Правителството било комунистическо. А защо искат да го свалят с комунистически искания?

Правителството е комунистическо, мафия и т. н. Такива лозунги се виждат из Интернет, също и по митингите на млекопроизводителите напоследък.  Ама нещо не е наред.

Млекопроизводителите протестират пред правителството за ниските изкупни цени на млякото. А защо пред правителството? Няма държавни млекоцентрали вече, които да изкупуват мляко. Правителството не може да нареди на млекокомбинатите да изкупуват млякото по-скъпо. Няма вече държавно определяни цени.  Млекопроизводителите искат субсидии, вдигат лозунги “Къде са ни парите?” Ама, съжалявам, това не са техни пари. Това са парите на данъкоплатеца.

Защо мислят, че ги заслужават?  И правителството щедро им обещало 19 ст. на литър субсидия. Сега дава 6 ст., после ще даде още 13 ст., ако разрешат от Брюксел. А Брюксел не дава засега. Защото тези субсидии на глава, на литър вече са отречени и се търсят други начини за подпомагане на животновъдство.  Какво ще стане, ако правителството, което се е поддало на популистките искания, плати исканите помощи от 60 млн. лева за животновъдството и после отнесе глоба от Брюксел, че извършва неразрешено подпомагане, което изкривява пазара?

Кой ще плати глобата? Пак данъкоплатецът. А България може и да я отрежат от други земеделски помощи от ЕС.  Всеки, който излезе на улицата и размаха лозунги за мафия и комунизъм, получава пари от това правителство.  По-рано така и таксиджиите блокираха София, поискаха по-високи тарифи за возене от… правителството. Аре, стига бе. И цените на бакшишите да ги определя държавата.

Работниците от частния “Кремиковци” излязоха пак пред правителството – комбината да го купи украинският олигарх, а не индийския стоманен крал. Да им даде заплатите. Тук всеки по навик иска и чака от държавата.  Уж десни партии и политици атакуват правителството с леви искания.

Така комунизмът се връща с лозунги против комунизма. Всъщност той не се връща, той не си е отивал от главите на хората.  По-инициативните и предприемчивите не протестират, не блокират пътищата. Те искат от правителството и държавата само едно – да не им пречи.

Който не е намерил работа или не е почнал бизнес тук, е заминал за Испания, Гърция, САЩ – всеки според способностите си.

Тия дни един приятел, който живее в чужбина, се оплака, че не намерил човек в село недалеч от София, който да му окоси двора на вилата – за 1 декар давал 20 лв. После покачил на 50 лв., стигнал до 100 лв., но накрая  го окосил сам. А кръчмата била пълна с хора без работа, благо пийващи ракийка.

Има нещо сбъркано в цялата работа.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.