Олимпийският кошмар на Сочи

Жителят на Сочи Андрей Петров ще трябва да напусне дома си в Имеретинската долина. Къщите на много хора ще бъдат отчуждени и съборени заради олимпийското строителство. Снимка: Ройтерс

С наближаването на зимните Олимпийски игри през 2014 г. много жители на Сочи се притесняват все повече, пише сп. „Шпигел“. В града-домакин за игрите властите планират бурна модернизация в най-добрия руски стил. Заради строежа на луксозни хотели и въжени линии хиляди могат да загубят собствеността си и да бъдат изселени принудително.

Престилката на Светлана Дрофичева е украсена с пеперуди, но тя е насъбрала много гняв. Жената седи зад мрежите за комари в градинската си къщичка и разказва историята си. Как хората от службите за сигурност почукали един ден на вратата й. И как тя, заедно с други разгневени граждани, прекъснала работите по измерванията на имота си.

Малкият й пансион, който може да събере до 28 почиващи, е разположен на спорна територия. До 2014 година тук трябва да бъде построен олимпийският парк за зимните игри. Подобно на много други жители на идиличния залив Имеретински, Светлана се страхува, че ще бъде изселена без да получи адекватна компенсация. „Властите са срещу нас”, споделя тя недоволството си пред списанието.

46-годишната рускиня принадлежи към общността на вярващите които през 17 век се отделят от ортодоксалната църква. На загорелите им вратове висят златни кръстове. В градините им растат домати, краставици и картофи. По времето на Съветския съюз Светлана работи в колхоза, който даже снабдявал Кремъл с пресни зеленчуци. И като сочи към избуялата зеленина казва: „Това е моят дом.”

Досега властите не са изселили нито един жител, но вече са издали заповеди за експроприация на отделни граждани – в някои случаи без тяхно знание. Затова много от живеещите край залива Имеретински всеки ден очакват на вратите им да почукат пратениците на администрацията.

Арестите във връзка с протестните акции засилиха неувереността на местните. Служители в службите за сигурност отвели посред нощ племенника на Светлана – Дмитрий Дрофичев. Съдът го осъдил заради обида на държавен служител на 15 дни затвор, но го освободил предсрочно.

Нов закон улеснява експроприацията

Олимпиадата – днес това е история на два свята. От едната страна са притеснените граждани, а от другата – властите, които все още действат сдържано. Горещите въпроси обаче остават открити: на кого ще отнемат собствеността и кога. И преди всичко: къде и как ще продължи животът след това?

„За да се предложи нещо конкретно, първо трябва да се инспектират обектите, което правим в момента”, обясни неотдавна пред журналисти кметът на Сочи Владимир Афанасенков. В офиса на Александър Наумик, ръководителя на информационното бюро в квартал „Орел”, виси портрет на Путин. „Досега към нас са се обърнали около 500 души“, казва той. Но все още не може да съобщи колко хора ще бъдат засегнати от изселването. Нищо не се знае и за размерите на компенсациите. „Говорим с всеки гражданин, който дойде при нас, допълва Наумик. Искаме открит диалог.”
Въпреки това много хора не вярват на официалните обещания. Жителите близо до брега, които живеят от туризма, се страхуват, че ще загубят поминъка си. Част от обитателите на залива Имеретински, които са получили земята си от колхоза по съветско време, нямат официални

Владимир Путин показва на американския президент Джордж Буш и съпругата му Лора макет на олимпийския комплекс в Сочи. Снимка: Ройтерс

документи за собственост. Към това трябва да се прибави и фактът, че приетият през декември закон за олимпиадата позволява ускорена експроприация. „Гражданите са жертва на олимпийските игри”, недоволства Валери Сучков, председател на инициативата „Собствен дом”. Според него олимпиадата трябва да служи на първо място на хората, а не на държавата.

„Единственото, което искам, е синът ми да расте на спокойствие”

При това за много хора преди разочарованието дойде еуфорията. Миналата година Дмитрий Лишневски, 37-годишният съсед на Светлана, залагал големи надежди на зимните игри. „Вкъщи нямаме прокаран газ и течаща вода, обяснява пред „Шпигел“ главата на семейството. Помислихме си, че с олимпиадата и при нас ще дойде цивилизацията.” Дмитрий е искал да участва в олимпийската мечта. Сега обаче той само се страхува, че ще се озове на улицата.

