много силна, вероятно имате фрактура и ще ви се наложи да посетите доктор в спешното.

6. Кървене от носа
Не се навеждайте назад. След като кървенето спре, не духайте носа си и не се навеждайте напред.
Нужно е да седнете в изправено положение и да притискате постоянно носа точно под костта за 10 -15 минути. Ако кървенето продължи повече от 15 минути или смятате, че кървите твърде много, веднага отидете в болница.

7. При поглъщане на отровно вещество
Не се опитвайте да повръщате или да пиете сироп, който предизвиква повръщане (разбира се ако изрично не сте получили такива указания от лекар).
Трябва да потърсите веднага спешна помощ и задължително носете веществото, което сте погълнали, с опаковката му във вас при лекаря.

8. При пробождане с остър предмет
Не отстранявайте предмета сами, защото така може да причините по-големи увреждания или да увеличите кървенето на раната.
Необходимо е да стабилизирате предмета, доколкото е възможно, и да бързате към спешното отделение.

9. При припадък
Не трябва да поставяте нищо в устата на жертвата.
Необходимо е да оставите жертвата в легнало положение, без да бъде местена и по възможност в открито пространство. И веднага след това се обадете, за да повикате лекарски екип.

10. При кървене
Не използвайте турникет! Така може да причините много по-опасна вреда на тъканите.
Необходимо е в такива случаи  да притиснете силно с чиста кърпа кървящата рана или марля и да превържете. Ако кървенето не спре, отидете на лекар. Посетете задължително лекаря, ако раната е причинена от ухапване на животно.

По сп. Нюзуик

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.