Кой ще опази брега край Тюленово от хората? – фотогалерия

Скалистият бряг край с. Тюленово е едно от най-красивите места по българското Черноморие и естествено обиталище на редки и изчезващи видове птици. Местността обаче с превръща все повече във вилна зона.

Пещерите в скалите са естествено обиталище на птиците. Но местната община разпродава земята и вили се строят по брега извън селото. Скоро няма да остане място, необитавано от хора и обиталищата на птиците ще бъдат ликвидирани. Снимка: Иван Бакалов

Пещерите в скалите са естествено обиталище на птиците. Но местната община разпродава земята и вили се строят по брега извън селото. Скоро няма да остане място, необитавано от хора и обиталищата на птиците ще бъдат ликвидирани. Снимка: Иван БакаловКорморани. Снимка: Иван БакаловБрегът край с. Тюленово е неповторим със своите природни образувания по цялата крайбрежие. Снимка: Иван БакаловСкалите-островчета край с. Тюленово са естествените обиталища на кормораните и др. птици. Снимка: Иван БакаловЕдин от многото минерални извори,  пръснати край Тюленово, които туристите използват за баня. През август пред тях се редят на опашка. Снимка: Иван БакаловСкали в южния край на Тюленово. Снимка: Иван БакаловКорморани. Снимка: Иван БакаловБрегът край с. Тюленово погледнат от северната страна. Вижда се как вилите настъпват извън селото. Снимка: Иван БакаловДелфин и малко делфинче край брега на Тюленово. Снимка: Иван БакаловДелфин край брега. Снимка: Иван БакаловГнезда на корморани в скалите. Снимка: Иван БакаловРядка растителност в скалите край Тюленово. Снимка: Иван БакаловРядка растителност в скалите край Тюленово. Снимка: Иван БакаловКорморани. Снимка: Иван БакаловСнимка: Иван БакаловПещера в скалите. Снимка: Иван БакаловПещера. Снимка: Иван Бакалов

Извън територията на селото една след друга никнат вили. Продадени са земи извън регулацията на селото и се очаква строителството да се разшири на север и на юг. През лятото все по-големи групи туристи разпъват палатки навсякъде край скалистия бряг и паркират колите си до обиталищата на птиците. Брегът губи характера си на дива природа и ще престане да бъде обиталище за фауната. В миналото тук е имало и тюлени (откъдето и името на селото), но постепенно са изчезнали от човешкото присъствие. В целия район земите са изкупени за голфигрища и вилни селища (виж още за Тюленово, Шабла, Камен бряг тук).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.