„Плановете са направени така, че да има възможно най-малко изселени, казва Ефим Битенев, заместник-председател на организационния комитет. Олимпийските игри са международен празник на спорта, но главният аспект е развитието на града, подчертава той. В този регион, прочут с мекия си субтропически климат, може лесно да се привлекат бизнесмени, но досега липсваше инфраструктурата.”

След зимните игри сградите от олимпийското село ще се използват за конференции и като панаирни халета. Освен спортните обекти ще се появят и две пристанища. Едното яхтено пристанище ще бъде построено от Олег Дерипаска – най-богатият руснак в момента. Милиардерът Владимир Потанин също е в олимпийския бизнес. Той изгражда зимния спортен център „Роза Хутор” в Красная поляна. Богатите инвеститори настройват срещу себе си много жители на Сочи. „Ние не сме срещу олимпиадата, казва например Наталия Калиновская, председателка на местна гражданска инициатива. Ние сме само срещу разпродажбата на земята на богатите.”

Настроението в залива Имеретински се колебае между безнадеждност и отчаяние. Местните жители, които не са засегнати от изселването, са въодушевени. А гражданските протести не срещат разбиране. „Винаги има хора, които не са доволни, казва Александър Линкер – 50-годишен мъж с жълта тениска, който продава книги и вестници на крайбрежната улица. Нали ще получат компенсация – или друга земя, или пари. Така казаха по телевизията.”

Той се ядосва заради задръстванията в Сочи, но оценява шансовете на олимпиадата: нови туристи, нов престиж, нови работни места. Мъжът взима вестник с обяви за работа: „Ето, търсят се строителни работници за олимпиадата”, показва той. По-рано повечето хора намирали работа само през летния сезон, но сега има какво да се прави и през зимата – на строителните обекти, в хотелите и в ресторантите. Според него олимпийските игри са заслуга на бившия президент: „Путин е европеец”, обяснява Линкер.

Няколко крачки по-надолу пенсионерката Нина Яковлева обяснява: „Не бих се поколебала да напусна къщата си заради олимпийските игри.” 53-годишната жена има магазин за сувенири на брега. Според нея гражданските протести създават паника: „Не мисля, че хората ще останат излъгани.” И Яковлева се радва на олимпийските игри в Сочи. „В града ще дойдат повече хора, ще се строят много неща. Всичко ще бъде ново.”

В планинското село Краясная поляна, на около 40 минути път от Сочи, строителството на олимпийските обекти вече е започнало. Ски лифтовете работят. Посетителите могат да се качат в планината с чисто новите гондоли на „Газпром“ с логото на концерна. Енергийният гигант е сред най-важните инвеститори в игрите. На главната улица се появяват хотели. А на рекламните плакати с човешки ръст скиори се пускат в девствения сняг.

Запазено само за богати руснаци

И в Красная поляна не вярват много на властите. Местните жители и организациите за защита на природата се страхуват за екологичните последствия, когато горите бъдат превърнати в писти. „Животни като вълците или елените ще изчезнат оттук“, казва Владимир Синистин, който носи на гърба си червена раница. От шест години той работи като планински водач в Красная поляна. През този сезон в обиколките му са се включили три пъти по-малко туристи, отколкото през миналата година. „Хората мислят, че заради олимпиадата тук се строи навсякъде“, обяснява Синистин. Освен това се е появил и страхът, че със зимните олимпийски игри през 2014 година това място ще стане толкова скъпо, че ще могат да идват само богати руснаци. „Тогава Сочи ще се превърне във втори Куршевел”.

И той не е единственият в Красная поляна, който мисли така. Но едновременно с това няма организирани действия. „Събиранията срещу олимпийските игри така или иначе не са позволени, подхвърля мениджърката на Синистин Светлана. И ако въпреки това се срещнем, най-вероятно ще се озовем в затвора.”

За протестиращите в залива Имеретински обаче се очертават първите успехи. Вицегубернаторът на регион Краснодар Василий Надирадзе обяви, че ще издигне за тях културно-исторически център с църкви, музеи и жилища – в рамките на олимпийското село. Светлана Дрофичева е съгласна с това предложение, но въпреки това остава скептична. „Те винаги обещават много, но да видим дали ще го изпълнят.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.