Ще тръгнем ли всички с инхалатори?

Глобалното затопляне идва с повече алергии

Учените предвиждат, че повишеното съдържание на въглероден диоксид във въздуха ще увеличи алергизиращите полени и ще предизвика алергия у все повече хора. Снимка: хиспаниктипс.ком

Люис Зиска е един от 40-те милиона американци, които страдат от сенна хрема. Той носи в джоба си инхалатор и в лошите дни, когато го напада алергията, вдишва от него, за да прочисти дробовете си. Но сенната хрема е нещо повече от личен здравен проблем за Зиска. Като запален еколог в Лабораторията по посевни системи и глобални промени към американското Министерство на земеделието, той е водещ изследовател в новата област, изследваща връзката между алергиите и климатичните промени. Откритията му, свързани с амброзията – агресивно растение, чиито полени са основната причина за есенната сенна хрема – заслужават сериозно внимание. Глобалното затопляне и увеличеното съдържание на въглероден диоксид в атмосферата от изгаряните полезни изкопаеми явно предизвикват усилен растеж на амброзията. Изследвания показват, че тя не само се размножава усилено и произвежда повече полени, но и полените й са по-алергизиращи.

Хората, алергични към амброзия, не са единствените, които ще подсмърчат повече. Проучванията показват, че увеличените нива на въглероден диоксид увеличават нивото на дървесните полени, които са обичайният източник на алергии през пролетта. Има доказателства, че повишените температури в Аляска са довели до увеличение на ужилванията от оси, което е лоша новина за алергичните хора. Няма да са безопасни дори мазетата: спорите на плесените също се развиват при по-високи температури и процъфтяват при повишаването на нивото на въглеродния диоксид.

За да провери хипотезата, свързана с амброзията, Зиска посадил растението в три парцела: в селска ферма, в градски парк и в центъра на Балтимор. Засадените в града амброзии произвели четири пъти повече полени, отколкото във фермата. „В градовете вече има повече въглероден диоксид, отколкото в селските райони, а и са по-горещи, казва Зиска. Градовете са заместител на глобалното затопляне.”

Влиянието на глобалното затопляне и увеличеното количество въглероден диоксид върху алергиите се изследва от правителствени агенции, учени и лекари. Националният център за изследване на околната среда към Агенцията за защита на околната среда търси финансова подкрепа за изследвания на климатичните промени и алергиите. В докладите си за 2007 година Междуправителственият панел по измененията в климата (Intergovernmental Panel on Climate Change) – водещата международна организация за причиненото от човека затопляне – и EPA твърдят, че има увеличение на алергичните реакции, дължащи се на климатичните промени.

Алерголозите също са загрижени. Новото им притеснение е обезпокоителното увеличение на дървесните полени. Повишените температури в Европа карат брезите да цъфтят по-рано, като слагат началото на алергичния сезон по-рано и го удължават. Изследванията в университета в Дюк показват,че повечето въглероден диоксид увеличава производството на полени от бора Pinus taeda. Алерголозите подозират, че рекордният брой полени допринася за увеличението на пациентите с алергии и астма. „Има епидемия от нови случаи”, казва нюйоркският алерголог Клифърд Басет.

Кристин Роджърс от Института по обществено здраве към Масачузетския университет работи със Зиска по изследване на плесенните спори, които причиняват алергия при десет процента от хората. „Все повече хора стават чувствителни към алергените, така че въпросът как климатичните промени влияят върху тяха става все по-важен”, казва Роджърс. Плесените – всичко от гъбите в гората до плесените, които се размножават във влажните сутерени – играят важна роля в екосистемата. Ако растителната биомаса се увеличава заради повишените нива на въглероден диоксид и глобалното затопляне, гъбите може също да се размножат. Спорите им създават проблеми, защото влияят на качеството на въздуха както в затворени помещения, така и на открито. По-високите температури ще доведат до повишена употреба на климатици, които – ако не се поддържат правилно – разпръскват спорите. Според изследването „Климатични промени, аеробиология и обществено здраве в североизточните американски щати” от 2007 година предсказваните от сценариите за климатичните промени по-силни дъждове и наводнения също ще повишат влагата в помещенията и ще позволят на спорите на гъбичките да се размножат в домовете и в обществените сгради.

Обитателите на градовете, които страдат от астма, вече са засегнати от „неприятната комбинация” от по-горещи температури, смог и увеличеното количество полени, казва Пол Епщайн от Харвардския център за здраве и околна среда. Голям процент астматици са алергични и към полените. В дните, когато нивата но озона са високи, тези пациенти страдат двойно от полените и от смога.
Хората от селата също са изправени пред нови предизвикателства. Отровният бръшлян, горско растение, което причинява сърбежи и сълзене, става все по-токсичен. Изследователите от Университета „Дюк“ бяха озадачени от това откритие, направено по време на експеримент, при който разпръснаха допълнително въглероден диоксид над парцел с борове, за да видят дали гората ще го погълне. Те обаче забелязаха, че отровният бръшлян, виреещ по земята, започна да расте усилено. Допълнителните изследвания показаха, че предизвикващите алергии съставки стават по-активни от нормалното.

Климатичните промени може да донесат проблеми и на хората, алергични към жилещите насекоми. Аляска, която се затопля по-бързо от останалата част на САЩ, може да бъде нагледен пример. Според информацията в някои региони ужилванията от пчели, оси и стършели са се увеличили за осем години с 600 процента. Джефри Димейн, алерголог от Центъра по алергии, астма и имунология в Аляска, твърди, че осите и пчелите се появяват на места, където преди това не са се срещали.

Понякога скептиците посочват увеличените реколти и ускорения растеж на растенията като причина да не се притесняваме от глобалното затопляне. Но ако Зиска и неговите колеги са прави, предстоящото затопляне ще е съпроводено от повече кихане, сълзене и сърбежи, а много повече хора ще смъркат от инхалатори.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.