Тарантино пак размазва мозъци – на нацисти

Работният сценарий на новия му филм "Inglorious Bastards" попадна в интернет

Куентин Тарантино на Филмовия фестивал в Кан т.г. Снимка: Ройтерс

Този път не е толкова „Убий Бил“, колкото „Убий Адолф“. Куентин Тарантино, майсторът на кинематографичното насилие, е на път да бръкне в гнездото на осите в Германия с военен филм, който описва нацистки войници, чиито мозъци биват размазани с бейзболни бухалки от отмъщаващи американци.
Дори и по преобръщащите стомаха стандарти на американския режисьор – създателя на „Криминале“ и „Глутница кучета“ – новият филм е истинска кървава баня.
Снимките започват в Берлин на 13 октомври и спорният режисьор вече е в германската столица, за да вземе окончателните си решения за изпълнителите на ролите. Звездата във филма ще бъде Брад Пит. Неговият герой, лейтенант Алдо Рейн, води група от американски командоси – евреи, които правят десант в окупираната от нацистите Европа, за да мъстят на немците и всяват паника сред тях.
Тонът на филма с работно заглавие „Inglorious Bastards“, е зададен в началото от лейтенант Рейн в словото, с което надъхва хората си. Според изтеклата версия на сценария офицерът казва: „Всеки под моето командване ми дължи сто нацистки скалпа… и всеки ще ми домъкне по сто нацистки скалпа, одрани от главите на сто мъртви нацисти, или ще умре, докато се опитва да го направи.“
Немското общество и филмови критици вероятно ще бъдат разгневени не само от скалпирането, или изрязването на свастики на челата, или стрелбата в тестисите на немски офицер, или сцената на бавно удушаване – всичко показано с обичайната за Тарантино любов към детайлите. А от цялостната идея за превръщането на Втората световна война в приключенски комикс, в който нито един немски образ няма никакви достойнства.
Ако се съди по изтеклия сценарий на Тарантино, единственият добър германец е мъртвият германец – а интригата се състои в това как точно ще умре. За модерна Германия това представлява връщане към дните на най-острата антигерманска военна пропаганда.

Куентин Тарантино води майсторски клас на Филмовия фестивал в Кан през май 2008 г. Снимка: Ройтерс

„Това е попкултурен сблъсък на нацистка Германия и холокоста с безпрецедентна сила, заяви Тобиас Книбе, филмов критик на „Зюддойче цайтунг“. Последиците от този сблъсък са напълно непредсказуеми.“
За 60 години немските кинодейци използваха военните филми като педагогическо средство, за да покажат как добрите германци е трябвало да реагират на нацисткия терор. Имаше остри дебати дали на Холивуд трябва да бъде позволено да направи филм за граф Клаус фон Щауфенберг, човекът, опитал да взриви Хитлер, най-близкото до герой от войната, с което разполага страната. Филмът с Том Круз „Валкирия“ още се монтира, но критиците в Германия вече острят перата си, готови да ударят, когато той евентуално види бял свят.
Филмът на Тарантино е по-вероятно да докара на немските критици сърдечен пристъп, отколкото да им достави перверзното удоволствие да напишат отрицателни рецензии. „Всички германски историци и критици, затаили дъх в очакване на Том Круз и неговите старателни усилия да създаде правилен образ на Щауфенберг, ще бъдат толкова шокирани от „Inglorious Bastards“, че ще го разкъсат на място, казва Книбе. И може би планът [на Тарантино] е точно такъв.“
Всъщност режисьорът твърди, че филмът въобще няма да бъде за войната, още по-малко за Германия. „Не искам да бъде възприеман като филм за периода, казва Тарантино в интервю преди идването си в Берлин. Това е модерен, удрящ право в лицето филм.“
Филмът изглежда ще следва традицията на „Мръсната дузина“ – творба от 1967 г. с Лий Марвин, която  развенчава стандартните американски военни киногерои, като представя загрубели, неуравновесени престъпници, изпратени на самоубийствена мисия. Има и някои признаци, насочващи към италианския филм от 1978 г., наречен също „Inglorious Bastards“, който показва анархистични въоръжени дезертьори в окупирана от немците Франция. Но ако станалият известен сценарий има някакво сходство с крайния продукт – режисьорът иска филмът да бъде готов за филмовия фестивал в Кан през следващата година – това ще бъде чист Тарантино, чак до мозъка, размазан по стените.

По в. Таймс и в. Зюддойче цайтунг

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.