От жегите ченгетата се оливат и има жертви

Дали от жегата през август, но настъпва полицейски разгул, който няма как да се скрие.
Шеф на РДВР Враца пиянства демонстративно с местни мутри. Преди това бил наказан от министъра, че попречил на подчинените си да проверят за алкохол пиян съдия от местния съд, който возел в колата две мадами. С устно нареждане полицай бил накаран да духа в дрегера вместо съдията.
В Бургас бивш полицай пие в компанията на сегашен шеф на РПУ Приморско, излиза пиян от кръчмата и гръмва в главата непознат младеж, който седи отвън на пейката. Полицейският шеф изчезва от местопрестъплението, вместо да се намеси.
На другия ден полицията разпространява сведения, че убитият младеж бил криминално проявен, бил наркодилър и т. н. Да оправдае някак пиянското изстъпление на колегите си – бивши и настоящи. По подобен начин реагира полицията винаги, когато техен човек убие някой невинен. Навремето пиян полицай уби с изстрел напосоки ученичка на Попа в София и пресслужбата на МВР се опита да я изкара с леко поведение, с опасни връзки с криминални и т. н.
Сега родителите на убития преди дни младеж разпространяват писмо до медиите да изчистят паметта на загиналия си син – единствената му “криминална проява” била, когато преди 3 години е заловен с още трима приятели да пушат една цигара марихуана в колата на семейството.
Не стига, че убили сина им, в присъствието на полицейски шеф, ами полицията очерня жертвата. По подобен начин миналото лято охранител в дискотека в Слънчев бряг уби шведски турист в присъствието на полицай. Охраната в дискотеката е от бивши полицаи. Пак бяха разпространени съобщения от полицията, че шведът всъщност бил от арабски произход и носел нож.
Такава е българската полиция в момента. Не може да разкрие едно убийство, не може да събере като хората доказателства за едно престъпление (най-страшният пример е със сестрите Белнейски, където местопрестъплението е утъпкано от полицаи като добитък, без да съберат нито едно годно доказателство).
Иначе полицаи пият юнашки с престъпници и самите те вършат престъпления.
А присъствието им се забелязва главно вечер по пътищата да събират рекет от шофьорите.
Как може това да се промени? Няма как някой да махне с магическа пръчица и да превърне полицията като тази в Швейцария. Също както няма как и българите да се превърнат в швейцарци.
Уви, единственият начин е бавно и полека – с уволнения, глоби, поощрения и нормативни изисквания полицейският разгул да бъде ограничен и ченгетата накарани да служат. Но не може да се очаква това да проработи, ако начело на МВР по-често идват хора като Румен Петков, който също посяда на една маса с мутрите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.