Краят на СПИН не се вижда

Благодарение на даренията в размер на милиарди долари все повече хора с ХИВ имат достъп до животоспасяващи терапии

Лекари бият ваксина Pneumovax на момченце, болно от СПИН, като част от програма за ваксинация, организирана от неправителствената организация Снгобадо в Индия. Снимка: Ройтерс

Миналата седмица в Мексико приключи 17-ата международна конференция за СПИН. И на нея отново стана ясно, че провеждащата се на всеки две години среща на хиляди изследователи на СПИН, активисти и представители на благотворителни организации все повече се превръща в панаир, на който става дума за това, да се привлече възможно най-много внимание в името на собствените интереси. Въпреки това на форума изпъкнаха най-малко два факта: има напредък в световната борба срещу СПИН, но въпреки това болестта още дълго време ще остане бич за човечеството.

70 процента от болните са без терапия

Най-новите данни от Unaids – американската организация за борба със СПИН – показват, че от 2000 година процентът на възрастните хора с ХИВ остава постоянен. На практика СПИН има характер на епидемия, която застрашава обществото на държавата като цяло, само в Африка на юг от Сахара. Навсякъде другаде ХИВ засяга на първо място определени рискови групи: наркомани, използващи спринцовки, хомосексуалисти и проститутки.

В края на 2007 година в развиващите се страни достъп до медикаменти са получили три милиона души. Така се задоволява само около една трета от потребностите на тези държави. В отделни случаи обаче процентите са впечатляващо високи. Например в относително богатата Ботсвана почти 90 процента от нуждаещите се получават съответните вещества. И това има значение, защото от 1,8-те милиона жители на малката страна в южна Африка 300 000 души са с ХИВ.

Тази промяна стана възможна не само с помощите, отпускани от богатия Север, които текат за финансиране на терапиите на юг както никога досега. Както писа неотдавна американското специализирано издание Сайънс, в края на миналата година различни частни и публични инициативи са предоставили за борбата срещу СПИН около 10 милиарда долара. Само фондацията на софтуерния магнат Бил Гейтс е инвестирала в тази сфера 2 милиарда долара.

„Милиардите спасиха милини човешки животи”q казва инфекционистът и специалист по СПИН Хансякоб Фурер от Берн. А Джефри Сакс от Колумбийския университет, който отдавна се е посветил на борбата със СПИН, обясни в Сайънс: „Само преди седем години нито един африканец не получаваше терапия в рамките на благотворителна програма. Днес има лъч надежда, че епидемията е достигнала връхната си точка.”

Кълновете на успеха са още малки и слаби, но въпреки това вече хвърлят своята сянка. По-широкият достъп до антиретровирусни медикаменти и фактът, че броят на новите инфекции остава висок в световен мащаб, показват, че все повече хора живеят с ХИВ. От Unaids са изчислили, че на мястото на двама души, които получават терапия за пръв път, идват пет други, които се заразяват. Ако тази тенденция се запази, разходите за терапията ще скочат невъобразимо. За да може да се осигурят лекарства на 80 на сто от всички ХИВ-позитивни до 2010 година, ще са необходими около 42 милиарда долара – четири пъти повече, отколкото днес има на разположение.

Неравномерно разпределение

Събирането на средствата обаче е само едната страна. Как може да сме сигурни, че средствата ще се разпределят справедливо? Според Сайънс Руанда получава от инициативата Pepfar на американския президент Джордж Буш 2015 долара на заразен. В централноафриканската Демократична република Конго, в Мианмар, в Судан и в Зимбабве сумата е само 150 долара. Това неравномерно разпределение може и да има политически корени, но често е обусловено от нестабилни политически отношения или корупция в държавите.

А понякога е невероятно трудно да се установи със сигурност дали превантивните мерки или разпределянето на лекарства имат влияние. Понякога се стига до абсурдната ситуация точно в страна, която получава много пари за борба със СПИН смъртните случаи да са най-много. И това се дължи само на факта, че страна може да си позволи да обхване коректно смъртните случаи в скъпи изследвания.

Според някои критици многото пари от Севера влошават положението още повече. Най-усърден в това отношение е Роджър Инглънд, който ръководи мозъчен тръст по здравните въпроси на карибския остров Гренада. В свои коментари, публикувани от утвърдени специализирани издания, той обяснява, че в сравнение с другите заболявания за СПИН се харчат прекалено много пари. А в държавите със средни и ниски доходи ХИВ е с по-малък дял сред заболяванията, отколкото инфекциите и проблемите с кръвообращението.

Ингланд твърди също, че милиардите инвестиции в помощта за СПИН са създали в по-бедните страни паралелни здравни системи със собствени чиновници и специална инфраструктура. Неотдавна американския здравен експерт Лори Гарет описа последствията от това във „Форин афеърс” по следния начин: „Днес ХИВ-позитивни майки от държавите в Третия свят получават лекарства, за да не премине вирусът в бебетата им – едновременно с това в общодостъпната здравна система те не биха имали достъп до най-елементарна родилна помощ или до ваксини за децата си.”

„В Африка чуждите пари може да причинят две неща: конкуренция спрямо местните здравни структури, но и подобрението им”, казва експертът по СПИН от Берн Фурер, който познава ситуацията в Танзания от личен опит. Необходима е повече предпазливост, а точно успехите в терапията на ХИВ/СПИН са показали, че ако наличните ресурси се използват правилно и концентрирано, може да се постигнат успехи.

По отношение на изследванията последната година не беше много успешна, а науката дълго време ще се отърсва от получения шок. През септември в Америка и в Южна Африка трябваше да бъде прекъснато многообещаващо изследване за развитието на ваксината срещу ХИВ. Препаратът не успя да предпази някои от хилядите доброволци срещу вируса, а дори ги направи по-възприемчиви към него. Сега американските здравни власти решиха да върнат финансираните от тях изследователи на ваксината обратно в лабораториите, за да започнат там работата си от нулата.

Превенцията винаги е по-добра от лечението. И тъй като ваксината все още е в бъдещето, много експерти залагат на превантивни мерки, насочени към рисковите групи. Дали изследването за ваксината ще бъде спряно по тази причина, както настояват активисти на американската Aids Health Care Foundation в Мексико, е друг въпрос.

Има и критици, които казват, че многото пари от Севера само влошават положението.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.